foto: Publicitātes
Sisī mānija. Seriāla "Imperatore" recenzija
TV
2022. gada 14. decembris, 13:02

Sisī mānija. Seriāla "Imperatore" recenzija

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Dzīve galmā, krāšņi tērpi, intrigas un varas spēles – tas cilvēkus allaž intriģējis, fascinējis un kalpojis kā spēcīgs magnēts, lai pievilktu skatītāju pie ekrāna un nelaistu prom.

Kā no pārpilnības raga birst arvien jauni seriāli par dažādu karaļnamu dzīvi, taču īpaša uzmanība šogad pievērsta Bavārijas hercogienei Elizabetei (1837–1898), Austroungārijas imperatora Franča Jozefa sievai un Austrijas imperatorei, ko dēvē arī par Sisī. Tapusi gan jauna filma, gan divi jauni seriāli, vienu no tiem producējusi videostraumēšanas platforma «Netflix».

Vēl pavisam nesen pie skatītājiem nonāca vācu kompānijas «Story House Pictures Gmb» vēsturiskā daudzsēriju filma «Sisī», kas filmēta gan Lietuvā (Viļņā), gan Latvijā – Ēdoles, Straupes, Rundāles pilī, kā arī Vecrīgas sirdī.

Savukārt kinofestivālā Riga IFF pirmizrādi piedzīvoja kostīmdrāma «Korsete» (Corsage), kurā redzam citu Sisiju jeb Elizabeti – 40 gadus vecu atkarību māktu sievieti, kura nogurusi no ciešajām korsetēm, galma ceremonijām un kura zaudējusi bērnu. Un arī vadošais video straumēšanas serviss reaģējis uz Sisī personības straujo popularitāti, piedāvājot savu sešu sēriju darbu vācu mēlē «Imperatore» (vāciski – "Die Kaiserin"). Noteikti daudziem vēl spilgtā atmiņā pagājušogad LTV demonstrētā 50. gados uzņemtā filmu triloģija ar slaveno austriešu/vācu aktrisi Romiju Šnaideri galvenajā lomā, kas tolaik 16 gadus veco aktrisi iecēla superzvaigznes statusā.

Elizabete jeb Sisī, kaut viņai pašai nepatika šis mīļvārdiņš, nebija tipiska imperatore – viņa nespēja pieņemt, kas viņas vienīgā loma ir troņmantnieka iznēsāšana. Varbūt tieši viņas brīvdomīgais gars, inteliģence, apsēstība ar skaistuma procedūrām, ar fiziskām aktivitātēm, ceļošanu, vienlaikus arī dažādas atkarības padarījušas Elizabeti par vienu no Vīnes simboliem, tūrisma industrijas būtisku sastāvdaļu. Viņas ģīmetne rotā šokolādes konfekšu kastes, rosé vīna pudeļu etiķetes, krūzītes un tašiņas. Viņai galu galā ir arī pašai savs muzejs. Heidija Šlipake savā grāmatā «Sisī pasaule» trāpīgi raksta – Sisī tēls sevī iemieso zudušo māsu, meitu, māti un mīlētāju. Pētnieki bieži vien Elizabeti dēvē par vienu no pirmajām galma slavenībām, kā šo apzīmējumu saprotam mūsdienās. Viņai sekoja prese – fotogrāfi, reportieri, viņu aplidoja pielūdzēji, gluži kā princesi Diānu.

Ja Sisī būtu savs «Instagram» konts, tad tam būtu miljoniem sekotāju. Viņa bija dumpiniece, kas nevēlējās pakļauties galma noteikumiem – vēsturnieki apgalvo, ka viņai bijis tetovējums, viņa lietojusi kokaīnu, heroīnu, gulējusi olīveļļas vannās, un viņas matu sakārtošanai tika veltītas veselas trīs stundas. Cik daudz no tā visa ir mīts un cik patiesība, pētnieki turpina meklēt atbildes vēl šodien.

Vai gaidāma otrā sezona?

Līdzīgi kā Latvijā uzņemtais seriāls «Sisī», arī «Netflix» radītais darbs fokusējas uz Bavārijas hercogienes Elizabetes Amālijas Eiženijas jeb vienkārši Sisī dzīves agrīno posmu, proti, 15 gadu vecumā liktenīgo iepazīšanos ar Franci Jozefu un izaicinājumu pilno dzīvi galmā.

«Imperatores» pirmā sezona ar sešām sērijām aptver laika posmu līdz Sisī pirmajai grūtniecībai, būtībā tikai pirmo gadu galmā, kulminējot ar emocionāli iespaidīgu ainu, kurā jaunā ķeizariene viena pati pa lielajiem Šēnbrunnas pils vārtiem, neklausoties apsargu brīdinājumos, iziet pie tautas, protestētāju pūļa, lai paziņotu, ka ir stāvoklī. Jaunā un talantīgā vācu aktrise Devrima Lingnau, kas atveido Sisī, atklāj, ka režisors viņai ļāvis nedaudz improvizēt - viņa spontāni nokritusi ceļos un filmēšanas laukumā tobrīd iestājies bijīgs klusums, gaisā valdījusi īpaša enerģija.

Seriāla radošās komandas kodols galvenokārt ir vācu profesionāļi. Scenārijs dinamiski un kvalitatīvi izstrādājusi Katarina Eisena, viņa, pati savulaik būdama aktrise, prasmīgi izveidojusi seriāla dramaturģisko līniju, neliekot skatītājam ne mirkli garlaikoties. Fantastiski strādājuši arī tērpu dizaineri, īpaši jāmin Gabriela Reumere un operators, radot vienu no vizuāli krāšņākajiem pēdējo gadu vēsturiskajiem daudzsēriju darbiem. Dažs labs amerikāņu seriāls nobāl vācu precizitātes, kvalitātes un vēriena priekšā.

Darba centrā, protams, ir Elizabetes attiecības ar ķeizaru, taču ne mazāk būtiska ir citu varoņu loma. Īpaši jāizceļ imperatora mātes Bavārijas Sofijas tēls, kuru atveido 46 gadus vecā vācu aktrise ar irāņu asinīm Melika Forutana, un Franca greizsirdīgais brālis Maksimilians, kura tēlā lieliski iejuties austriešu aktieris Johaness Nusbaums. Būtiska loma arī atvēlēta politiskajam fonam, proti, impērijā valda revolucionāras noskaņas, un atsevišķa cilvēku grupa vēlas gāzt ķeizaru, nogalināt kādu no karaliskās ģimenes. Kā viena no Sisī galma dāmām, kas ar viltu iekļuvusi karaļpilī, ir Leontīne, kuru atveido turku izcelsmes vācu aktrise Almila Bagriačika. Viņas nodoms ir nogalināt karalisko pāri. Vai tas izdosies?

Pašlaik kompānija «Netflix» analizē seriāla straumēšanas datus un nesteidzas ar otrās sezonas izziņošanu. Atgādināšu, ka pat pēc populārā seriāla «Bridgertown» pirmās sezonas faniem bija jāgaida vesels mēnesis, lai saņemtu apstiprinājumu, ka stāstam tiks filmēts turpinājums. Jāpaciešas.

Plānotā nejaušība

Hābsburgu impērijas ķeizariene Elizabete par ķeizarieni kļuva šķietami nejauši. Jaunajam imperatoram Francim bija jāapprec Elizabetes māsa Helēna (Elīza Šlota), taču viņš izvēlējās Sisī. Katrs režisors šo nejaušību uz ekrāna izspēlē citādi, piemēram, seriālā «Sisī» Francis Jozefs iepazīstas uzreiz ar abām māsām, taču «Netflix» versijā Sisī ar jauno ķeizaru iepazīstas agrāk un atstāj uz viņu neizdzēšamu iespaidu. Vēsture klusē, vai tiešām šāda tikšanās ir bijusi. Taču, lai kā arī nebūtu, Franci acīmredzami bija savaldzinājis Sisī vientiesīgais šarms, enerģijas pilnais gars un nepārspējamais skaistums. Viņš atsauc saderināšanos ar Helēnu un paziņo, ka vēlas precēties ar Elizabeti. 

Seriālā ir atrodamas vēl dažādas sīkas vēsturiskas neprecizitātes. Kaut vai Sisī kāzu kleita nav tieši tāda, kā aprakstīta vēstures grāmatās. Arī aktrise Lingnau augumā ir mazāka par Elizabeti, kuras kurpju izmērs, kā liecina eksponāti Sisī muzejā, bija 41. Arī abi aktieri ir vecāki, nekā viņu atveidotie varoņi – Francis tolaik bija 23 gads vecs, bet Elizabete – 15. Attiecīgi, abi aktieri ir 28 un 24 gadus veci. Ņemot vērā, ka pirmajā sezonā ir apzināts tikai Sisī pirmais gads galmā, kur viņa sakaras ar konservatīvajām 19. gadsimta Eiropas galma tradīcijām, un visi viņas dzīves traģiskākie brīži vēl tikai priekšā, būtu ļoti interesanti sagaidīt seriāla turpinājumu.