foto: EPA/Scanpix
Verstapens Austrijas "Grand Prix" sprinta sacīkstes sāks no pirmās vietas; abi "Mercedes" piloti avarē
Pamatīgu fiasko piedzīvoja abi "Mercedes" braucēji, kuri trešajā kvalifikācijas sesijā avarēja
Citi sporta veidi
2022. gada 8. jūlijs, 21:44

Verstapens Austrijas "Grand Prix" sprinta sacīkstes sāks no pirmās vietas; abi "Mercedes" piloti avarē

Jauns.lv / LETA

Nīderlandes pilots Makss Verstapens no "Red Bull" komandas piektdien bija ātrākais Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 11.posma - Austrijas "Grand Prix" - kvalifikācijā, kurā noteica starta kārtību sestdien gaidāmajā sprintā.

Sestdien paredzētas 100 kilometru jeb 24 apļu sprinta sacensības, kurās tiks noskaidrotas starta vietas svētdienas pamatsacensībām.

Sprinta sacensības tika ieviestas pagājušajā sezonā, taču atšķirībā no pagājušā gada šosezon punktus saņem astoņi labākie braucēji, nevis trīs. Sprinta sacensību ātrākais pilots tiek pie astoņiem punktiem, kamēr astotais ātrākais nopelna vienu punktu.

Piektdien pirmajā treniņbraucienu sesijā ātrākais bija Verstapens, kurš 4,218 kilometrus garo "Red Bull Ring" apli veica minūtē un 6,302 sekundēs. Otro vietu ieņēma "Ferrari" pilots Šarls Leklērs (+0,255), trešais bija Džordžs Rasels no "Mercedes" (+0,400), ceturtais - Verstapena komandas biedrs Serhio Peress, piektais - "Mercedes" braucējs Lūiss Hamiltons, bet sestais - Kevins Magnusens no "Haas".

Silverstonas sacensību uzvarētājs Karloss Sainss ("Ferrari") bija septītais, bet smagu avāriju svētdien piedzīvojušais Džou Guaņjui no "Alfa Romeo" ieņēma 16.vietu.

Piektdienas sesiju pāragri beidza Lendo Noriss, pārkarstot viņa "McLaren" bolīdam.

Vēlāk kvalifikācijā Verstapens savā ātrākajā aplī trasi veica vienā minūtē un 4,984 sekundēs. Gandrīz trīs sekundes desmitdaļas zaudēja Leklērs, bet 0,82 sekundes atpalika Sainss. Otrajā rindā blakus Sainsam būs Peress.

Pamatīgu fiasko piedzīvoja abi "Mercedes" braucēji, kuri trešajā kvalifikācijas sesijā avarēja, tādējādi tika izkārti sarkanie karogi. Rasels paguva uzrādīt piekto rezultātu un viņam blakus būs Estebans Okons ("Alpine"), bet Hamiltons bija vien desmitais.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā līderis ar 181 punktu ir Verstapens, otrais ar 147 punktiem ir Peress, bet trešo vietu ar 138 punktiem ieņem Leklērs.

Konstruktoru kausā "Red Bull" ir 328 punkti, "Ferrari" seko ar 265 punktiem, bet trešā ar 204 punktiem ir "Mercedes".

Pērn Verstapens Abū Dabī "Grand Prix" pēdējā aplī izrāva savu karjerā pirmo F-1 pasaules čempiona titulu, apsteidzot septiņkārtējo čempionu Hamiltonu, ar kuru viņam pirms pēdējā posma bija vienāds punktu skaits.

Šosezon F-1 kalendārā paredzēti 22 posmi.