Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: Zelenskis savas valsts aizstāvēšanos pret Krieviju salīdzina ar cīņu pret nacistiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 19 minūtēm
Ukraina: Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 478 730

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 478 730 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1300 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7429 tankus, 14 281 bruņutransportieri, 12 340 lielgabalus un mīnmetējus, 1058 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 793 zenītartilērijas iekārtas, 349 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9775 bezpilota lidaparātus, 2192 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 618 automobiļus un autocisternas, kā arī 2027 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

pirms 39 minūtēm
Nogalināts žurnālists Oleksandrs Mašlejs

Par karavīru kļuvušais žurnālists Oleksandrs Mašlejs, nogalināts netālu no Avdijivkas. 

Darbā gājis bojā bijušais žurnālists, kurš pievienojās Ukrainas bruņotajiem spēkiem, 8.maijā paziņoja parlamenta komiteja.

pirms stundas
Orbans piedalīsies miera samitā

Zelenskis uzaicina Ungārijas Orbanu uz globālo miera samitu par Ukrainu.

Orbans ir atklāti iebildis pret militārās palīdzības sniegšanu Kijivai, vienlaikus kavējot Ukrainas eiroatlantiskās integrācijas centienus.

pirms 2 stundām
Parīzē iela tiks nosaukta par godu Aleksejam Navaļnijam

Parīzē iela pie Krievijas vēstniecības tiks nosaukta par godu cietumā spīdzinātajam opozīcijas aktīvistam Aleksejam Navaļnijam.

pirms 2 stundām
Iznīcināta krievu tehnika

Ukrainas "Baba Yaga" tipa drona rezultāts. Iznīcināts krievu 2S3 "Akatsiya"

pirms 2 stundām
Ieslodzīto resursi mobilizācijai ir 15-20 tūkstoši cilvēku

Ieslodzīto resursi mobilizācijai ir 15-20 tūkstoši cilvēku, - Saeimas frakcijas "Tautas kalps" vadītājs Arahamija brīfingā Radā.

"Tas ir kopējais ieslodzīto resurss, uz kuriem var attiekties attiecīgie kritēriji. Cik no viņiem līgumu parakstīs, mēs nezinām, jo tas notiks ar pušu piekrišanu. Esam orientēti uz to, ka tas būs provizoriski daži tūkstoši cilvēku," viņš teica.

pirms 3 stundām
Klauns Kadirovs

Kadirovs atkal parāda sevi kā klaunu.

pirms 3 stundām
Zelenskis salīdzina cīņu pret Krieviju ar cīņu pret nacistiem

Otrā pasaules kara beigu Eiropā gadskārtā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien salīdzināja savas valsts aizstāvēšanos pret Krievijas iebrukumu ar ukraiņu centieniem sakaut nacistisko Vāciju.

"Pirms 80 gadiem miljoniem ukraiņu cīnījās, lai uz visiem laikiem sakautu nacismu," Zelenskis sacīja videovēstījumā, kas tika ierakstīts, viņam apmeklējot Čerņihivas apgabala Jahidnes pilsētu, kur krievu okupanti 2022.gadā izdarīja kara noziegumu.

"Bet šodien ukraiņi atkal cīnās pret ļaunumu, kas ir atdzimis, ir atgriezies un atkal grib mūs iznīcināt," sacīja Zelenskis.

pirms 3 stundām
Krievijā lielgabalu gaļa tiek gatavota kopš bērnudārza

Krievijā lielgabalu gaļa tiek gatavota kopš bērnudārza  Situācija Tambovas pilsētas bērnudārzā Nr.28.

pirms 11 stundām
Polijas prokuratūra pret aizbēgušo tiesnesi uzsākusi krimināllietu

Polijas prokuratūra uzsāka lietu par spiegošanu pret tiesnesi Tomašu Šmidtu, kurš aizbēga uz Baltkrieviju.

Viņam draud mūža ieslodzījums.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".