foto: Evija Trifanova/LETA
Kas draud jauniešiem, kuri tā arī neatsauksies VAD obligātajam iesaukumam?
Sabiedrība
2024. gada 28. februāris, 17:57

Kas draud jauniešiem, kuri tā arī neatsauksies VAD obligātajam iesaukumam?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pēc izlozes par obligāto iesaukšanu Valsts aizsardzības dienestā (VAD) 112 jaunieši nav atsaukušies pirmajām pavēstēm ierasties uz veselības pārbaudi. Vai tiešām tas viņiem paliks bez sekām?

Kā portālam Jauns.lv atklāja Aizsardzības ministrijas pārstāvis Roberts Skraučs, patlaban vēl nav oficiālu datu, cik daudzi ir atsaukušies uz atkārtotajām pavēstēm.

Gadījumā, ja kāds no 112 jauniesauktajiem jau atkal tiešām neatsauksies, atbildīgās instances sēdē vēl tikai lems par tālākajām darbībām. "Tiks ierosināta administratīvā lieta, kuru tālāk izskatīšanā pārņems Militārā policija," potenciālās sekas iezīmēja Skraučs.

Militārais analītiķis Mārtiņš Vērdiņš rosina necelt trauksmi par tiem, kas iesaukumam nav atbildējuši.

Vērdiņš portālam Jauns.lv norādīja, ka vienmēr ir iespējamība, ka jaunieši gluži vienkārši "palaiduši garām" pirmo pavēsti.

NBS rezerves kapteinis norāda, ka jauniešiem šie 11 mēneši VAD var kļūt par lielisku iespēju ne tikai gūt jaunas zināšanas un karjeras iespējas, bet arī agrā vecumā finansiāli nopelnīt.

Gadījumā, ja neatsaukšanās pavēstēm ieilgs, Vērdiņš kā problēmas risinājumu ieskicē vairākus scenārijus, kā piemēram, palielināt jauniesaucamo skaitu vai pat obligāto karaklausību.

Kā ziņots, trešajā VAD iesaukumā netika savākts pietiekams skaits brīvprātīgo un gada sākumā pirmo reizi notika obligātā atlase, kurā atlasīja 300 iesaucamos, no kuriem gala rezultātā 280 tika izsūtītas VAD obligātā iesaukuma pavēstes.