foto: Ekrānšāviņš
"Par Putinu?" Pie Krievijas vēstniecības Rīgā novietots autobuss ar divdomīgu vēstījumu
Iepretim Krievijas vēstniecībai Rīgā novietots autobuss ar divdomīgu saukli.
Sabiedrība
2024. gada 15. marts, 10:56

"Par Putinu?" Pie Krievijas vēstniecības Rīgā novietots autobuss ar divdomīgu vēstījumu

Jauns.lv

Daudzus iedzīvotājus šodien pārsteidza iepretim Krievijas vēstniecībai novietots autobuss ar visai provokatīvu saukli - "Par Putinu?". Lai gan dažam tās vēstījums varētu likties daudznozīmīgs, zibakcijas organizatori norāda, ka viņu mērķis ir nepārprotams - nosodīt Krievijas diktatora Vladimira Putina "vēlēšanu" rīkošanu Latvijas teritorijā.

"Tie bandīti vēstījumu nesapratīs," satraucas kāda iedzīvotāja norādot, ka sauklis un Putina portrets uz autobusa varētu raisīt diskusijas sabiedrībā.

"Pat ja divi sapratīs - tas nozīmēs, ka darbs nebūs paveikts velti," uzsver zibakcijas organizators Normunds, norādot, ka šis esot simbolisks sveiciens Putina faniem.

Putina portretu uz autobusa ieskauj asins lāses, bet blakus tam atainots laimes rats, kas norāda iespējamos scenārijus, kas notiks gadījumā, ja Putins tiks pārvēlēts.

Tā saucamās "Putina vēlēšanas" notiks svētdien, 17. martā, un tām reģistēti četri kandidāti - Kremļa saimnieks Putins, Krievijas komunistu izvirzītais Nikolajs Haritonovs, Liberāldemokrātiskās partijas līderis Leonīds Sluckis un Vladislavs Davankovs no partijas "Jaunie ļaudis".

Skaidrs, ka kandidātu saraksts rada tikai vēlēšanu šķietamību, jo Krievijas Centrālā vēlēšanu komiteja tajās liegusi dalību Kremļa opozicionāriem. 8. februārī par "it kā safabricētas informācijas norādīšanu" no kandidātu sarakstiem tika svītrots viredzamākais Kremļa kritiķis Boriss Nadeždins.

"Vēlēšanu" dienā, 17.martā, plkst.10 parkā iepretim Krievijas vēstniecības ēkai Rīgā, Ukrainas neatkarības ielā 2, Latvijā tiks organizēta protesta akcija, lai nosodītu "Putina pārvēlēšanu" rīkošanu Latvijas teritorijā.

"Atļaujot rīkot Krievijas prezidenta "vēlēšanas" Latvijā, valsts leģitimizē šo vēlēšanu neleģitīmo iznākumu. Iznākumu, kurā vēlēšanās uzvar Vladimirs Putins, kura armija jau vismaz desmit gadus dienu dienā veic kara noziegumus pret Ukrainas iedzīvotājiem," norāda pasākuma organizatori.

Viņi uzsver, ka Latvija nevar pieļaut šādas provokācijas - agresorvalsts pilsoņi par Putinu šajos apstākļos drīkstētu balsot tikai un vienīgi otrpus Latvijas robežai. Krievijai ir jāpārtrauc karš Ukrainā un jāatkāpjas līdz 1991.gada robežām.

"Latvijai jāsaņemas - ja spējām Krievijai parādīt savu vietu Brīvības cīņās, tad spēsim arī tagad. Putina un pārējo viņa marionešu vieta ir nevis Kremlī, bet gan karātavās," uzsver rīkotāji.

Pasākuma norises vietā ikviens aicināts ierasties ar Latvijas un Ukrainas karogiem, plakātiem un simboliku.