foto: Aizkraukles novada pašvaldība
Gada laikā Pļaviņu HES paplašināšanas dēļ likvidēs daļu Aizkraukles pilsētas mazdārziņu
Likvidēšanai pakļautie Aizkraukles novada mazdārziņi.
Novadu ziņas
2024. gada 9. aprīlis, 07:10

Gada laikā Pļaviņu HES paplašināšanas dēļ likvidēs daļu Aizkraukles pilsētas mazdārziņu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Aizkraukles novada pašvaldība saņēmusi informāciju no AS "Latvenergo", ka 2024. gadā plānots turpināt Pļaviņu HES rezerves pārgāznes projektēšanu. Tas nozīmē, ka mazdārziņu, kas atrodas AS “Latvenergo” piederošajā nekustamajā īpašumā, lietotājiem savas iekoptās teritorijas būs jāpamet.

Atbilstoši noslēgtajiem apbūves tiesību līgumiem pašvaldība ar 2025. gada 1. janvāri nodos nepieciešamās zemes HES rezerves pārgāznes būvniecībai. Tas nozīmē, ka mazdārziņu, kas atrodas AS "Latvenergo" piederošajā nekustamajā īpašumā (kadastra numurs 32010010107, adrese: "Nokalni", Aizkraukle) lietotājiem tiks pārtrauktas to lietošanas tiesības. Šāds lēmums, saprotams, izraisījis lielu neapmierinātību vietējo iedzīvotāju vidū.

"Iznīcināts 40 gadu darbs. Ņemot vērā, ka lielākā daļa šo mazdārziņu kopēju ir pensijas vecumā, tad nevienam neliekas svarīgi, ka jaunu dārzu iekopt diezin vai viņiem būs spēka," par pašvaldības paziņojumu sašutumu pauž Indra.

Vitālijs paudis raizes, ka iekopto zemes gabalu vietā iedzīvotājiem tiks iedalīti sliktākas kvalitātes mazdārziņi, bet Mārīte paudusi skumjas, ka "40 gadu darbs nu būs vējā".

Atbilstoši noslēgtajiem apbūves tiesību līgumiem pašvaldība ar 2025. gada 1. janvāri nodos nepieciešamās zemes daļas apbūvei. Tas nozīmē, ka mazdārziņu, kas atrodas AS “Latvenergo” piederošajā nekustamajā īpašumā (kadastra numurs 32010010107, adrese: “Nokalni”, Aizkraukle) lietotājiem tiks pārtrauktas to lietošanas tiesības.

Aizkraukles novada pašvaldība norāda, ka "mazdārziņu lietotājiem, kuriem ir vēlēšanās iekopt jaunu mazdārziņu, tiks ierādīta zemes platība citā pašvaldības administratīvajā teritorijā". Šādas izmaiņas skars arī to mazdārziņu lietotājus, kuru dārziņi atrodas zemesgabalos Dārza un Enerģētiķu ielu malās (kadastra apzīmējumiem 32010010119, 32010010114 un32010010117).

"Aicinām tos aizkraukliešus, kuru mazdārziņi šobrīd atrodas šajās zemes vienībās un kuri vēlas iekopt citu dārziņu, rakstīt iesniegumu pašvaldībai par citas zemes platības ierādīšanu. Iesniegums rakstāms brīvā formā, to var iesniegt Aizkraukles Valsts un pašvaldību vienotajā klientu apkalpošanas centrā Lāčplēša ielā 1 vai, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, nosūtīt e–pastā: dome@aizkraukle.lv," vēsta Aizkraukles novada pašvaldība. īkāku informāciju par iespēju ierādīt mazdārziņu citā vietā var saņemt pašvaldības Īpašumu nodaļā (tālrunis 65133947 vai 65133944).

Ļaus novākt vēl tikai šī gada ražu

foto: Publicitātes foto/ Latvenergo.lv
Skats uz Pļaviņu HES.

“Latvenergo” Jauns.lv informēja, ka šogad turpina vienu no Latvijā nozīmīgākajiem projektiem - Pļaviņu HES rezerves pārgāznes izbūvi. Šobrīd zeme pārgāznes būvei ir “Latvenergo” īpašumā, tādējādi pārgāznes projekta īstenošana var sekmīgi turpināties. Rezerves pārgāznes uzcelšana ir sabiedrības un valsts enerģētiskās drošības projekts, uzsver “Latvenergo”.

“Bagātīgos pavasara un pēdējos gados arī ziemas palos visa Latvija priecājas par majestātiskajiem ūdenskrituma skatiem no atvērtiem Pļaviņu HES aizvariem. Taču Pļaviņu HES ir sava maksimālā caurlaides robeža, bet Daugavas ūdens pietecei ir potenciāls to pārspēt. Tāpēc galvenais rezerves pārgāznes uzdevums ir nodrošināt Pļaviņu HES papildu ūdens caurlaidības spēju. Tikpat svarīgi ir samazināt Pļaviņu HES aizsprosta pārrāvuma risku iespējamās avārijas situācijās un nodrošināt palu ūdens novadīšanu, lai novērstu nepieciešamību tos pārvadīt pāri Pļaviņu HES būvei, radot tai papildu slodzi un nevēlamas vibrācijas.

Iepriekš projekta tālāko virzību lielā mērā noteica būvniecībai nepieciešamo zemju īpašumtiesību jautājumu risināšana. Taču 2023. gada rudenī tika pilnībā atrisināti jautājumi par nepieciešamo zemes vienību īpašumtiesībām.

2023. oktobrī tika noslēgts līgums par inženierkonsultāciju un būvuzraudzības pakalpojumiem. Pārgāznes projektam vairāku gadu periodā ir radīta bāze: izvēlēta pārgāznes vieta atbilstoši ietekmes uz vidi novērtējumam, daļēji izstrādāts tehniskais projekts, veiktas apjomīgas izpētes. Tāpēc tagad ir iespējams darbs ar būvprojekta izstrādi. Ja projekta attīstība notiks raiti, pirmie būvdarbi tiks uzsākti jau 2026. gadā.

2024. gadā plānots atsākt rezerves pārgāznes projektēšanu, aktualizējot un papildinot jau izstrādāto dokumentāciju. Šobrīd daļā teritoriju, kas būs nepieciešamas būvdarbu nodrošināšanai gan pašvaldībai piederošajās zemēs, gan "Latvenergo" piederošajā īpašumā "Nokalni", atrodas mazdārziņi, kuru uzturēšana nav savienojama ar pārgāznes būvniecību. Uzsverot projekta nozīmīgumu un turpmāku attīstības virzību, 2024. gads plānots kā pārejas periods dārzkopības apturēšanai projekta teritorijā, rudenī novācot visu ražu un sezonas laikā pārceļot vajadzīgos stādījumus un esošās pagaidu būves uz jaunām pašvaldības ierādītām vietām. Pašvaldība savus nomniekus par šiem nosacījumiem informēs, savukārt AS "Latvenergo" pie dārziņiem "Nokalnos" izvietos informatīvus paziņojumus. 

Īstenots Pļaviņu HES rezerves pārgāznes projekts palielinās aizsprosta drošumu, kas ir būtisks apstāklis Daugavas HES hidrotehnisko būvju avārijas risku mazināšanai. Pļaviņu HES rezerves pārgāzne ir ieguvums Latvijas tautsaimniecībai, neradot izmaksas sabiedrībai un palielinot HES zaļās enerģijas ražošanas drošumu.

“Latvenergo" ir veiksmīga sadarbība ar Aizkraukles novada pašvaldību, kas pēc projekta īstenošanas redz ieguvumus pilsētvidei: sakārtotu ainavu pilsētai un apkārtnes iedzīvotājiem,” teic “Latvenergo” komunikācijas projektu vadītāja Ilvija Līmane.