foto: REUTERS/SCANPIX
Helsinku lidostā aicina pasažierus nosvērties apmaiņā pret bagāžas pārvadāšanu bez maksas
Iegūtos svara datus izmanto lidojumu drošības pētījumiem.
Pasaulē
2024. gada 18. februāris, 05:11

Helsinku lidostā aicina pasažierus nosvērties apmaiņā pret bagāžas pārvadāšanu bez maksas

Jauns.lv

Somijas lidsabiedrība “Finnair” Helsinku lidostā pirms došanās uz reisu piedāvā pasažieriem nosvērties. Tas nav obligāti, bet brīvprātīgie dāvanā saņem bagāžas pārvadāšanu bez maksas.

Mērķis ir izpēte par lidojumu drošību, datus par svaru plānots vākt februārī, aprīlī un maijā. Pasažierus nosver kopā ar viņu rokas bagāžu pie izlidošanas vārtiem, uzreiz iegūstot ziņas par konkrētā reisa lidmašīnas smagumu, kā pieprasījusi Civilās aviācijas pārvalde.

“Mēs izmantojam svēršanās datus vidējiem aprēķiniem, kas vajadzīgi droša lidojuma norisei, mūsu iegūtie dati nekādi nav saistāmi ar klientu personas datiem,” uzsver “Finnair” pārstāve Satu Munnuka.

Ne pasažieru vārdi, ne rezervācijas numuri netiek pierakstīti kopā ar svaru, kuru redz tikai darbinieks, kurš strādā svēršanas punktā.

Eiropas Aviācijas drošības aģentūra arī vāc datus par pasažieru svaru lidmašīnu masas un līdzsvara aprēķiniem. Jaunākais pētījums 2022. gadā parādīja, ka vidējais pasažieru svars nav būtiski palielinājies vai samazinājies kopš pēdējā pētījuma 2009. gadā.