foto: Publicitātes
Dēls iet tēva pēdās - Ginta Grāveļa atvase izmēģina spēkus aktiermeistarībā
Krišs Grāvelis.
Slavenības
2023. gada 23. novembris, 06:59

Dēls iet tēva pēdās - Ginta Grāveļa atvase izmēģina spēkus aktiermeistarībā

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Dailes teātra aktiera Ginta Grāveļa un dziedātājas Rudītes Būmanes dēls Krišs Grāvelis (14) izmēģina savus spēkus aktiermeistarībā. Šā gada nogalē pirmizrādi piedzīvos multimediāla izrāde "Viens pats mājās Ziemassvētkos", kurā aktiera dēls atveidos galveno lomu. Šis būs jau otrais projekts, kurā viņš piedalās kā aktieris.

Makolijs Kalkins komēdijā "Viens pats mājās"

2015. gadā aprit 25 gadi kopš uz ekrāniem iznāca populārā Ziemassvētku komēdija ar Makoliju Kalkinu galvenajā lomā – „Viens pats ...

gallery icon

"Viens pats mājās" allaž bijusi viena no populārākajām Ziemassvētku filmām, un tās skatīšanās svētku laikā daudzās mājās kļuvusi par labu tradīciju. Tālab Latvijas teātru aktieri, iedvesmojoties no šīs filmas, izveidojuši jaunu, mūsdienīgu un multimediālu izrādi "Viens pats mājās Ziemassvētkos", kuras darbība risināsies tepat Latvijā. Pirmizrāde gaidāma jau 13. decembrī kultūras centrā "Ulbrokas pērle". Ikviens interesents varēs atrast sev piemērotāko pilsētu, lai noskatītos šo izrādi, jo tā Latvijas pilsētās būs skatāmas gan 2023. gada decembrī, gan 2024. gada janvārī.

"Viens pats mājās Ziemassvētkos" vēsta par Matīsu, kurš kopā ar saviem šķirtajiem vecākiem apmeklē ziemas saulgriežu pasākumu Brīvdabas muzejā. Pasākumam beidzoties, Matīsa mamma domā, ka dēls paliks pie tēva, savukārt tētis ir pārliecināts, ka Matīss ir pie mammas. Tā nu Matīss paliek viens, ieslēgts spokainajā muzejā. Tiesa, līdz brīdim, kad top skaidrs, ka muzejā viņš nav gluži viens, jo turpat paslēpušies divi par ķekatniekiem pārģērbušies noziedznieki, kuri iekārojuši prāvo naudas summu, kas tikko ziedota muzejam.

foto: Publicitātes

Galvenajā – Matīsa – lomā redzēsim Dailes teātra aktiera Ginta Grāveļa dēlu Krišu Grāveli, bet pārējās lomās tādus slavenus aktierus kā Ingu Misāni-Grasbergu, Gati Gāgu, Vari Klausītāju un Jāni Jarānu, kā arī populāro Latvijas vējbrāli Frīdi.

Sazinoties ar jaunā aktiera Kriša Grāveļa tēti Gintu, viņš sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" teic, ka dēls pats ir nolēmis izmēģināt spēkus aktiermeistarībā: “Vasarā tika uzņemta brīnumaina daudzsēriju filma Pansija pilī, kas tika filmēta Kurzemes pusē. Filmā bija nepieciešami puikas, tika izsludināts kastings, uz ko arī Krišs aizgāja. Viņš izturēja kastingu un sāka filmēties. Bet konkrēti šajā gadījumā par izrādi "Viens pats mājās Ziemassvētkos" ir jāsaka liels paldies aktierim Jānim Jarānam, jo, kad radošā komanda meklēja jaunieša lomas atveidotāju, viņš bija teicis, ka zinot tādu foršu, jautru un lustīgu čali ar gariem matiem, kas esot Grāveļa dēls. Tā arī saņēmām zvanu. Ar dēlu daudz un dikti runājām par šo lietu, jo tas būs ilgi un nebūs viegli. Viņš bija ar mieru, teica, ka varēs to paveikt, un te nu mēs esam.”

foto: Publicitātes

Vaicāts, vai dēls nolēmis iet tēva pēdās un kļūs par aktieri, Gints Grāvelis runā piesardzīgi, bet teic, ja arī atvase izvēlēsies darboties šajā jomā, viņš šķēršļus neliks: “Dēlam pašlaik ir 14 gadu. Ja viņš gribēs kļūt par aktieri, ceļā nestāšos. Katrā profesijā ir kaut kas skaists un ir arī ne tik skaisti brīži, lietas, un viss pārējais. Ja savu profesiju dara no sirds, tad viss ir kārtībā, nav atšķirības, kāda tev profesija. Visas profesijas ir labas.

Viņš šobrīd ir jaunietis, kas meklē sevi un meklē notikumus, piedzīvojumus. Par šīs nodarbošanās plusiem viņam tika pateikts, ka saņems arī zināmu atlīdzību, būs iespēja strādāt un pelnīt naudu... Gribu, lai viņš redz visas puses – ka nav tā, ka viss ir tikai forši. Pagaidām viņam tas patīk, turklāt šo nodarbošanos var savienot ar mācībām 8. klasē. Dēlam piedaloties šajā izrādē, tāds arī bija galvenais nosacījums – lai neietekmē skolu.” Tēvs arī neliedz aktiermeistarības padomus dēlam, bet uzsver, ka izrādei ir režisors: “Viņi daudz strādā kopā. Bet, protams, neliedzu arī savu padomu – tik, cik daudz es drīkstu iejaukties tajā un cik saprotu. Mēs jau esam pastrādājuši ar tekstu, lai saliekas kaut kādas darbības un mazās loģikas lietiņas. Šobrīd dēls nāk no mēģinājumiem priecīgs un saka, ka viņam baigi labi iet. Tas ir svarīgi.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Gints Grāvelis (vidū) teic, ka noteikti būs klāt un ar satraukumu, bet tajā pašā laikā lepnumu par dēlu Krišu vēros Viens pats mājās Ziemassvētkos pirmizrādi. “Noteikti nebūšu aizkulisēs, jo ko tad es tur maisīšos. Ir jāsēž zālē, lai var visu izjust. Es esmu līdzās un gatavs atbalstīt, lai dēls var darboties,” tā aktieris.

Uz jautājumu, vai atminas sevi tajā vecumā, kāds šobrīd ir viņa dēlam, un kad tad pašam sākās interese par skatuvi un aktiermeistarību, Grāvelis sāk gardi smieties, sakot, ka savulaik bijis gana nevaldāms jaunietis. “Es piedalījos visā iespējamā skolas un ārpusskolas dzīvē. Sākot ar skolas radio organizēšanu kopā ar klasesbiedriem un diskotēku spēlēšanu, kā arī iesaistījos tajā laikā populārās lietās – skolas parlamentā un komunikācijā ar sadraudzības skolām. Runāju dzeju un piedalījos daiļlasīšanas konkursos... Tā arī tas viss aizgāja,” viņš atceras savas pirmās publiskās uzstāšanās.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!