foto: Grīziņkalna apkaimes biedrība
Topošā Grīziņkalna tirgū var nākties iebīdīt elektrouzlādes punktu.
Grīziņkalnā, Jāņa Asara un Pērnavas ielas krustojumā, kopš šā gada svētdienās norit mājražotāju tirgus.
Runā Rīga
2024. gada 11. februāris, 08:21

Topošā Grīziņkalna tirgū var nākties iebīdīt elektrouzlādes punktu.

Jauns.lv

Grīziņkalna iedzīvotāji ir neapmierināti ar domes Īpašuma departamenta lēmumu iznomāt daļu teritorijas Jāņa Asara un Pērnavas ielas krustojumā elektroauto uzlādes punkta ierīkošanai.

Grīziņkalna apkaimes biedrība pašvaldības rīkotajā līdzdalības budžeta konkursā ieguva 70 000 eiro, kurus plānots izlietot šajā krustojumā esošās degradētās teritorijas pārveidei par tirgus laukumu.

Konkurss noslēdzās 31. oktobrī, izstrādātas ideju skices, biedrība uzrunāja apvienību “Latvijas mājražotāji”, un jau no šā gada tirgus šajā teritorijā notiek katru svētdienu, piesaistot lielu interesi, kļuvis par vietējo iedzīvotāju tradīciju un tikšanās vietu.

Mākslinieks Krišs Salmanis izstrādā vides objekta koncepciju, paralēli Grīziņkalna biedrība stādā pie pirmās kārtas labiekārtojuma, paredzot laukuma centrā zaļo zonu ar soliņiem, cieto segumu, zālienu un apstādījumiem. Projekta otrā kārta paredzētu visas teritorijas cietā seguma nomaiņu un labiekārtošanu.

Tomēr pēc finansējuma piešķiršanas iedzīvotāju iniciatīvai domes Īpašumu departaments daļu teritorijas izsolījis elektroautomašīnu uzlādes staciju izbūvei, tādējādi apdraudot tirgus laukuma ierīkošanu. Departaments informējis, ka 19. decembrī noslēgts zemes nomas līgums uzlādes punkta un tam nepieciešamo četru stāvvietu izbūvei, prasot iekļaut tās iedzīvotāju projektā “Laiks tirgum Grīziņkalnā”.

Biedrība secina, ka izsole notikusi pēc ideju konkursa noslēguma, neinformējot biedrību par izsoles rīkošanu, rīkojoties pilnībā pretēji vietējo iedzīvotāju vēlmēm un pilnā mērā apturot jebkādu veiksmīgu apkaimes laukuma attīstību. Biedrība uzskata, ka uzlādes punkta iekļaušana apkaimes laukumā ir absurda un vienīgais risinājums esot nomas līguma laušana.

Tuvāko nedēļu laikā Rīgas apkaimju iedzīvotāju centrs aicinās biedrību uz sarunu, lai kopīgi rastu risinājumus. Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks sola atbalstu tirgus laukuma iekārtošanai. Ratnieks uzsver – ja diskusijā netiks rasts kompromiss, viņš esot uzdevis Īpašumu departamentam atteikties no uzlādes staciju izvietošanas konkrētajā vietā un meklēt tiesiskos risinājumus, lai mainītu līgumu ar “Latvenergo”, piedāvājot citas vietas.

Grīziņkalna apkaimes biedrībai un "Latvenergo" sarunās kompromisu rast pagaidām nav izdevies. Kā norāda Rīgas dome, publiskā iepirkumā tiesības uz šīs vietas nomu ieguvis uzņēmums "Latvenergo", kas nevēlas mainīt uzlādes punkta lokāciju, bet Grīziņkalna apkaimes biedrība vien divus gadus vēlāk.