foto: Shutterstock
Vai bezkofeīna kafija ir drauds veselībai?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 14. aprīlis, 06:16

Vai bezkofeīna kafija ir drauds veselībai?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Cilvēkiem, kas izvairās no kofeīna, kafija bez tā šķiet nekaitīgs variants. Tomēr, pēc dažu pētnieku domām, galvenā ķīmiskā viela, kas piedalās dekofeinizācijas procesā, var izprovocēt vēzi.

Šī ķīmiskā viela ir metilēnhlorīds, ko izmanto dažos rūpnieciskos procesos, ieskaitot krāsas noņemšanu, farmaceitisko ražošanu, krāsu noņemšanas līdzekļu ražošanu, kā arī metāla attīrīšanu un attaukošanu.

Kā raksta CNN, metilēnhlorīds jau sen pazīstams kā kancerogēns, arī pēc Pasaules Veselības organizācijas standartiem. Turklāt, kā norāda pētnieki, metilēnhlorīds var radīt arī citas veselībai kaitīgas sekas, piemēram, toksicitāti aknām un pie augstākām devām neiroloģiskus efektus un dažos gadījumos arī nāvi.

Vai metilēnhlorīds kafijā bez kofeīna tiešām ir tik bīstams?

Darba un veselības aizsardzības pārvaldes atļauj metilēnhlorīdu izmantot kā šķīdinātāju kafijas dekofeinizācijai, taču "metilēnhlorīda atlikumi nedrīkst pārsniegt 10 daļas uz miljonu (0,001%) ceptā kafijā bez kofeīna un šķīstošās kafijas ekstraktā bez kofeīna".

Tikmēr Nacionālās kafijas asociācijas ģenerāldirektors Viljams Marejs paziņojis, ka nav nekādu pierādījumu, ka šāda dekofeinizācijas metode būtu risks. Pēc viņa teiktā, nospiedošais vairākums neatkarīgo zinātnisko datu liecina, ka kafijas lietošana bez kofeīna pagatavota pēc šādas metodes, ir saistīta ar daudzu vēža veidu attīstības riska samazināšanos un citām ievērojamām priekšrocībām veselībai.

Tikmēr ASV organizācija "Clean Label Project", kas pārbauda patēriņa preces, lai konstatētu slēptus rūpnieciskos un ekoloģiskos piesārņojumus, metilēnhlorīdu atklājusi septiņās no 17 testētajām kafijas markām.

Tomēr atklātie metilēnhlorīda līmeņi vairumā no šiem septiņiem paraugiem bija ļoti zemi — kamēr drošā robeža ir 10 daļas uz miljonu, vienam zīmolam bija 1,4 daļas uz miljonu, citam 3,5 daļas uz miljonu, bet otram 8,9 daļas. par miljonu.

Metilēnhlorīds jau sen tiek plaši izmantots dekofeinizācijai, taču dažas kompānijas savam instrumentu komplektam pievienojušas alternatīvas metodes vai pilnībā apturējušas tā lietošanu.

Tātad, ja vēlaties izvairīties no metilēnhlorīda iespējamās iedarbības, pērkot kafiju bez kofeīna, pievērsiet uzmanību produkta iepakojumam ar tādām etiķetēm kā "nesatur šķīdinātājus", "apstrādāts ar Šveices ūdeni" vai "sertificēts kā organisks", raksta CNN.

Tēmas