foto: Ekrānuzņēmums
Noskaidrota nacionālā naida kurināšanā apsūdzētā vīrieša identitāte
Nacionālā naida kurināšanā apsūdzētais Dmitrijs Matajevs.
112
2024. gada 29. aprīlis, 18:34

Noskaidrota nacionālā naida kurināšanā apsūdzētā vīrieša identitāte

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Aizvadītajā nedēļā Valsts drošības dienests (VDD) aizturēja kādu vīrieti, kurš sociālajā tīklā "Tik Tok" pauda atbalsu Krievijas kara noziegumiem Ukrainā, kā arī agresīvi vērsās pret latviešiem. Noskaidrots, ka aizdomās turētais ir kāds Dmitrijs Matajevs, kurš jau pērn bija nonācis VDD redzeslokā.

Kriminālprocess pre Matvejevu sākts 26.martā, kad VDD koplietošanas platformā "TikTok" konstatēja vairākas šīs personas publicētas videouzrunas krievu valodā, kurās pausts atbalsts Krievijai un tās izvērstajai militārajai agresijai pret Ukrainu. Tāpat vīrietis savos video ierakstos agresīvi un naidīgi vērsās pret latviešiem un citiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri atbalsta Ukrainu.

VDD 25.aprīlī veicis arī kratīšanu kādā ar šo personu saistītā objektā, un izņēma no mītnes vairākus datu nesējus, vīrieša pierakstus, kā arī apģērbu un citus priekšmetus ar Krievijas un Padomju Savienības simboliku. Dmitrijs Matajevs bija nonāci VDD uzmanības lokā jau 2023.gadā saistībā ar agresīviem un Krieviju atbalstošiem komentāriem sociālajā tīklā "Facebook". Augustā VDD ar vīrieti veica preventīvas pārrunas, brīdinot, ka viņa aktivitātes interneta vidē tuvinās noziedzīgiem nodarījumiem, par ko paredzēta kriminālatbildība. Patlaban aizdomās turētajam kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

"Latvijas varasiestādes, kuras pakarinājušas šo sūdu pusotru gadu atpakaļ pretī Krievijas vēstniecībai Latvijā, bija domājušas, ka tādā veidā viņi pazemos Putinu un Krieviju. Galu galā viņi ir pazemojuši gandrīz visus krievus visā pasaulē, jo Putins ir leģitīms valsts prezidents visvarenākajai valstī pasaulē, kuru ievēlēja krievi," kādā no saviem video spriedelējis vīrietis.

"Ko, lai saka Latvijas politiķiem - atceramies un nepiedosim, gaidiet. Starp citu, Latvijas vadība nav kāds viens prezidents, bet gan kādi 200 000 ierēdņu. Mēs šo atcerēsimies un, kad atnāks laiks, tad mēs jums pajautāsim, ko jūs bijāt ar šo plakātu domājuši un tad es ceru, ka jums būs pareiza atbilde uz šo jautājumu," draudējis Matajevs.

Viņa sociālā tīkla profilā ir desmitiem video, kuros viņš cenšas atbalstīt Latvijas kā it kā neizdevušās valsts naratīvu.