foto: Paula Čurkste/LETA
Lietoto apģērbu cenas Latvijā jau šovasar strauji pieaugs
Rinda pie lietotu apģērbu veikala "Humana" pandēmijas laikā.
Sabiedrība
2024. gada 9. marts, 22:33

Lietoto apģērbu cenas Latvijā jau šovasar strauji pieaugs

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lietoto apģērbu mazumtirgotāji un liela daļa sabiedrības, kas regulāri šādos veikalos iepērkas, ir pamatīgi nobažījušies, vai vispār šī nozare Latvijā turpinās pastāvēt, vēsta “TV3 Ziņas”.

No 1. jūlija Latvijā tekstilizstrādājumiem tiks piemērots dabas resursu nodoklis, kura pamatdoma ir veicināt šo preču nodošanu otrreizējai pārstrādei, tomēr mazumtirgotāji apgalvo, ka šis slogs var vispār pielikt punktu viņu rūpalam. Viens no sabiedrības iecienītākajiem lietoto apģērbu tirgotājiem “Humana Latvija” pat sociālajos tīklos uzrunājusi savus klientus sekojoši: "Mīļie draugi un ilgtspējīgas modes entuziasti, tuvojas grūti laiki!”

Kā “TV3 Ziņām” stāsta SIA "Humana Latvia" administratīvā direktore Iveta Voltnere uzņēmums varētu pat Latvijas tirgu pamest: “No šā gada 1. jūlija apģērbu ražotājiem un mazumtirgotājiem Latvijā būs jāmaksā dabas resursu nodoklis 50 centu apmērā par kilogramu. Tas attieksies arī uz lietotiem apģērbiem. "Mēs nespēsim segt šīs izmaksas. Tas nozīmē, ka lietotie apģērbi kļūs dārgāki. Atsevišķi mazumtirgotāji varētu pamest tirgu. Arī mēs apsvērsim iespēju izstāties no Latvijas tirgus,"

Par situāciju informētas atbildīgās institūcijas, tomēr uzņēmējiem un arī pircējiem izdevīga lēmuma, visticamāk, nebūs. Vides ministrija norāda: "Šajā gadījumā dabas resursu nodoklis ir noteikts kā motivējošs instruments, lai īstenotu ražotāja paplašinātas atbildības principu. Tāpat kā tas ir uz iepakojuma veselai virknei kaitīgu preču gadījumā." Kādā brīdī arī lietotas drēbes kļūst par atkritumiem, un mērķis ir pēc iespējas mazāk to neļaut nonākt atkritumu poligonos, norāda ministrija.

Kur nodot lietotu, bet labu apģērbu:

Ja pēc skapja revidēšanas uzradušās drēbes, kas pašiem vai ģimenes locekļiem vairs neder, taču ir pietiekami labā stāvoklī, lai tās valkātu kāds cits, meklē apģērbam jaunu īpašnieku!

Pirms tam rūpīgi izvērtē atdodamo mantu kvalitāti – vai tiešām kāds cits gribēs vilkt drēbes ar neizmazgājamiem pleķiem, caurumiem, bikses ar izstaipītiem ceļgaliem un saplīsušu rāvējslēdzēju? Ja saproti, ka apģērbs tiešām vairs nav valkājams, nodod to speciālos konteineros tekstila pārstrādei, kas izvietoti lielākajās Latvijas pilsētās.

Ziedo labdarības veikalam. Daļu drēbju labdarības veikalos pārdod, lai segtu veikalu uzturēšanas izmaksas, pārējo ziedo dažādiem sociāliem projektiem. Tādējādi apģērbs nonāk pie tiem, kam tas nepieciešams visvairāk, piemēram, bērnunamu vai sociālās aprūpes iestāžu iemītniekiem. Nesot savas mantas uz labdarības veikalu, tu pretī nesaņemsi finansiālu atlīdzību, taču iegūsi gandarījumu, ka vari kādam palīdzēt.

Sociālais dienests un draudze. Painteresējies, vai tuvumā esošais sociālais dienests vai baznīcas draudze pieņem šāda veida ziedojumus. Bieži vien tieši tur vēršas cilvēki, kam nepieciešams šāda veida atbalsts.

Palīdzība ukraiņiem. Daudzās pilsētās ir palīdzības centri Ukrainas iedzīvotājiem, kuri pašlaik dzīvo Latvijā. Tāpat brīvprātīgie vāc ziedojumus, kas pēc tam ceļo uz Ukrainu. Sameklē šādu atbalsta punktu un uzzini, kuras no tev nevajadzīgajām lietām būs noderīgas citiem.

Sociālie tīkli. "Facebook" ir daudzas grupas, kurās cilvēki atdod un vēlas iegūt gan grāmatas, gan mēbeles, gan apģērbu. Ja vēlies piedāvāt kādam savas drēbes vai apavus, pievienojies šādai grupai un ievieto sludinājumu.

Mantu apmaiņu ballītes. Ja pazīsti vēl kādu, kurš ir revidējis skapi un nezina, kur labās drēbes likt, sarīko mantu apmaiņas ballīti. Nepieciešama pasākuma vieta, draudzenes un paziņas un drēbes, kas pašām vairs neder, nepatīk vai netiek valkātas. Šādas tikšanās bieži vien izvēršas par jautru pasākumu, kura laikā apstiprinās senais teiciens – kas vienam lieks, otram prieks!