Rīt Splendid Palace Studentu seansā tikšanās ar režisoru Dāvi Sīmani un viņa filma "Escaping Riga"
Kultūra
2014. gada 15. maijs, 12:57

Rīt Splendid Palace Studentu seansā tikšanās ar režisoru Dāvi Sīmani un viņa filma "Escaping Riga"

Jauns.lv

16.maijā pl.20.00 ikmēneša Studentu seansā kinoteātris Splendid Palace visus studentus aicina uz filmu “ESCAPING RIGA”. Pirms seansa tikšanās un diskusija ar filmas režisoru, vienu no spilgtākajiem savas paaudzes režisoriem, pasaules kino vēstures lektoru un teorētiķi Dāvi Sīmani.

„Escaping Riga” ir kinematogrāfisks ceļojums, dokudrāma, kas meklē atbildes uz jautājumu, kā 20.gadsimta pirmās puses notikumi ietekmēja un mainīja cilvēku dzīves, kuri piedzimuši vienā un tajā pašā vietā - Rīgā, un kā sapņi par dzīvi pārtop dziļā vilšanās un ilūziju sabrukumā. Filmas galvenie varoņi ir divi pasaules līmeņa ģēniji – britu domātājs Sers Jesaja Berlins un krievu kinorežisors Sergejs Eizenšteins, kuri abi piedzima Rīgā pirms vairāk nekā 100 gadiem. Savstarpēji mijot šo abu personību ikdienas situācijas un sekojot filmas režisora interpretācijai aizkadrā, filmā attainosies dīvains personisks stāsts 20.gadsimta sākumā, laikā, kad Eiropa tika izmainīta neatgriezeniski.

Eizenšteins ar Berlinu iepazinās Rīgā 1914. gadā; šajā laikā viņi abi bija vietējo ebreju ģimeņu atvases. Nākamo un pēdējo reizi viņi tikās jau pēc 30 gadiem Pēterburgā 1945. gadā – neilgi pirms Eizenšteina nāves. Šajos 30 gados viņu dzīves bija visdažādāko notikumu pilnas – nākuši no līdzīgas sociālās vides un dzimuši un vienas ielas, viņi pievienojās pretējām politiskajām nometnēm, dzīvoja dažādos apstākļos un ģeogrāfiskajos platuma grādos. Tomēr viņu dzīves gājumā pastāv daudz nelielu savstarpēji līdzīgu episožu. Filmā „Escaping Riga” šie nelielie dzīves nogriežņi, balansējot uz robežas starp oficiālo vēsturi un baumām un nostāstiem, atklāti ar filmas režisora - mūsdienu rīdzinieka – komentāru un interpretācijas palīdzību. Filma konstruēta kā šo brīžiem jautro, brīžiem biedējošo, brīžiem skumjo un pat pāsteidzošu dzīves izrāvumu summa, atklājot šo divu ģēniju alternatīvās biogrāfijas.

“Perfekta stilizācija, saglabājot ilūziju par vieglumu arī saturā. Spēle ar titriem un replikām. Tik… D.Sīmanis”, par filmu saka kinokritiķe Daira Āboliņa.

“Fascinējošs Dāvja Sīmaņa docufiction - dokumentāla fikcija par Eizenšteinu un Berlinu Escaping Riga. Jāredz”, pārdomās par filmu savā twiterkontā dalās Dita Rietuma.

Biļešu cena uz Studentu seansu 2 eiro. Biļetes nopērkamas arī

internetā .

Karlīna Timofejeva/Publicitātes foto