foto: AP/Scanpix
Zviedrijas izlase pirms spēles pret Latviju palikusi bez viena no saviem līderiem
Andrē Petersonam mačs pret ASV kļuva par pēdējo pasaules čempionātā.
Hokejs
2023. gada 24. maijs, 15:50

Zviedrijas izlase pirms spēles pret Latviju palikusi bez viena no saviem līderiem

Jauns.lv/LETA

Zviedrijas vīriešu hokeja izlasei pasaules čempionāta ceturtdaļfināla mačā pret Latviju nevarēs palīdzēt viens no uzbrukuma līderiem Andrē Petersons, vēsta Zviedrijas Hokeja federācija.

Latvija "Arēnā Rīga" pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā tiksies ar Zviedriju ceturtdien, mačam sākoties plkst.20.20.

Petersons iedzīvojies savainojumā Zviedrijas pēdējā apakšgrupas spēlē, kurā ar 3:4 pagarinājumā tika atzīts ASV pārākums. Viņš septiņos aizvadītajos mačos paspēja iekrāt sešus (2+4) rezultativitātes punktus. Par Petersonu Zviedrijas izlases rindās līdz šim rezultatīvāk spēlējuši vien aizsargs aizsargs, Ženēvas "Servette" kapteini Henriks Tomerness (10 rezultatīvas piespēles), "Bern" uzbrucējs Oskars Lidnbergs (3 vārti un 5 rezultatīvas piespēles). talantīgais Detroitas "Red Wings" uzbrucējs Lukass Reimonds (2 vārti un 5 rezultatīvas piespēles) un vēl viens detroitietis Jonatans Berggrens (2 vārti un 5 rezultatīvas piespēles).

Tāpat uz jautājuma zīmes ir talantīgā aizsarga Rasmusa Sandīna dalība spēle, jo mačā pret ASV jau spēles sākumā pēc pretinieka rupjības viņš iedzīvojās ceļgala savainojumā, par kura nopietnību publiski netiek atklāts. Tiek pieļauts, ka viņš tuvākajā laikā varētu atgriezties laukumā, bet, vai tas būs jau spēlē pret Latviju, pagaidām nav zināms.

23 gadus vecais aizsargs šosezon NHL pārstāvēja divus klubus. Sezonu viņš iesāka Toronto "Maple Leafs" 52 mačos, izceļoties ar četriem vārtiem un 16 rezultatīvām piespēlēm, bet 19 spēlēs Vašingtonas "Capitals" rindās viņš iekrāja iespaidīgus 15 punktus (trīs vārti un 12 rezultatīvas piespēles. Pasaules čempionātā septiņos mačos Sandīnam pagaidām viena rezultatīva piespēle.

VIņu vietā Zviedrijas izlases pieteikumā pirms mača pret Latviju iekļauts aizsargs Kristiāns Folins un centra uzbrucējs Deniss Rasmusens.

Folins pēc vairākām sezonām Ziemeļamerikā pēdējās trīs pavadījis Zviedrijā un šosezon viņš Gēteborgas "Frolunda" rindās aizvadīja kopā 50 mačus, kuros izcēlās ar deviņām rezultatīvām piespēlēm un 32 gadu vecumā gaida savu pasaules čempionātu debiju. Viņš gan pērn pārstāvēja Zviedriju Pekinas olimpiskajās spēlēs un palīdzēja izcīnīt ceturto vietu, aizsargs devās laukumā sešos mačos un palika bez rezultativitātes punktiem. Savukārt 32 gadus vecais Rasmusens Šveices augstākajā līgā "Davos" vienībā šīs sezonas laikā aizvadīja 45 spēlēs un tika pie 16 vārtiem un 12 rezultatīvām piespēlēm. Pirms čempionāta viņš bija viens no pēdējiem atskaitītajiem hokejistiem. Līdz šim viņš piedalījies trīs pasaules čempionātos, kuros 24 mačos izcēlies ar trīs vārtu guvumiem un divām rezultatīvām piespēlēm.

Zviedri A apakšgrupā, izcīnot sešas uzvaras septiņās spēlēs, sakrāja 18 punktus un ierindojās otrajā pozīcijā, kamēr Latvija pēc neveiksmēm pirmajos divos mačos guva piecus panākumus pēc kārtas un izcīnīja 13 punktus, kas ļāva ieņem trešo vietu B apakšgrupā.

Pēdējoreiz Latvija ceturtdaļfinālā iekļuva 2018. gadā Dānijā, kad ar 2:3 piekāpās Zviedrijai.

Turnīrā startējošās 16 komandas tika sadalītas divās grupās, katras grupas četrām labākajām komandām iekļūstot ceturtdaļfinālā, bet abu grupu vājākajām komandām pametot spēcīgāko divīziju un viņu vietā nākamgad 16 labāko rindās spēlējot Polijai un Lielbritānijai.

Pērn pasaules meistarsacīkstēs triumfēja somi, kuri izšķirošajā mačā bija pārāki par Kanādu.

Pasaules čempionāts, kuru kopīgi rīko Somijas pilsēta Tampere un Rīga, norisināsies no 12. līdz 28. maijam.