foto: Shutterstock
Kā apčubināt rozes pavasarī? 
Noderīgi ikdienā
2024. gada 21. marts, 06:56

Kā apčubināt rozes pavasarī? 

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Rozēm visgrūtākais posms ir mainīgais un svārstīgais pavasaris, kad dienās gaisa temperatūra vilina augu plaucēt lapas, bet ziemīgās naktis nāk ar salnām. Tāpēc nevajadzētu rozes apgriezt pārāk agri. To dara, tikai tad, kad puķe dzen dzīvelīgus jaunos dzinumus koši sarkanā vai zaļā krāsā, parādot, kurš zars ir dzīvs un no kuras daļas var atbrīvoties. Ja rozi apgriež par agru, tā var nosalt līdz zemei. 

Lai nepalaistu garām brīdi, kad zem lapām saviešas laputis un puķes moka citi kaitēkļi, kad lapas izplaukušas, miglo rozes ar pretkaitēkļu līdzekļiem

Rozēm var nepatikt mizu mulča – labāk izmantot kūdras substrātu. Mulčējot rozes ar nopļauto mauriņa zāli, jāņem vērā, ka tajā ieviesīsies un saimniekos rožu kaitēkļi.

Pavasarī var ar dakšām apdurt ap puķi, lai saknēm pievadītu vairāk gaisa, un, vieglītēm ar kapli atkasot zemi, uzbērt satrūdējušu kūtsmēslu kārtu, kurai pāri pārber kūdras un zemes kārtu. 

Roze visvairāk  no visiem augiem paņem no augsnes barības vielas, tāpēc, ja gribi, lai tā bagātīgi ziedētu, kārtīgi jāmēslo. Der kūtsmēsli, virca, kombinētais minerālmēslojums ziedošajiem augiem.

Skaistulēm pēc ziemošanas ir grūti saņemties, slāpeklis tam ir gluži kā cilvēkam rīta kafija. Mēslo vienreiz un pēc divām nedēļām otrreiz. 

Saknes, kas uzņem barības vielas, pieaugušām rozēm atrodas metru dziļi, tāpēc augsnei mēslošanas brīdī jābūt labi salaistītai un ūdens augam jādod arī pēc mēslošanas. 

Vēl iesaka lietot mēslojumu, kas paredzēts uzņemšanai caur lapām. Šādi mēslotas puķes mazāk slimos un dūšīgāk turēsies pretī kaitēkļu uzbrukumiem.

Vairāk noderīgus padomus par sēšanas darbiem pavasarī lasi jaunajā "100 Labi Padomi" speciālizlaidumā "Sēsim un Stādīsim".