foto: Ieva Leiniša/LETA
Labklājības ministrija steidzas glābt demogrāfisko situāciju - sola palielināt bērnu pabalstus
Cilvēki pastaigājas Vakarbuļļu pludmalē.
Sabiedrība
2024. gada 6. februāris, 13:05

Labklājības ministrija steidzas glābt demogrāfisko situāciju - sola palielināt bērnu pabalstus

Jauns.lv

Jau vairākus gadus atsevišķi pabalsti ģimenēm ar bērniem nav tikuši palielināti – tas politiķiem tiek regulāri atgādināts diskusijās par demogrāfijas problēmām. Labklājības ministrija (LM) gatavo priekšlikumus visu pabalstu pārskatīšanai. Pirmais no tiem ir bērna kopšanas pabalsts, kas jau desmit gadu ir 171 eiro mēnesī, ziņo Lvportals.lv.

Šogad pabalsts bērniem invalīdiem un pacientiem ar celiakiju palielināts no 106 līdz 160 eiro, nākamgad Labklājības ministrijas galvenās prioritātes ir bērnu kopšanas pabalstu palielināšana. Kopš 2014. gada pabalsts par bērna kopšanu (līdz pusotra gada vecumam) ir 171 eiro, bet par bērnu vecumā no 1,5 gadiem līdz divu gadu vecumam - 42 eiro, vēsta Diena.

"Viens no variantiem ir no 2025. gada palielināt šo summu līdz 250 eiro bērniem līdz pusotra gada vecumam. Šajā gadījumā valsts budžetā būtu jāparedz papildus 21 miljons eiro. Otrs variants ir noteikt 50% no mediānas ienākumiem, kas būs 377 eiro, un no budžeta būs nepieciešami 56 miljoni eiro,” Saeimas Demogrāfijas, ģimenes un bērnu lietu apakškomisijas sēdē sacīja Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks. 

Viņš piebilda, ka šim pabalstam jābūt primāram, tas jāsaņem visiem vecākiem, kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, neatkarīgi no sociālajām iemaksām. 

Savukārt attiecībā uz vecāku pabalstiem, kas ir kļuvis par karstāko diskusiju objektu, ieteikts mainīt tā finansēšanas avotu - no speciālā budžeta uz valsts budžetu. Vecāku pabalsta kodols pašreiz ir: 19 mēneši, no kuriem 15 mēneši jāizmanto no bērna dzimšanas līdz pusotra gada vecumam, bet nenododamo daļu (divus kalendāra mēnešus katram vecākam) var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam (43,75% no iemaksu algas); vai 13 mēneši, no kuriem deviņi mēneši jāizmanto no bērna dzimšanas līdz viena gada vecumam, turpretī nenododamo daļu (divus kalendāra mēnešus katram vecākam) var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam (60% no iemaksu algas).

Vecāku pabalsta pārskatīšanu LM iecerējusi pēc tam, kad tiks pārskatīts bērna kopšanas pabalsts, vēsta LVportals.lv.

Savukārt par izmaiņām vecāku pabalsta nosacījumos (atvietojumu, apmēru strādājošajiem pabalsta saņēmējiem u. c.) vēl ir gaidāma diskusija, kas pamazām jau ir sākusies, piemēram, par to, ka vecāku pabalsta saņēmējs varētu legāli nedaudz “piestrādāt”, nezaudējot pusi no pabalsta, kā tas ir patlaban, kad pabalsta saņēmēji mēdz strādāt, taču “pelēkajā zonā”.

Bērna piedzimšanas pabalsts

Arī šis pabalsts ticis “iesaldēts”. 2014. gadā tas tika konvertēts no latiem uz eiro, tāpēc pašlaik ir 421,17 eiro.
LM priekšlikumi bērna piedzimšanas pabalsta apmēram, sākot ar 2025. gadu, ir šādi:

  • pārskatīt atbilstoši inflācijas daļējam pieaugumam kopš pēdējās palielināšanas – jaunais pabalsta apmērs būtu aptuveni 730 eiro;
  • ierosinājums no līdzdalības platformas ManaBalss.lv iesnieguma Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai – paaugstināt pabalsta apmēru līdz 600 eiro.