foto: REUTERS/SCANPIX
Krievija piedraud Baltijas valstīm ar sankcijām
Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas Informācijas un preses departamenta direktore Marija Zaharova.
Pasaulē
2024. gada 5. maijs, 12:30

Krievija piedraud Baltijas valstīm ar sankcijām

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Maskava plāno ieviest ekonomiskās un tranzīta sankcijas pret Latviju, Lietuvu un Igauniju par "naidīgu rīcību" pret Krieviju, paziņojusi Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas Informācijas un preses departamenta direktore Marija Zaharova.

"Uz baltiešu naidīgo rīcību reaģēsim arī ar asimetriskiem pasākumiem, pirmām kārtām - ekonomiskajā un tranzīta jomā," Zaharovu citē "RIA Novosti".

Viņa skaidroja, ka Viļņas, Rīgas un Tallinas "naidīgo līniju" dēļ sarautas visas starpvalstu, starpinstitūciju, reģionālo un nozaru saites ar Krieviju.

Pēc Zaharovas teiktā, Maskava turpinās izmantot diplomātiskos ietekmēšanas pasākumus uz Baltijas valstīm, tomēr tā uzskata par nevēlamu iespējamo diplomātisko attiecību saraušanu ar šīm valstīm.

"Diplomātisko pārstāvniecību darbības pārtraukšana šajā situācijā nozīmētu, ka Baltijā dzīvojošie mūsu valsts pilsoņi un simtiem tūkstošu tautiešu paliktu viens pret vienu ar policijas patvaļu," viņa uzsvēra.

Pagājušajā piektdienā Igaunijas aizsardzības spēku komandieris Martins Herems ierosināja bloķēt Baltijas jūru Krievijai. Pēc karavadoņa teiktā, šī mērķa sasniegšanai Igaunijai ir iespējas: "Pašlaik uz Vācijas bruņojuma ir gan jūras mīnas, gan pretkuģu raķetes."

Pagājušā gada oktobrī Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka Krievijas kuģiem varētu slēgt eju pa Baltijas jūru, ja apstiprināsies Maskavas iesaistīšanās gāzes vada "Balticconnector" un telekomunikāciju kabeļa bojāšanā starp Zviedriju un Igauniju. Pēc viņa teiktā, šis jautājums apspriests ar divu NATO dalībvalstu - Somijas un Igaunijas - varas iestādēm.

Tobrīd tika pieņemts lēmums pastiprināt patrulēšanu Baltijas jūrā, vēsta "The Moscow Times".