foto: IMAGO/Le Pictorium
Šogad aizvadīts siltākais jebkad reģistrētais janvāris, paziņojuši zinātnieki
- Climate march in Brussels. - 03/12/2023 - Belgium / Brussels / Brussels - Between 20 and 25,000 people gathered in the Belgian capital today for a climate march. The march was called by a number of organizations as COP28 gets underway in Dubai. PUBLICATIONxNOTxINxFRAxRUS NicolasxLandemardx/xLexPictorium LePictorium_0287104
Sabiedrība
2024. gada 8. februāris, 17:28

Šogad aizvadīts siltākais jebkad reģistrētais janvāris, paziņojuši zinātnieki

Sky News/Jauns.lv

Jauns.lv

Pagājušais mēnesis bija siltākais janvāris, kāds jebkad reģistrēts pasaulē, norāda zinātnieki.

Rekordaugstā temperatūra šā gada janvārī seko 2023. gada tendencei - iepriekšējais gads ir bijis siltākais gads kopš rekordu fiksēšanas sākuma.

Tas arī nozīmē, ka globālā vidējā temperatūra pēdējos divpadsmit mēnešos par 1,52 °C pārsniedz vidējo temperatūru pirmsindustriālajā laikmetā no 1850. līdz 1900. gadam.

Vairāk nekā 190 valstis saskaņā ar 2015. gada Parīzes nolīgumu apņēmās līdz gadsimta beigām ierobežot globālo sasilšanu līdz 2°C pieaugumam salīdzinājumā ar pirmsindustriālā laikmeta līmeni.

Valstis arī vienojās "turpināt centienus", lai saglabātu sasilšanu drošākā 1,5 ° C robežā, jo vēlāk klimata ietekmei pielāgoties kļūst vēl grūtāk.

ES Copernicus Klimata pārmaiņu dienesta (CCCS) direktora vietniece Samanta Bērdžesa sacīja: "2024. gads sākas ar vēl vienu rekordaugstu mēnesi. Tas ir ne tikai siltākais janvāris reģistrētajā laikā, bet arī siltākais no nesenāk piedzīvotajiem 12 mēnešu periodā, pārsniedzot 1,5°C virs pirmsindustriālā perioda.

"Strauja siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ir vienīgais veids, kā apturēt globālās temperatūras pieaugumu," norāda pētniece.

Saskaņā ar CCCS datiem pagājušajā mēnesī globālā vidējā gaisa virsma bija par 0,7°C augstāka nekā 1991.- 2020. gada vidējais rādītājs janvārī un par 1,66 °C siltāka nekā janvāra vidējā temperatūra 1850.–1900. gadā.

Arī janvāra vidējā temperatūra bija par 0,12 °C  pārsniedza iepriekšējā siltākā janvāra - 2020. gadā - temperatūru. Tas nozīmē, ka pēdējie astoņi mēneši pēc kārtas ir bijuši siltākie attiecīgajos mēnešos.

Saskaņā ar ES Copernicus klimata pārmaiņu dienesta datiem daži no galvenajiem faktoriem, kas ietekmēja janvāra rādītājus, bija Kanādas austrumos, Āfrikas ziemeļrietumos, Tuvajos Austrumos un Vidusāzijā vidējo rādītāju ievērojami pārsniegusī temperatūra.

Tikmēr temperatūra Eiropā 2024. gada janvārī bija neviennozīmīga - daudz zemāka par 1991. –2020. gada vidējo rādītāju Ziemeļvalstīs, bet būtiski augstāka par vidējo temperatūru kontinenta dienvidos.

Šī mēneša sākumā Spānijas Vides ministrija pasludināja janvāri valstī par siltāko kopš 1961. gada, kad tika reģistrēti rekordi, vidējai gaisa temperatūrai sasniedzot 8,4 °C līdz 0,4 °C salīdzinājumā ar iepriekšējo rekordu 2016. gadā.

Tikmēr Ziemeļvalstīs piedzīvotas dažas no aukstākajām temperatūrām pēdējo gadu desmitu laikā.

Zviedrijas pilsētā Kvikjokkā 3. janvārī reģistrēta -43,6 °C temperatūra, kas ir aukstākā temperatūra, kas janvārī reģistrēta Zviedrijā pēdējos 25 gados.

Pagājušajā gadā notika pāreja uz tādu laika apstākļu modeli, ko sauc El Ninjo, kad siltums no okeāna, īpaši Klusā okeāna centrālās un austrumu ekvatoriālās daļas, izplūst atmosfērā. Kamēr Klusā okeāna ekvatoriālajā daļā El Ninjo ir sācis vājināties, jūras gaisa temperatūra kopumā saglabājas neparasti augstā līmenī.

Tikmēr Arktikas jūras ledus apjoms - jūras ledus koncentrācijas mērījums - bija tuvu vidējam līmenim un janvārī augstākais kopš 2009. gada, savukārt Antarktikas jūras ledus apjoms janvārībija sestais zemākais - 18% zem vidējā līmeņa.