Šīs Latvijā radītās 20 lietas šogad cīnās par Dizaina balvu. FOTO
Viens no sacensības dalībniekiem - bērnu ritenītis "Brum Brum".
2017. gada 2. marts, 17:48

Šīs Latvijā radītās 20 lietas šogad cīnās par Dizaina balvu. FOTO

Jauns.lv

Šodien Latvijas Dizaina gada balvas žūrija kopā ar organizatoriem paziņoja 20 finālistus, no kuriem rīt, 3.martā, īpašā apbalvošanas ceremonijā Latvijas Dekoratīvās Mākslas un dizaina muzejā tiks noskaidrots galvenās balvas ieguvējs

Latvijas Dizaina gada balvas finālisti ir Krišjāņa Jermaka bērnu balansa ritenītis "Brum Brum", biedrības "Droši un koši" soma un spēļu komplekts "Ģimenes soma", zīmolu dizaina studijas "Overpriced" zīmola dizains "Soma", dizaineres Ievas Timoško veidotā zīmola identitātes maiņa Rīgas Tehniskajai universitātei, "Infogram" datu vizualizācijas rīks "Infogram", Ivara Burtnieka zīmola īsfilma "UNIFORM", Oskara Mickeviča velosipēda pārvalks iekštelpām "Velosock", Didža Jaunzema vides objekts-paviljons "Parametriskais ledājs", "Dd studio" ekspozīcijas dizains "Gaismas pils un Stikla kalns" un Zanes Teteres-Šulces interjers "Bistro Balts".

Tāpat finālistu vidū ir izglītojoša spēle bērniem "Kokotājs", kuras autors ir SIA "Oliver Latvia", Uģa Baloža un Mika Baloža trauku kolekcija "Zeme", "Ilze Kalnbērziņa Praz" izstādes stendu dizains "Civilizācijas nospiedumi", "Lolot design" interjers privātmājai Cēsīs, Jāņa Briškas stiklplasta laiva "Rupucis", Aija Priedes-Sietiņas un Daneka Sietiņa transformējamā mēbele "SO:LO", izstāde "Upe Melānija", kuras autori ir "Mistrus Media", Latvijas Nacionālā bibliotēka un Melānijas Vanagas muzejs, "Amoralle" modes kolekcija "Savvaļas putni", kā arī pastāvīgā ekspozīcija "Grāmata Latvijā", kuras autors ir Latvijas Nacionālā bibliotēka un "Charles Bušmanis" mikrofons "Runa".

Latvijas Dizaina gada balvas žūrijas priekšsēdētājs un asociētais dizaina profesors Stefans Viāls norādīja, ka darbu izvērtēšana bija ilgs process - gan izskatot darbus katram individuāli, gan visai žūrijai kopā Rīgā.

Kopā Latvijas Dizaina gada balvai no 1.janvāra līdz 1.februārim tika iesniegti 147 dizaina darbi, kuru izvērtēšanā piedalījās starptautiska žūrijas komanda. Iesniegtos darbus katrs žurijas loceklis vispirms izvērtēja individuāli, balstoties uz savu profesionālo kompetenci. 1.martā žūrija kopīgā sapulcē ievēlēja žūrijas priekšsēdētāju Stefanu Viālu un vairāku stundu garu diskusiju rezultātā kopīgi vienojās par 20 labākajiem dizaina darbiem.

Latvijas Dizaina gada balvas starptautiskās žūrijas sastāvā šogad ir godalgotās aģentūras "Gagarin" radošais direktors Hringurs Hafsteinsons, asociētais dizaina profesors un doktorantūras padomnieks, kā arī pētniecības vadītājs dizaina inovācijas projektā "Projekt Lab" Nīmas universitātē Stefans Viāls, arhitekte, Oslo Vesterdāles Mākslas, komunikāciju un tehnoloģiju augstskolas profesore Vēsma Kontere Makilana, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska, dizainers, kurators un starptautiskās dizaina vasaras skolas MAD izveidotājs Rihards Funts, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele.

Pieteikto darbu fināla izvērtēšanā žūrijas komandai pievienosies šī gada īpašais viesis - pasaulē vadošā dizaina žurnāla "Frame" līdzdibinātājs un redaktors Roberts Tīmans.

Latvijas Dizaina gada balvu organizē dizaina birojs "H2E" sadarbībā ar Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju. Balvas galvenais partneris ir viens no vadošajiem informācijas tehnoloģiju uzņēmumiem Latvijā un pasaulē "Accenture".

Latvijas Dizaina gada balva ir ikgadējs, nacionāls dizaina nozares konkurss, kura mērķis ir apzināt un popularizēt Latvijas dizaineru labākos sniegumus un veicināt nozares augstvērtīgu attīstību.

LETA/Foto: Facebook