foto: IMAGO/SNA
Latvijā dzīvojošie Krievijas pilsoņi tomēr varēs piedalīties prezidenta vēlēšanās
Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova apstiprina, ka arī Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem būs iespēja piedalīties Krievijas prezidenta vēlēšanās.
Sabiedrība
2024. gada 27. janvāris, 07:11

Latvijā dzīvojošie Krievijas pilsoņi tomēr varēs piedalīties prezidenta vēlēšanās

Jauns.lv

Krievijas Ārlietu ministrijas preses departamenta direktore Marija Zaharova paziņojusi, ka šogad gaidāmajās Krievijas prezidenta vēlēšanās tiks gādāts par to, lai arī ārvalstīs dzīvojošie tajās piedalītos.

Ņemot vērā to, kādā stāvoklī ir Krievijā "uz papīra" esošā demokrātija, šīs prezidenta vēlēšanas tikpat labi var dēvēt par Putina vēlēšanām.

Taču lai tur vai kā, Zaharova nesenā preses paziņojumā apstiprināja, ka arī šoreiz Krievijas vēstniecībās un konsulātos citās valstīs būs izveidoti vēlēšanu iecirkņi.

"Tostarp arī nedraudzīgajās valstīs," viņa piebilda.

Jāatgādina, ka prezidenta vēlēšanas pašā Krievijā pēdējās reizēs ir izcēlušās ar, maigi sakot, klaji nedemokrātisku un bezkaunīgu krāpšanos, kas ir dokumentēta.

Tas viss, papildus grozījumiem konstitūcijā, kas kopā ar virkni citām ilggadējā valsts līdera Vladimira Putina varas noturēšanas iniciatīvām gādā, ka Putins varēs tronī sēdēt, cik vien ilgi vēlēsies, bet formāli — uz nākamajiem diviem sešu gadu termiņiem līdz 2036. gadam.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, ko savulaik sniedza toreizējais Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs, iepriekšējās Krievijas prezidenta vēlēšanās gandrīz 20 000 Latvijā esošo balsstiesīgo Krievijas pilsoņu vēlēja par Putinu.

Bija vēl 480, kuri balsoja par Komunistiskās partijas kandidātu Pāvelu Grudiņinu. Saskaņā ar tā laika statistiku, Latvijā tobrīd dzīvoja ap 40 000 balsstiesīgo Krievijas pilsoņu.

Arī šogad, martā Latvijā esošie Krievijas pilsoņi, visticamāk, dosies izmantot savas tiesības un vēlēt. Grūti spriest, vai viņu balsis būs drošībā Rīgā esošajā vēstniecībā, kas gluži kā vēstniecības citās "nedraudzīgās valstīs" ir īpaši pārblīvēta ar Krievijas izlūkdienestu darbiniekiem diplomātu izskatā.