foto: Shutterstock
Tik daudz nopietnu slimību, kuru risku var samazināt ar pavisam vienkāršu paradumu
Runā speciālists
2023. gada 27. decembris, 14:33

Tik daudz nopietnu slimību, kuru risku var samazināt ar pavisam vienkāršu paradumu

Jauns.lv

Ko piedāvāt – tēju, kafiju? Šķiet, ka šie ir biežāk sacītie vārdi pēc sasveicināšanās, jo īpaši drēgnajos mēnešos. Patiešām, abi dzērieni ir ne tikai gardi un sildoši (kas nav mazsvarīgi ziemā!), bet arī satur daudzas veselību uzturošas vielas.

Kafijas vai tējas tases piedāvājums demonstrē mūsu viesmīlību un savā ziņā ir arī labas veselības vēlējums. “Farmakoloģijā un farmācijā par ietekmi uz veselību runājam, apskatot, kādas aktīvās vielas saturu konkrētā produktā un tās īpašības,” saka “Mēness aptiekas” farmaceite Linda Fevraļeva, skaidrojot par šo populāro dzērienu spēju dot labumu veselībai. 

Kafija un tēja, tāpat kā ūdens, ieņem vienu no pirmajām vietām iecienītāko dzērienu vidū visā pasaulē. Gan kafijā, gan tējā ir sastāvdaļas, kas var uzlabot veselību, bet kā viena no pievienotajām vērtībām minama socializēšanās – tējas vai kafijas tasīte ar draugiem vienmēr ir labs iemesls satikties.  

Vai zinājāt?

Kafijas pupiņas ienākas kokos, kas atrodami vairāk nekā 50 valstīs visā pasaulē. Pupiņas tiek grauzdētas un samaltas, pēc tam vārītas, tvaicētas vai vienkārši aplietas ar vārošu ūdeni, lai pagatavotu kafiju atkarībā no tā, kādas konkrētajā vietā ir kafijas pagatavošanas tradīcijas un kāda kafija vislabāk garšo tās baudītājiem.

Tēju dzer vairāk nekā divas trešdaļas pasaules iedzīvotāju. Parasti tā pagatavota no Camellia sinensis krūma lapām. Tējai ir daudz dažādu nosaukumu – zaļā, melnā, olong, mača, puerh u.c. Kāda ir atšķirība? Tējas lapas izžāvē un sasmalcina, lai izdalītos eļļas, un pēc tam tās fermentē dažādās gatavības pakāpēs, atkarībā no tējas veida. Fermentācija ir ķīmiska reakcija, kas notiek gaisa ietekmē, un tā nosaka dzēriena garšu un aromātu. Jo ilgāk fermentēta, jo vairāk tajā kofeīna. Zaļajai tējai izmanto lapas, kas nav raudzētas, tāpēc tajā kofeīna gandrīz nav. Olung tējai izmanto nedaudz raudzētas lapas, savukārt melnās tējas lapas tiek raudzētas visilgāk.

Mazā “aptieka” tējas un kafijas tasē

Kafija un tēja kā populāri, ikdiena lietoti dzērieni rosina arī zinātnieku interesi un tiek pētītas to īpašības. Tiesa, dažkārt, atklājot kaut ko jaunu, iepriekšējās atziņas nākas kritiski pārskatīt, tomēr šiem dzērieniem, pateicoties to sastāvam, piemīt īpašības, ko grūti apšaubīt.

Lūk, kāda var būt tējas un kafijas lietošanas saistība ar veselību!

Nākamā lapa: Brīvie radikāļi