Viedokļi
2024. gada 10. aprīlis, 06:01

Pēteris Šmidre par gatavību X stundai: "Šitais nav nekāds žogs"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre domā, ka atklāta militāra konflikta – konvencionālā kara – varbūtība ar Krieviju mums ir ļoti niecīga, bet tad nenozīmē, ka mums tam nav jābūt gataviem. Bet to, vai tādai iespējai esam gatavi vai nē, varam novērtēt pēc tā, vai spējam tikt galā ar jau šobrīd praktiski notiekošā hibrīdkara izpausmēm, kura spilgtākā iezīme ir bēgļu plūsmas uz mūsu robežām ar Baltkrieviju un Krieviju.

Pēdējā laikā bieži izskan viedoklis, ka Rietumu un Krievijas bruņota konflikta iespējamība kļūst aizvien reālāka. Baltijas valstu augsta ranga militārpersonas gan aicina nekrist panikā un uzskata, ka negaidīts Krievijas uzbrukums nav iespējams. Taču skaidrs arī tas, ka Latvijai pašai vairāk jādomā par savu drošību un aizsardzību. Tādēļ Lielais jautājums: “Vai Latvija ir gatava X stundai?” To Jauns.lv vaicāja uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

“Ja mēs X stundu uzskatām par atklātu, konvencionālu karu (tanki pāri žogiem un tā tālāk) ar Krieviju, tad domāju, ka šāda varbūtība ir diezgan maza.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Pašreiz mums ir jābūt gataviem hibrīdkaram, kurš jau tagad praktiski notiek, saka Šmidre.

Kāpēc tā domāju? Pirmām kārtā NATO robeža ir NATO robeža. NATO karaspēka pārspēks pār Krieviju, kā vērtē eksperti, ir 12 reizes lielāks. Tādēļ šāda uzbrukuma varbūtība ir ļoti maza,” saka Pēteris Šmidre. Viņš domā, ka krievu karaspēka uzbrukums NATO spēkiem būtu “vienkārši nenopietns”. Bet tas nenozīmē, ka par to nevajag domāt, ka nav jārīkojas, lai šādu scenāriju nepieļautu, kaut arī varbūtība tam ir ļoti niecīga.

Savukārt pašreiz mums ir jābūt gataviem hibrīdkaram, kurš jau tagad praktiski notiek. Jautājums ir par to, vai mēs šobrīd esam vai neesam hibrīdkara stāvoklī, saka Pēteris Šmidre un atbild:

“Kas ir hibrīdkarš? Sākums, protams, ir informatīvais uzbrukums, kuru mēs jau tagad šeit redzam un jūtam. Un pašlaik pati spilgtākā tā izpausme ir uz robežas – bēgļi no Baltkrievijas un Krievijas.

Līdz ar to atbildēt uz jautājumu, esam gatavi X stundai vai nē, varam vērtējot to, vai tiekam galā ar bēgļiem uz robežas. Ja netiekam galā, tad droši vien, ka nē, bet, bet ja tiekam, tad varam uzskatīt, ka esam gatavi.”

Un uzņēmējs piebilst, ka mums uz robežas jābūvē daudz nopietnāku žogu, ja pašreizējo par nekādu īsto žogu jau nevar uzskatīt.

Kā Pēteris Šmidre vērtē Latvijas gatavību iespējamajai X stundai, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.