foto: AFP/Scanpix
"Esmu domājis par pašnāvību!": Džo Baidens stāsta par ģimenes traģēdiju
ASV prezidents Džo Baidens
Pasaulē
2024. gada 28. aprīlis, 19:23

"Esmu domājis par pašnāvību!": Džo Baidens stāsta par ģimenes traģēdiju

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV prezidents Džo Baidens atzinis, ka pēc sievas un meitiņas traģiskās nāves bija apsvēris pašnāvības iespēju. Intervijā slavenajam amerikāņu radioraidījumu vadītājam un mediju slavenībai Hovardam Sternam, Baltā nama saimnieks atklāja arī savas ģimenes traģiskās lappuses.

“Nebūt nav jābūt jukušam, lai izdarītu pašnāvību,” sacīja Baidens, piebilstot, ka arī alkohols nebūtu izeja, jo viņš nelieto alkoholu. “Kādu brīdi es domāju: “Varbūt man aiziet uz Delavēras tiltu un nolēkt.” Bet man bija divi bērni.”

Dažas nedēļas pēc Džo Baidena ievēlēšanas ASV Senātā 1972. gada 18. decembrī traģiski gāja bojā viņa 30 gadus vecā sieva Nīlija un vienu gadu vecā meitiņa Naomi, kad viņu automašīnā ietriecās kravas automobilis. Viņa 3 gadus vecais dēls Bo un 2 gadus vecais dēls Hanters guva smagas traumas, taču izdzīvoja. Satriektais Baidens grasījās demisionēt, lai pilnībā pievērstos rūpēm par dēliem, taču Senāta vairākuma līderis Maiks Mensfīlds viņu atrunāja, un Baidens senatora zvērestu nodeva slimnīcā pie saviem dēliem.

Policija noskaidroja, ka Baidena sievas automašīna bija izbraukusi tieši smagā auto braukšanas ceļā. 33 gadus vecais autovadītājs, kurš izraisīja Nīlijas un Naomi nāvi, avārijā necieta. Viņš nomira 1999. gadā.

Ar savu pašreizējo sievu Džilu Baidens iepazinās “aklajā randiņā” pēc trim gadiem, viņi apprecējās 1977. gadā.

Sievas un meitas nāve nebija vienīgā ģimenes traģēdija, ar ko Baidenam nācās saskarties. Bo Baidens, kurš 8 gadus bija Delavēras štata ģenerālprokurors, nomira ar smadzeņu vēzi 46 gadu vecumā 2015. gada 30. maijā. Džo Baidens atklāja, ka pirms nāves dēls viņam licis apsolīt, ka viņš neatmetīs ar roku politikai, sērojot par dēlu.