foto: Ieva Čīka/LETA
Politologs: “Vienotības” skandāls par aplokšņu algām sarežģī jebkādu "dzīvi" nākotnē
Sabiedrība
2024. gada 12. marts, 18:40

Politologs: “Vienotības” skandāls par aplokšņu algām sarežģī jebkādu "dzīvi" nākotnē

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Tagad sabiedrībai būs ļoti grūti stāstīt par nodokļu reformu un nodokļu paaugstināšanu, kamēr tā dēvētā “Vienotības” lieta nebūs atrisināta lieta pēc būtības, Jauns.lv uzsvēa politologs Filips Rajevskis.

Komentējot ilggadējā "Vienotības" biedra Normunda Orleāna TV3 raidījumam "Nekā personīga" pausto par algu maksāšanu aploksnē partijas biroja darbiniekiem un KNAB sākto izmeklēšanu, Rajevskis uzsver, ka lieta ir daudz sarežģītāka, nekā no pirmā acu uzmetiena varētu šķist. 

Aplokšņu algu nodarītais kaitējums sabiedrībai ir saprotams: "Tagad šī kampaņa vēršas pret pašiem kampaņotājiem finanšu ministra Arvila Ašeradena personā. Tas sarežģī jebkādu dzīvi nākotnē. No tāda viedokļa, ka tagad sabiedrībai būs ļoti grūti stāstīt par nodokļu reformu un nodokļu paaugstināšanu - kamēr  šī “Vienotības” lieta nebūs atrisināta lieta pēc būtības,” uzsver politologs.

Normunds Orleāns TV3 10. marta raidījumā stāstīja, ka aplokšņu algas sāka izmaksāt ap 2017. gadu, kad "Vienotībai" radušās finansiālas grūtības. Saņemot pirmās aplokšņu algas, Orleāns iebildis, taču viņam solīts, ka, partijas finansiālajai situācijai uzlabojoties, atsāks maksāt oficiālas algas, kā arī tiks nomaksāti visi nodokļi par iepriekšējo periodu. Politiķis raidījumu informēja, ka papildus oficiālajai algai viņš aploksnē saņēmis 650 eiro. Līdzīgas aploksnes politiķis esot redzējis arī uz citu kolēģu galdiem.

Savukārt “Vienotība”, reaģējot uz sava nu jau bijušā biroja darbinieka Normunda Orleāna vēršanos tiesībsargājošajās iestādēs, uzsver, ka tā stingri iestājas pret aplokšņu algu maksāšanu un noraida pret partiju vērstos pārmetumus.

Komentējot Orleāna sacīto, “Vienotība” informē, ka tās birojā kopš 2023. gada pavasara norit reorganizācija ar mērķi uzlabot ikdienas darba procesus, kas paredz arī pārstrukturizēšanu un daļēju darbinieku resursa optimizāciju. Taču jau kopš procesa pirmsākumiem Orleāns pārmaiņām ir izrādījis izteiktu pretestību: 

"Izteiktās apsūdzības un nopietnie pārmetumi, kuru sarakstu N. Orleāns regulāri papildina, iesniedzot arī jaunas sūdzības tiesībsargājošajām iestādēm, neatbilst realitātei un ir izdomāti ar mērķi nomelnot partiju "Vienotība" un vērsties pret partijas darbiniekiem, kas vēlas objektīvas pārmaiņas.”

Arī “Vienotības” valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens uzsver, ka partija stingri nosoda aplokšņu algu maksāšanu un konsekventi ir iestājas par šādas prakses izskaušanu Latvijas ekonomikā: “Kā partijas valde saņēma pirmos signālus no biedra, uzreiz tika aktivizēti visi iekšējie procesi, lai izmeklētu šos apgalvojumus.”

Izvērtējot visus faktus, “Vienotības” ētikas komisija apsūdzībām nav guvusi nekādu apstiprinājumu. N. Orleāna savākto informāciju korupcijas apkarotājiem ir pārsūtījusi arī pati partija, un šobrīd notiek gan Orleāna, gan partijas iesniegumu pārbaude. “Vienotība” ir izteikusi gatavību jebkādā veidā sadarboties ar KNAB un citām atbildīgajām tiesībsargājošajām iestādēm.

“Vienotība” arī paziņo, ka šobrīd izsver tiesiskās iespējas sava vārda un reputācijas aizstāvēšanai.

Tomēr “Vienotības” koalīcijas partneris, 14. Saeimas frakcijas “Apvienotais saraksts”  priekšsēdētājs Edgars Tavars par notikušo izsakās skarbi. “Katrai politiskai organizācijai, kas ir pārstāvēta pašvaldībā vai Saeimā, aplokšņu algu maksāšana ir absolūti nepieņemama. Un īpaši slikti, ka šīs partijas vadītājs ir arī finanšu ministrs, kurš cīnās ar ēnu ekonomiku - tas ir vēl pastiprinošs apstāklis. Tāpēc arī “Apvienotais saraksts”, noskatoties šo TV3 sižetu, finanšu ministram Arvilam Ašeradenam Saeimā rosināja demisijas pieprasījumu.”

Tavars uzskata, ja izskanējusī informācija par daudzu gadu garumā maksātām aplokšņu algām ir taisnība, tad tas ir likuma pārkāpums un “vājprātīgs signāls jebkuram nodokļu maksātājam". "Kādēļ man maksāt nodokļus un knapi savilkt galus, ja kāds var atļauties darīt kaut ko pilnīgi pretēju. Tas ir, runājot par politisko atbildību. Par kriminālatbildīnu - šis jautājums vēl ir jāpierāda. Tā ir ļoti nopietna apsūdzība,” viņš saka.

Uz Jauns.lv jautājumu, ko darīt lai šādas lietas neatkārtotos, politolgs atbild sekojoši: “Nemaksāt algu aploksnē!” strikts ir Rajevskis. “Tas ir vienīgais. “Vienotība” secinājumus izdarīs.” Politologs uzskata, ka šāda problēma vairs neatkārtosies, jo tagad partijām ir arī valsts finansējums, līdz ar to situācija ir vienkāršāka. 

Tomēr reizēs, kad parādās šādi skandāli, katru reizi ir problemātiski pamatot, kāpēc tas tā notiek un vai tiešām mums partijās vajag investēt nodokļu maksātāju naudu - teic politologs.

“Politika vienmēr saskarsies ar skandāliem, īpaši ar finansiāliem. Arī bagātajās valstīs politiķi vienmēr nonāk šādos skandālos, tāpēc domāju, ka šādu skandālu esamība ir neatņemama demokrātijas sastāvdaļa.”