foto: Publicitātes foto (Dailes teātris)
Dailes teātris par 4,7 miljoniem eiro pārbūvēs Mazo zāli; daļu izrāžu tikmēr rādīs JRT pagaidu mājvietā
Dailes teātra Mazās zāles makets pēc renovācijas.
Kultūra
2024. gada 7. marts, 14:52

Dailes teātris par 4,7 miljoniem eiro pārbūvēs Mazo zāli; daļu izrāžu tikmēr rādīs JRT pagaidu mājvietā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ceturtdien, 7. martā parakstīts līgums par Dailes teātra mazās zāles pārbūvi, preses konferencē sacīja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Žagars informē, ka teātra mazās zāles pārbūve ilgs 12 mēnešus. “Ja izrādes nespēlē, tās mirst,” sacīja teātra direktors, piebilstot - tamdēļ pavasarī dažas izrādes plānots aizvadīt Ulbrokas jaunajā Kultūras centrā. Turklāt rudenī teātris cer, ka Tabakas fabrikā atbrīvosies viena no lielajām zālēm un Dailes teātra mazās zāles izrādes varēs skatīties Jaunā Rīgas teātra pagaidu mājvietā.

Dailes teātra direktors arī ieskicēja, kāpēc būvdarbi teātrim ir nozīmīgi. “Mums ir nauda, būvnieks un biznesa loģika, šis ieguldījums nesīs lielu stabilitāti un labumu teātrim,” apgalvo Žagars.

Vecā zāle sagādā neērtības

“Tāda zāle, kāda ir šobrīd, nekad nav bijusi paredzēta izrāžu rādīšanai, zāle ir paredzēta mēģinājumiem, kongresiem un atpūtai, tāpēc skatuves uzbūve ir ļoti īpatnēja,” sacīja Žagars.
“Teātris gadiem ilgi zāli centās pielāgot savām vajadzībām, taču viss, kas ir pielāgots, nefunkcionē,” sacīja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Tāpat zāles stāvoklis neatbilst mūsdienu teātra auditorijai, telpas ir nolietotas un rada neērtības skatītājiem, jo telpas patreizējais izkārtojums apgrūtina skatuves redzamību, sacīja Žagars.

Viens no projekta autoriem Reinis Liepiņš piebilda, ka, ienākot zālē, daudziem cilvēkiem rodas jautājums - kā skatuve var būt vienā līmenī ar krēsliem? Rodas situācija, ka, sēžot tālāk par trešo rindu, skatuves redzamība ir ierobežota.

Kas mainīsies teātrī?

Ilze Liepiņa, kas arī ir viena no projekta autorēm, sacīja, ka būvniecības process no ārpuses nebūs redzams. 

Otrs projekta autors Reinis Liepiņš pastāstīja, ka plānots pazemināt esošās zāles grīdu, lai skatītājiem uzlabotu skatuves redzamību. Telpu plānots izbūvēt divos līmeņos, piedāvājot skatītājiem iespēju skatīties uz skatuvi arī no balkona. Augšējos divos stāvos tiks izveidota liela mēģinājumu zāle.

Pārbūves procesā uzlabos arī gaisa apmaiņu, dzirdamību, skatītāju ērtības un palielinās skatītāju skaitu. Ja patlaban izrādi var apmeklēt 150 cilvēku, tad pēc pārbūves plānots zāli pielāgot 350 skatītājiem, informēja Liepiņš.

“Projekts būs īpaši atbildīgs, izaicinājumi būs lieli, bet mēs kopā tieksimies uz mērķa sasniegšanu,” sacīja būvniecības kompānijas “Pillar Contractor” izpilddirektors Jānis Lāčaunieks.

2025. gada februārī mazo zāli nodos atpakaļ skatītajiem. Pirmā plānotā izrāde jaunajā zālē būs Viestura Kairiša iestudējums ar pagaidu nosaukumu “Romieši”, ar kuru plānots demonstrēt zāles nozīmīgumu. 

Dailes teātris pārbūves projektu ir izstrādājis par saviem līdzekļiem, saņēmis būvatļauju. Teātris ir gatavs patstāvīgi uzņemties būvniecības ieceres realizāciju.