Viedokļi
2024. gada 28. februāris, 05:22

Pēteris Šmidre par ukraiņu bēgļiem Latvijā: "Ukraiņi uzlabo Latvijas krievvalodīgo kvalitāti"

Jauns.lv

Lai arī Pēteris Šmidre domā, ka mentalitātes un dzīves uztveres ziņā latvieši no ukraiņiem atšķiras, un tādēļ ukraiņiem varētu būt lieli izaicinājumi pieņemt lēmumu par pastāvīgu apmešanos Latvijā, tomēr daļa ukraiņu šeit paliks: “Ceru, ka paliks tā labākā daļa, un, domāju, tas mums nebūtu par sliktu.”

Sākoties karam Ukrainā, savas mājas nācās pamest tūkstošiem ukraiņu bēgļu. Daļa no viņiem nonāca arī Latvijā. Daudzi te dzīvo vēl šobaltdien, bet daļa jau ir devusies atpakaļ. Tāpat katru nedēļu pie mums ierodas arī jauni bēgļi (protams, ne tik lielos apmēros kā kara sākumā). Taču, ja Krievija karā gūs militārus panākumus, nav izslēgts jauns bēgļu vilnis, kas var sasniegt arī mūsu valsti. Tādēļ Lielais jautājums: “Ko Latvijai nozīmē Ukrainas bēgļu integrācija?” To Jauns.lv vaicāja Pēterim Šmidrem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Šmidre uzsver, ka integrējot ukraiņus Latvijā, nevajag pieļaut tās pašas muļķības, ko pieļāvām ar krievvalodīgo integrāciju.

Viņš uzsver, ka integrējot ukraiņus Latvijā, nevajag pieļaut tās pašas muļķības, ko pieļāvām ar krievvalodīgo integrāciju, jo tas izskatījās pēc tā, ka mēs par savu naudu gatavojām krievu spiegus, kādu tagad ir pilns ne tikai pie mums Latvijā, bet arī citur Eiropā un Amerikā.

Bet var just, ka ne visi ukraiņi, kuri šeit nonākuši, arī nopietni apsver domu Latvijā palikt kādu ilgāku laiku: “Ja palūkojamies uz ukraiņiem, kuri šeit strādā apkalpojošajā sfērā, tad tie, kuri saprot angļu valodu, arī mēģina runāt angliski. Tas droši vien ir interesants moments, kas norāda uz to, ka viņi (ne uz ilgu laiku) cer palikt Latvijā. (..) Ukraiņu bēgļiem ir iespēja izvēlēties vietu pa visu Eiropu, kur viņi varētu labāk integrēties.”

Tomēr lielām problēmām ar ukraiņu integrāciju Latvijas sabiedrībā mums nevajadzētu saskarties, un, ja tā veiksmīgi notiks, tas mums var nākt par labu: “Pirmām kārtām, ukraiņu bēgļi ir ļoti dažādi, bet priekš Latvijas, teiktu, viņi uzlabo mūsu krievvalodīgo iedzīvotāju kvalitāti. Mums krievvalodīgajā publikā, protams, ne visi, bet liela daļa ir atklāti putinisti, kaut kādi pusneitrāli un tālāk, bet ukraiņi tomēr visu ir redzējuši, un viņiem neko skaidrot nevajag.”

Kā Pēteris Šmidre vērtē situāciju ar ukraiņu bēgļiem Latvijā, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Mūsējie" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".