Agnijas Grigules personālizstāde "Privée"

29. martā Berga Bazāra telpās Marijas ielā 11 atklāta fotogrāfes Agnijas Grigules personālizstāde "Privée" – lielformāta analogo fotogrāfiju ekspozīcija, kurā ...

gallery icon
Sabiedrība
2024. gada 29. marts, 00:02

FOTO, VIDEO: Grigule savā personālizstādes atklāšanā ieradusies drosmīgā tērpā

Izklaides nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šī gada 29. martā Berga Bazāra telpās atklāta fotogrāfes Agnijas Grigules personālizstāde "Privée" – lielformāta analogo fotogrāfiju ekspozīcija, kurā dominē sievietes tēla atspoguļojums autores interpretācijā.

"Agnijas Grigules fotogrāfiju centrā ir asociācijas saspēle ar vidi, kurā nav vietas nejaušībām. Viņas fotogrāfiju centrā ir sievietes, kuras caur savu ķermeni, skatienu un skatījumu apliecina skaistā, taču ne banālā spēka nezūdāmību. Burtiskā un pārnestā atkailinātība ir gan maiguma, gan uzdrīkstēšanās simbols, savukārt, katrs attēls ir stopkadrs jeb epizode Agnijas prāta radītā scenārijā," uzsver izstādes kuratore Auguste Petre.

Autores darbos ir nojaušamas atsauces uz 20. gadsimta fotogrāfijas meistara Helmuta Ņūtona (Helmut Newton) darbiem, un tieši Ņūtona estētika tiek minēta kā Agnijas Grigules fotogrāfiju centrālais iedvesmas avots – to nenoliedzot, personālizstāde "Privée" sniedz plašāku ieskatu autores individuālajā redzējumā par foto mākslu.

foto: Mārtiņš Ziders/Jauns.lv
Agnijas Grigules personālizstādes atklāšana.

"Izstādes apmeklētājiem es piedāvāju savu skatījumu uz sievietes seksualitāti – bez laika nospieduma, no spēka pozīcijas un savas vērtības atzīšanas. Foto māksla, kā izteiksmes līdzeklis, man ļauj ne vien iemūžināt stāstu, bet arī dalīties tajā ar apkārtējo pasauli un parādīt sievietes tēlu no jutekliskas, pārliecinošas un, iespējams, šobrīd neatzītas vai pat noliegtas perspektīvas," akcentē fotogrāfiju autore Agnija Grigule.

Agnijas Grigules fotogrāfijas ir uztveramas ne vien caur redzi, bet arī ķermeniski – caur maņām, kas izstādes apmeklējumu tiešā veidā padara par pieredzi, tā ir jutekliska provokācija, kas viņas redzējumā liek atzīt apbrīnojamo sievišķīgās seksualitātes spēku. Izstāde "Privée" ir trešā un līdz šim vērienīgākā Agnijas Grigules izstāde. Iepriekš autores darbu bija iespēja novērtēt izstādēs "Arterritory stāsti par māksliniekiem" (2016), kā arī "Honeymoon High" izstādēs Rīgas Fotomēnesī 2019. un 2020. gadā.

"Viens no Fonda "Mākslai vajag telpu" mērķiem ir sniegt iespēju interesantām idejām mākslas jomā Latvijā realizēties. Agnijas Grigules skatījums uz šķietami saprotamo lieliski iederas mūsdienu Latvijas foto mākslas vidē, papildinot uzskatus par fotogrāfijas nozīmi. Mums ir prieks par sadarbību ar Agniju Griguli, un ticam, ka arī turpmāk viņas fotogrāfijas kalpos par iedvesmojošu piemēru citiem jaunajiem māksliniekiem," pauž Fonda "Mākslai vajag telpu" vadītāja Katrīna Jaunupe.

Izstādes kuratore: Auguste Petre, telpas koncepcija: Anna Ansone, Kristians Aglonietis. Izstāde tapusi sadarbībā ar fondu "Mākslai vajag telpu" un apmeklētājus aicina otrdienās, trešdienās, ceturtdienās un piektdienās no plkst. 14:00 līdz 20:00, savukārt sestdienās un svētdienās no plkst. 12:00 līdz 18:00.

Izstādes atbalstītāji: fonds "Mākslai vajag telpu", Crème de la Crème, Kraso.