Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un lolojumdzīvnieki

Latvijas prezidentam Edgaram Rinkēvičam ir izteikts dzīvnieku mīļotājs un savu īpašu attieksmi viņš izrāda ne tikai pret mājas mīluļiem suņukiem ...

gallery icon
Sabiedrība
2024. gada 4. aprīlis, 09:17

Edgars Rinkēvičs suņu, kaķu un citu dzīvnieku ielenkumā. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Nevienam nav noslēpums, ka Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs izrāda īpašu dzīvniekmīlestību. Vēl būdams ārlietu ministrs, viņš sociālajos tīklos dalījās ar pašbildēm, kuros redzams kopā ar četrkājainajiem mīluļiem. Šo “niķi” Edgars Rinkēvičs neatmeta arī aizvadītā gada vasarā, kad kļuva par Valsts prezidentu. Jauns.lv pārlapoja prezidenta albumu un ieskatījās Latvijas 11. Valsts prezidenta attiecībās ar mūsu mazākajiem brāļiem.

Pašlaik savu pilngadību atzīmē Latvijas valdības pieņemtie noteikumi “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs”. Tie stājās spēkā tieši pirms 18 gadiem – 2006. gada 6. aprīlī, un šis ir labs iemesls palūkoties, kā šo likumu saviem pavalstniekiem ievērot mudina arī valsts pirmā amatpersona.

Jāteic, ka daļa Latvijas pilsoņu - kaķu mīļi - uz Valsts prezidentu ir uzmetuši lūpu, jo viņš nu pārāk aizrāvies ar suņu mīlēšanu un fotografēšanu, murrātājus it kā atstājot novārtā. Taisnības labad gan jāsaka, ka prezidentūras pirmajos mēnešos Edgars Rinkēvičs publiskajā telpā vairāk bija aizrāvies ar kaķu glaudīšanu. Kad to aizrādīja suņu mīļi, tad viņš vairāk pievērsās rējēju apčubināšanai.

foto: Edgars Rinkēvičs/"Facebook"
Prezidents Edgars Rinkēvičs paziņojis, ka viņa darba apartamentos nu saimnieko Flora.

Kā kulminācija šai darbībai bija Latvijai visai nozīmīgā datumā – 2024. gadā 29. martā, kad par godu Latvijas divdesmitgadei Ziemeļatlantijas blokā virs Rīgas pils Svētā Gara torņa uzvijās NATO karogs. Šai dienā ne mazāks nozīmīgs notikums datumā norisinājās arī zem Rīgas pils jumta. Tieši todien dienā Edgars Rinkēvičs visai pasaulei paziņoja, ka nu Rīgas pils nozīmīgākajā darba kabinetā ir cits saimnieks – mīlīga suņu meitene Flora. Dažas stundas pirms šī svarīgā paziņojuma ieraksts prezidenta “Facebook” mājas lapā liecināja, ka sunenei bija pavisam cits statuss – Flora bija nodēvēta par “prezidenta padomnieci”. Tas tika paziņots, Florai spriņģojot pa pils dārzu. Tā kā viņai 29. martā bija straujš karjeras kāpums.

Uz to ar zināmu skaudību sociālajos tīklos noraudzījušies kaķmīļi. Piemēram, Zane Radzobe raksta: “Tā jau skaisti. Bet kaķi sāk uztraukties: prezidents ar suņiem vien fotografējās... Steidzami jāapliecina uzticība īstajiem dzīves saimniekiem!!!”

foto: Edgars Rinkēvičs/"Facebook"
Savā pirmajā reģionālajā vizītē jaunais Valsts prezidents devās uz Krāslavas pusi, lai tur sasveicinātos ar vienu no zemnieku saimniecības “Kurmīši” saimniekiem.

Edgara Rinkēviča aizraušanās ar mīļdzīvniekiem radījusi arī problēmas viņa apsardzei. Neilgi pēc stāšanās Valsts prezidenta amatā viņš intervijā Valkas laikrakstam “Ziemeļlatvija” galvenajai redaktorei Ingūnai Johansonei atzinās:
 
“Man jau sāk jautāt, kas būs nākamie dzīvnieki, ar kuriem fotografēšos. Viss ir plānā. Apsardzes vīri jau brīdina, ka uz patversmi man doties bīstami, jo atbraukšu mājās ar kādu suni vai kaķi, bet par tiem būs jārūpējas viņiem. Saprotams, ka man, ne strādājot Ārlietu ministrijā, ne tagad, nevar būt mājdzīvnieki darba specifikas dēļ”.

Skatieties Jauns.lv fotogalerijā (raksta augšdaļā), kā Edgars Rinkēvičs sasveicinās ar mīļdzīvniekiem un viņus ķer savā fotokameras objektīvā! Starp suņiem un kaķiem ir “iemaldījušies” ar putni, liellopi un pat lācis, pēdējais gan tikai izbāzeņa veidā. Zem bildēm prezidents ieraksta arī asprātīgus paskaidrojošus parakstus, kā, piemēram, viesojoties Kuldīgas novada zemnieku saimniecībā “Kolumbi” pie bildes, kurā redzams kopā ar liellopiem, viņš norādījis:  “Pirmais no kreisās Valsts prezidents.”