foto: AP/Scanpix
Gruzijas valdošā partija grib veidot ienaidnieku sarakstus
Tbilisi kopš aprīļa Tbilisi norisinās protesti pret “ārvalstu ietekmes” likumprojektu.
Pasaulē
2024. gada 8. maijs, 23:26

Gruzijas valdošā partija grib veidot ienaidnieku sarakstus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Gruzija sāk slīdēt totalitārisma virzienā. Valdošā partija “Gruzijas sapnis” paziņojusi par nodomu veidot datu bāzi, kurā iekļaus tos, kas piedalās protestos pret “ārvalstu aģentu” likumu.

Parlamenta priekšsēdētājs Šalva Papuašvili norāda, ka pirmos melnajā sarakstā iekļaus tos, kas vainojami “vardarbībā, draudos un šantāžā” vai “publiski atbalstījuši tādas darbības”.

Tāpat plānotajā datu bāzē nokļūs tie, kas agresīvi pauž savu nostāju sociālajos tīklos. “Svarīgi, lai cilvēki saprot, ka tie nav vārdi, pateikti viņu istabā – tie ir publiski izteikumi, kas kurina naidu un pretrunas sabiedrībā,” klāsta Papuašvili. Saraksts būšot publicēts īpašā vietnē, kas būs pieejama katram interesentam.

Papuašvili apsūdz opozīcijas partiju “Vienotā nacionālā kustība” par “naida kampaņas” rīkošanā un mēģinājumos sagraut “miermīlīga protesta kultūru, ar kuru vienmēr lepojusies Gruzijas sabiedrība”.

Kopš aprīļa Tbilisi norisinās asi protesti pret likumprojektu, ko salīdzina ar Krievijas “ārvalstu aģentu” likumu. 1. maijā Gruzijas parlaments otrajā lasījumā pieņēma likumprojektu “Par ārvalstu ietekmes caurspīdīgumu”. Trešais, pēdējais balsojums paredzēts 13. maijā. Paredzēts, ka nevalstiskajām un plašsaziņas līdzekļu organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20% ārvalstu finansējuma, jāreģistrējas kā organizācijām, kas “darbojas ārvalsts interesēs”.

Gruzijas problēma nav tikai minētais “krievu likums”, bet arī Tbilisi “krievu valdība”, intervijā raidsabiedrībai “Deutsche Welle” paudusi Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili.

“Vara cenšas atainot Gruzijas partnerus (domātas rietumvalstis – Red.) kā revolūcijas aģentus, jo uzskata, ka viņi cenšas to gāzt. Bet tie klusē par Krieviju, it kā tā būtu mūsu jaunais draugs,” sacīja prezidente. Valdošā partija jau pieņēmusi vairākus strīdīgus likumus, tostarp likumu, “kas Gruziju padara par ofšoru zonu krievu oligarhiem, kam noteiktas sankcijas”, atgādina prezidente.