Sabiedrība
2024. gada 19. aprīlis, 06:58

Video: Medicīnas muzejs atklāj padomju gadu greizo izpratni par muzeju lomu

Jauns.lv

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā pārcilāts Padomju Latvijas gados veidotais krājums un konstatēts, ka padomju okupācijas laikā dibinātie vēstures muzeji nereti kalpojuši nevis, piemēram, konkrētās zinātnes attīstības progresa fiksēšanai, bet tā laika piemiņai, atsevišķu personu heroizācijai un ideoloģijas nostiprināšanai. Atskats uz jau piemirsto greizo izpratni par muzeju funkciju apkopots izstādē “Pēcnāves dzīve”.

No krājuma izceltas ar medicīnu saistītām personām piederējušas personīgās lietas – pildspalvas, brilles, pelnu trauki, cigarešu iemuši, arī šo cilvēku bēru vainagi un sēru lentes, taču tiem līdzās nav ziņu par konkrētās personas sasniegumiem medicīnā. Svarīgāka par to bijusi “mūžīgās piemiņas” tradīcija ar varoņu nemirstības kultu un ievērojamu cilvēku cildināšanas rituāliem.

foto: Ekrānuzņēmums

Ekspozīcija arī atklāj muzeja pirmsākumus ar profesora Paula Stradiņa pirmajiem soļiem pamatekspozīcijas veidošanā, kā arī uzsver nepārprotamās līdzības starp Latvijas okupāciju Otrā pasaules kara beigās un patlaban notiekošo Ukrainā.

foto: Ekrānuzņēmums

Skaties pievienoto video un aplūko Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja krājuma dzīlēs atrastos priekšmetus, ko mūsdienās muzeji savās glabātavās visdrīzāk neuzņemtu.

Tēmas