foto: Facebook/Rāznas Nacionālais parks
FOTO: Latvijā atrod īpaši aizsargājamu koku
Aizsargājamā dižpapele.
Viena Vide Visiem
2024. gada 10. aprīlis, 05:36

FOTO: Latvijā atrod īpaši aizsargājamu koku

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas vecākā eksperte Sanita Putna, veicot iesniegumu izskatīšanu dabā, Rēzeknes novada Ozolaines pagasta Laizānu apkārtnes teritorijā konstatēja īpaši aizsargājamu koku (dižkoku) – papeli (Populus sp.)

Papeles stumbra apkārtmērs ir 1,3 m augstumā no sakņu kakla 5,37 m (papele atbilst dižkoka statusam no 5 m apkārtmēra).

Konkrētais dižkoks ir varens savas sugas pārstāvis, ņemot vērā to, ka pēdējās desmitgadēs papeļu stādījumi Latvijā tikuši samazināti koku sievišķo ziedkopu – "pūku" dēļ pavasaros, kas rada alerģiskas reakcijas.

Savulaik papele bija ļoti izplatīts apstādījumu koks, īpaši 20. gs. 50. un 60. gados, kad tās tika stādītas rūpnīcu teritorijās un to tuvumā, lielākajās pilsētās un gar šosejām, jo papele ir ļoti ātraudzīgs koks var augstu gaisa filtrācijas spēju, kā arī efektīvi spēj aizturēt dažādus toksiskus ķīmiskos savienojumus un mazina pilsētu gaisa piesārņojumu.

Tā kā papelēm ir piramīdas forma, tās varēja stādīt diezgan tuvu viens otram. Šī iemesla dēļ daudzviet papeles bija sastādītas ciešās alejās, bet, izvērtējot to ziedkopu radīto alerģisko reakciju, tik aizlemts atteikties no šo sugu stādījumiem.

"Esi pamanījis kādu dižu koku un domā, ka tas ir dižkoks? Raksti mums latgale@dap.gov.lv vai zvani 26587620," aicina Dabas aizsardzības pārvalde.