Viedokļi
2024. gada 27. februāris, 06:07

Jurģis Liepnieks par ukraiņu bēgļiem Latvijā: "Priekš bēgļiem esam ārkārtīgi nesimpātiska valsts"

Jauns.lv

Rakstnieks Jurģis Liepnieks uzskata, ka mūsu valsts ukraiņu bēgļiem nav pievilcīga: "Lielākā daļa bēgļu bēg no Latvijas tādā pat ātrumā, kā viņi bēga no savas mītnes zemes" un bilst, ka arī latvieši vairs nav tik draudzīgi noskaņoti pret bēgļiem, kuri runā krieviski – galu galā mēs esam kļuvuši, un pamatoti, daudz neiecietīgāki pret krievu valodu un visu krievisko: "Līdz ar vairs nav tā, kā kādam likās, ka viņš atbēgs uz Rīgu kā "krievu pilsētu" un te dzīvos mierīgi kā "krievu pilsētā"".

Sākoties karam Ukrainā, savas mājas nācās pamest tūkstošiem ukraiņu bēgļu. Daļa no viņiem nonāca arī Latvijā. Daudzi te dzīvo vēl šobaltdien, bet daļa jau ir devusies atpakaļ. Tāpat katru nedēļu pie mums ierodas arī jauni bēgļi (protams, ne tik lielos apmēros kā kara sākumā). Taču, ja Krievija karā gūs militārus panākumus, nav izslēgts jauns bēgļu vilnis, kas var sasniegt arī mūsu valsti. Tādēļ Lielais jautājums: “Ko Latvijai nozīmē Ukrainas bēgļu integrācija?” To Jauns.lv vaicāja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājam Aigaram Rostovskim.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ukrainas bēgļi šeit arī sadūrās ar vietējiem putinistiem, neadekvāti naidīgām reakcijām un tā tālāk, norāda Liepnieks.

Ukrainas kara attīstības sliktākajā scenārijā, kā lēš arī paši ukraiņu eksperti, uz Eiropu varētu doties ap 10-15 miljoniem bēgļu, norāda Jurģis Liepnieks. Bet Latvija ir nabadzīgākā valsts Eiropā un kā rāda prakse ne tikai ar Ukrainas, bet arī citiem bēgļiem, tad viņi pēc nonākšanas Latvijā meklē pirmo iespēju, kā aizbēgt tālāk un kādu bagātāku un siltāku valsti. Pie mums paliek tikai kāds neliels procents bēgļu, kuri šeit atraduši veidu, kā iedzīvoties, integrēties un strādāt. Mēs priekš bēgļiem esam ārkārtīgi nesimpātiska valsts, saka rakstnieks:

“Ukrainas bēgļi šeit arī sadūrās ar vietējiem putinistiem, neadekvāti naidīgām reakcijām un tā tālāk. Tādēļ Ukrainas bēgļi meklēs sev mītni bagātākās zemēs, kur ir izveidota infrastruktūra bēgļu uzņemšanai, pabalsti un dažādas citas programmas,” teic rakstnieks.

Tāpēc “lielām problēmām” ar Ukrainas bēgļu integrāciju Latvijai nevajadzētu būt, jo ukraiņu bēgļi nelabprāt Latviju izvēlas par savu apmešanās vietu, un negatīvā nozīmē tam “jāpateicas” ne tikai mūsu nabadzībai, bet arī krievvalodīgajai Latvijas sabiedrībai, kura šeit nelabprāt vēlas redzēt ukraiņu cilvēkus.

Kā Jurģis Liepnieks vērtē situāciju ar ukraiņu bēgļiem Latvijā, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Mūsējie" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".