foto: Juris Rozenbergs/Jauns.lv
Aizejot no Eiroparlamenta, Ždanoka varēs saņemt 200 000 eiro pabalstu vai milzīgu pensiju
Atsveicinoties no Eiropas Parlamenta (EP), kur Tatjana Ždanoka pavadīja 20 gadus, viņa saņems dāsnu, jo dāsnu pensiju.
Sabiedrība
2024. gada 2. februāris, 05:31

Aizejot no Eiroparlamenta, Ždanoka varēs saņemt 200 000 eiro pabalstu vai milzīgu pensiju

Jauns.lv

Tatjanas Ždanokas karjera Eiropas Parlamentā (EP) ir apbrīnas vērta. Viņa ir ievēlēta visos sasaukumos, kuros mums ir bijušas tiesības ievēlēt savus deputātus. Šajos gados no EP tribīnes ir zākāta, apmelota Latvija un stutētas Kremļa intereses, vienlaikus saņemot ļoti dāsnu atalgojumu.

Jau 2004. gadā Latvija uz EP aizsūtīja skandalozo prokrievisko aktīvisti Tatjanu Ždanoku, kura togad tika ievēlēta no politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL).

Mainījās partiju nosaukumi, mainījās laiki, taču Ždanoka EP no sava tvēriena nav izlaidusi jau 20 gadus.

Kremļa "labākie hiti" 20 gadu garumā

Savu amatu viņa regulāri izmantoja, lai atskaņotu no EP tribīnes Kremļa "labākos hitus" - stāstītu par to, ka Latvijā nerimst fašisms, tiek apspiesti krievvalodīgie un 16. martā svinēts nacisms.

Spilgts moments bija arī viņas demonstratīvā sēdēšana, kamēr pārējie EP deputāti ar stāvovācijām sveica Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Un pat šajās dienās, kad EP gaiteņos rezonē skandāls par viņas iespējamo sadarbību ar Krievijas izlūkdienestiem, Ždanoka uzdrīkstējusies izsūtīt EP darbiniekiem ielūgumu uz sava veida "filmu vakaru", lai apskatītos, kādi latvieši vēsturē ir bijuši nacisti.

Tas viss - par ļoti dāsnu algu, kuru izmaksā ikvienam deputātam - arī tiem, kuri acīmredzami darbojas pret Rietumu interesēm.

Kāda pensija pienākas Ždanokai?

Taču viss labais reiz beidzas. Ždanokai turpmāk kandidēt uz EP deputātes amatu liedz Saeimā pieņemtie grozījumi EP vēlēšanu likumā, nosakot, ka EP vēlēšanās Latvijā nevar kandidēt un EP nevar ievēlēt personu, kura pēc 1991. gada 13. janvāra darbojusies Padomju Savienības Komunistiskajā partijā (Latvijas Komunistiskajā partijā).

Attiecīgi ir laiks aprēķināt pilnvaru termiņa beigu pabalstus un pensiju, kas pienākas par EP aizvadīto laiku.

Šobrīd Ždanokas un citu EP deputātu alga ir 10 075,18 eiro (bruto) un būtībā kopš 2009. gada, kad spēkā stājās specifiski grozījumi, tiek aprēķināta kā 38,5% no Eiropas Savienības Tiesas tiesneša pamata algas.

Tieši no šī cipara aprēķinās Ždanokas pensiju un pilnvaru termiņa beigu pabalstu.

Tā kā Ždanoka šī gada 8. maijā svinēs savu 74 dzimšanas dienu, viņai būs jāizvēlas - saņemt pilnvaru termiņa beigu pabalstu vai pensiju, jo abus nevar.

Taču abas šīs opcijas ir ļoti vilinošas. Pilnvaru termiņa beigu pabalstu par katru EP nostrādāto gadu ik mēnesi var saņemt ne ilgāk kā divus gadus.

Ždanokai tas nozīmētu saņemt 10 075,18 eiro (bruto) vēl 20 mēnešus pēc kārtas. Kopumā - 201503,6 eiro (bruto).

Otra opcija - EP deputāta pensija, kas pienākas, ja ir sasniegts 63 gadu vecums. Šī pensija ir 3,5 % no EP deputāta algas par katru pilnu viņu pilnvaru termiņa gadu un viena divpadsmitā daļa no minētās summas par katru papildu pilnu pilnvaru termiņa mēnesi, taču tās kopējā summa nepārsniedz 70% no EP deputātu algas.

Šīs pensijas izmaksas sedz no ES budžeta.

EP veselus 20 gadus nostrādājušās Ždanokas gadījumā ir jāaprēķina šie 70% no pašreizējās EP deputātu algas, kas iznāk - 7052,62 eiro (bruto). Gala summu, protams, ietekmē attiecīgo nodokļu iekasēšana.

Uz Ždanokas ērto krēslu Briselē veidojas rinda

Šos 20 fantastiskos, ienesīgos karjeras gadus EP Tatjanai Ždanokai ir sarūpējis kā viņas vēlētājs, tā kritiķis, kuram pietrūka motivācijas arī pašam aiziet līdz EP vēlēšanu urnai.

Šī publikācija nav aicinājums EP neizmaksāt apsolītās pensijas un pabalstus tiem deputātiem, kuri kādam no mums var nepatikt. Šis drīzāk ir aicinājums saprast, cik problemātiska var būt Latvijai raksturīgā, zemā iesaiste EP vēlēšanās (iepriekšējās piedalījās vien 33,5% balsstiesīgo).

Nākamās EP vēlēšanas būs šī gada jūnijā. Tās notiks Ukrainā esošā kara ēnā un laikā, kad vēl briesmīgāku konfliktu prognozē NATO austrumu flangā.

Faktiski jau šobrīd ir redzams, ka rindā uz Tatjanas Ždanokas pozīciju stāv vairāki kandidāti, kuri, spriežot pēc viņu līdzšinējās darbības, gatavi enerģiski turpināt viņas iesākto darbu un saņemt par to fantastisku algu.

Šobrīd Ždanokas "Latvijas krievu savienība" (LKS), kas nu, pēc apvienošanās ar marginālo "Centra partiju" sauc sevi par "Pamats-LV", uz EP izlēmusi stumt tā saucamo cilvēktiesību aktīvisti Innu Djeri.

Netrūkst arī citu līdzīgu kandidātu no līdzīgām partijām.

Balsstiesīgajiem Latvijas iedzīvotājiem ir visas iespējas gādāt par to, lai šajos izšķirošajos gados EP ir vieta, kur no Latvijas ievēlētie pārstāv tikai un vienīgi Latvijas, nevis mūsu ienaidnieku intereses.