Sabiedrība
2024. gada 30. marts, 06:27

FOTO un VIDEO: Latvijā top unikāls armijas auto, kam nav šķērslis ne dubļi, ne celmi

Sandris Metuzāls

Jauns.lv

Gluži kā atspēkojot apgalvojumus, ka Latvijā nekādas ražošanas sen nav, vairāki motoru entuziasti Jaunmārupē radījuši unikālu apvidus auto militārām vajadzībām, ko gatavi sākt izlaist sērijveidā un piegādāt Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Vai Fox – tā sauc šo automobili – tiešām nonāks armijas rīcībā, ir atkarīgs no tā, vai Aizsardzības ministrija izlems to pasūtīt.

SIA Vāģi autoserviss Jaunmārupē, kas specializējas sporta auto uzlabošanā un remontā, kopš Ukrainas kara sākuma kļuvis slavens kā vieta, no kuras ik nedēļu startē Reiņa Pozņaka organizētie tvitera konvoji, kas nogādā mašīnas un dažādus citus sūtījumus ukraiņu karavīriem. Mazāk zināms ir, ka aiz servisa sienām jau vairākus gadus izstrādā automobili, kas lieti varētu noderēt Latvijas armijai. Patlaban ir gatavi divi eksemplāri.

foto: Rojs Maizītis
Viss konstrukcijas projekts radīts Jaunmārupē.

Kā lapsa vistu kūtī

Uzreiz gan jāprecizē – Fox nav nekāda sakara ar bruņutehniku, tas ir pavisam cita tipa transportlīdzeklis. Viegls un ātrs apvidus auto, kas speciāli veidots tā, lai būtu īpaši piemērots militārām vajadzībām, piemēram, izlūkošanai vai prettanku vienībām. Jau pats auto nosaukums iemieso tā galvenās īpašības – ātrumu un veiklību.

“Par Fox nosaucām gan tādēļ, ka šis nosaukums ir īss un viegli prātā paturams, gan arī tādēļ, ka lapsa ir dzīvnieks, kas var atnākt uz vistu kūti, tur izšiverēties un pēc tam aizskriet prom. Līdzīgi ir ar Fox – prettanku vienība var ātri aizbraukt līdz noteiktai vietai, ātri izdarīt savu darbiņu un pēc tam ātri laisties projām,” Kas Jauns Avīzei skaidro Fox idejas autors un uzņēmuma VR Cars valdes loceklis Ali Jansons.
Prettanku vienība šķēršļotā apvidū, piemēram, mežā, var nemanot ieņemt pozīciju, īstajā brīdī atklāt uguni, bet pēc tam ļoti ātri ar Fox aiztraukties prom, izvairoties no atbildes trieciena. Līdzīgi ir ar izlūkiem: aizbrauc līdz pretinieka pozīcijām, apskaties, ko vajag, un mudīgi laidies.

foto: Rojs Maizītis
Fox nav šķērslis ne dubļi, ne celmi un krūmi.

90 kilometru stundā pa mežu

Šādiem darbiņiem Fox ir kā radīts, jo bezceļu apstākļos šis auto ir perfekts – par to pārliecinājāmies paši pāris stundu izbraucienā pa Jaunmārupes apkaimes mežiem. Vajag pa meža ceļu traukties ar 90 kilometriem stundā? Nekādu problēmu – auto aiztraucas kā stirnu buks. Jebkurā citā mašīnā, tādā ātrumā nesoties pa bedrainu meža ceļu, pastāvētu risks zaudēt vadību, apgāzties vai vismaz salauzt piekari, taču ne Fox – te viss ir būvēts tā, lai būtu stabili un izturīgi.

Vajag tikt pāri milzīgai dubļu lāmai vai uzbraukt smilšainā kalnā – arī ar to Fox viegli tiek galā. Kroņa numurs – brauciens pāri izcirtumam pa celmiem un zaru kaudzēm, kas arī nespēj lapsu apstādināt, jo apakšu no bojājumiem sedz metāla plāksne. Protams, arī uz asfaltēta ceļa auto jūtas lieliski.

Veiktspēja, ergonomika un maksimāli unificētas rezerves daļas – tie ir Fox galvenie trumpji. Piemēram, citviet pasaulē ir līdzīgas mašīnas, kurām atšķiras priekšējā un aizmugurējā piekare, kamēr Fox tās ir vienādas, kas atvieglo remontu un detaļu aizstāšanu.

Latvijā top unikāls armijas auto

Gluži kā atspēkojot apgalvojumus, ka Latvijā nekādas ražošanas sen nav, vairāki motoru entuziasti Jaunmārupē radījuši unikālu apvidus auto militārām vajadzībām, ...

gallery icon

Radīts Latvijai

Kaut gan par vietējā militāri rūpnieciskā kompleksa izveidi Latvijā nopietni sāka runāt tikai pēc Krievijas 2022. gada iebrukuma Ukrainā, Fox vēsture ir dažus gadus senāka. Jansons stāsta, ka ideja par pašu ražotu armijas auto radusies kādā bezceļa auto pasākumā, kur piedalījušies arī daži atvaļināti karavīri un sarunas ievirzījušās par šādu mašīnu pieejamību.
“Vēlāk redzēju raidījumu par militāro tehniku, atcerējos šo sarunu un pievērsu uzmanību tam, ka esošā tehnika vairāk domāta tuksnešainai videi, nevis mūsu apstākļiem, Tad arī dzima doma, ka vajadzētu uztaisīt kaut ko, kas būtu piemērots tieši Latvijai – tātad viegls un kompakts, kas varētu braukt pa mežiem un grāvjiem,” teic Jansons.

Tā dažu gadu laikā no nulles uzbūvēts Fox, turklāt ņemot vērā dažādu vienību militāristu vēlmes un ieteikumus. Daļa detaļu, protams, iepirktas jau gatavas, piemēram, dzinējs, ātrumkārba, riepas, taču uz vietas top rāmis, piekare, daļēji transmisija, arī pusasis.

Un, pats galvenais, viss konstrukcijas projekts radīts tepat Jaunmārupē. Tas nav tik vienkārši, kā cilvēks no malas varbūt iedomājas – uzzīmējam uz papīra vai datorā dizainu un pēc tam iemiesojam to metālā. Visam pamatā ir rūpīga un detalizēta projektēšana, izmantojot gan datoru, gan veidojot mašīnas maketu.

Fox gadījumā visu vēl vairāk sarežģī tas, ka šis auto domāts militārām vajadzībām un tātad ir specifiskas prasības. Piemēram, lai varētu ātri un viegli remontēt, vajadzības gadījumā no trim bojātām mašīnām īsā laikā saliekot divas darboties spējīgas, detaļām jābūt maksimāli unificētām, lai visu varētu viegli nomainīt un aizstāt.

Ir detaļas, ko jāveido pilnīgi no nulles. Piemēram, amortizatoriem, pateicoties kuriem Fox tik sprigani spēj lēkāt pa bedrēm, pamatā ir sporta mašīnu princips, tikai šajā gadījumā vietējie meistari detaļu izveidojuši iespējami vienkāršāku un arī lētāku. Kopumā Fox veidojuši vairāk nekā desmit dažādu jomu speciālisti.

foto: Rojs Maizītis
Viss konstrukcijas projekts radīts Jaunmārupē.

Tālākais atkarīgs no ministrijas

Patlaban uzbūvēti divi Fox auto – viens ar benzīna dzinēju un manuālo ātrumkārbu, otrs ar dīzeli un automātisko kārbu. Ja projekts nonāks līdz sērijveida ražošanai, tad, visticamāk, tas būs dīzelis ar automātisko kārbu, jo šāds risinājums armijas vajadzībām ir piemērotāks. Fox pluss ir, ka auto iespējams pielāgot dažādām funkcijām: ar to var pārvietoties gan prettanku vienība, gan ložmetējnieks, gan mediķi evakuēt ievainotos.

Patlaban Fox ir gatavs sērijveida ražošanai, bet bumba ir Aizsardzības ministrijas pusē – vai un kad tā nolems pasūtīt šo automašīnu partiju. “Četri vai pieci mūsu cilvēki diezgan viegli nedēļas laikā var salikt vienu mašīnu. Cita lieta gan ir šīs detaļas pirms tam saražot, kā arī iepirkt nepieciešamos komponentus no ārienes,” saka Ali.

Te vietā jautājums par cenu, taču uz to Jansons precīzi atbildēt neuzņemas – galīgais skaitlis būtu atkarīgs gan no pasūtījuma apjoma, gan ārpusē iegādājamo detaļu cenām konkrētajā brīdī. Puslīdz skaidrs, ka diez vai būs zem 100 000 eiro par mašīnu, jo pēdējo pāris gadu laikā detaļu cenas ir ievērojami kāpušas. “Sākumā cerējām, ka varētu iekļauties 100 000 eiro bez PVN, taču patlaban redzam, ka detaļu cenu dēļ tas nav iespējams,” atzīst Jansons.

foto: Rojs Maizītis
"Lapsa var atnākt uz vistu kūti, izšiverēties un aizskriet prom. Līdzīgi ir ar Fox," saka idejas autors Ali Jansons.

Var saražot pussimtu gadā

Var šķist dārgi, taču der atcerēties, ka labs civilais apvidus auto (nejaukt ar parketa džipiem!) maksā vismaz 50 000 eiro, taču pie tādām slodzēm, kādas iztur Fox, civilists ļoti ātri izietu no ierindas. Nerunājot nemaz par to, ka civilais atšķirībā no Fox nav īpaši pielāgots armijas vajadzībām – ne tam jumtā iebūvēta lūka ložmetējniekam, ne āķi ieročiem un citas speciālas uzpariktes. Starp citu, ja kāds civilists iedomātos pasūtīt sev Fox, tad nekas neiznāks – šis auto ir sertificēts kā militārais transportlīdzeklis un civilajam tirgum nav domāts.

To, ka Fox savā nišā ir ļoti labs, atzinuši arī Latvijas militāristi, kuri labprāt šo auto redzētu savās garāžās, turklāt pluss ir, ka ražotājs ir tepat uz vietas un vajadzības gadījumā var ātri gan iespējamos defektus novērst, gan pielāgoties jaunām prasībām, ja tādas radīsies. Teorētiski var sapņot par ārzemju tirgu, taču ir skaidrs, ka neviens nepirks nezināma zīmola auto, pat ja tas izskatās visai cienījami, ja to nebūs izmēģinājusi vietējā armija.

“Ja ir līgums ar armiju un Aizsardzības ministriju, tad mēs varam plānot piegādes ķēdes un plānot nākotni. Lai vispār būtu vērts kaut ko sākt darīt, mums vajadzētu ražot vismaz 50 mašīnas gadā,” piebilst Jansons.