Sabiedrība
2024. gada 27. janvāris, 08:19

VIDEO: ieskats valsts pārņemtā "Maskavas nama" gaiteņos, kur gadiem darbojās krievu aktīvisti

Jauns.lv

Par "novadpētnieku" dēvētais krievu aktīvists Aleksandrs Ržavins "Facebook" ir ievietojis video, kurā ar kameru izstaigā nu jau tukšos "Maskavas nama" gaiteņus, ļaujot ieskatīties telpās, kuras, gadiem ritot, ir ieguvušas teju vai Kremļa propagandistu cietokšņa slavu.

"Pēdējās "Maskavas nama" dienas," tā video nosaucis Ržavins. "Patlaban savulaik gaišajā, cilvēku pilnajā namā ir kluss un tumšs," viņš piebilst.

Aktīvists uzfilmējis lēnu pastaigu pa valsts pārņemtā īpašuma gaiteņiem, ļaujot ieskatīties vidē, kurā gadiem darbojās vietējā krievu aktīvistu kopiena un ciemojās dažādākie viesi no Maskavas, tostarp reiz - bijušais Maskavas mērs (nu jau nelaiķis) Jurijs Lužkovs.

Krievijas vēstniecība draud ar atbildi

"Maskavas nama" nodošana Latvijas valsts īpašumā ir patvaļa, valsts mēroga laupīšana un vēl nepieredzēti naidīgs izlēciens, kas nepaliks bez atbildes un visnopietnākajām sekām, uzzinot par lēmumu namu pārņemt, paudusi Krievijas vēstniecība Latvijā.

"Šo Latvijas nacionālā parlamenta lēmumu novērtējam kā tiesisku patvaļu un pēc būtības valstiskas laupīšanas aktu, kas rupji pārkāpj starptautisko tiesību pamatprincipus, kas garantē citu valstu īpašuma neaizskaramību. Vēstniecība veica demaršu, informējot Latvijas pusi par nenovēršamiem atbildes pasākumiem, ieskaitot kompensācijas prasību izvirzīšanu Rīgai par nodarīto materiālo kaitējumu, kā arī zaudējumiem, kas radušies “Maskavas nama” darbības apturēšanas dēļ," teikts vēstniecības paziņojumā "Telegram" kanālā.

Vēstniecība paziņoja, ka Saeimas lēmums "uzkrītoši parāda", ka Latvija negrasās pildīt savas starptautiskās saistības un ārzemju īpašniekiem sūta skaidru signālu, ka viņu aktīvus "jebkurā brīdī var konfiscēt bez būtiskiem juridiskiem pamatojumiem un tiesu instanču lēmumiem".

"Šis vēl nepieredzēti naidīgais izlēciens nepaliks bez atbildes, un tā iniciatoriem būs visnopietnākās sekas," piedraudēja vēstniecība.

Namu iecerēts pārdot, naudu ziedot Ukrainai

Jauns.lv jau ziņoja, ka Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai", kas nosaka tā dēvētā "Maskavas nama" pārņemšanu valsts īpašumā.

Iecerēts, ka vēlāk šis īpašums tiktu pārdots, lai gūtos ienākumus piešķirtu Ukrainai. Par pārdošanu gan atsevišķi vēl būs jālemj izpildvaras līmenī.

Pieņemtā likuma mērķis ir garantēt Latvijas valsts drošību, tostarp nepieļaut un savlaicīgi novērst demokrātiskās valsts iekārtas apdraudējumu.

Pēc autoru - Nacionālās drošības komisijas (NDK) - vārdiem, likums nodrošinās kultūras pasākumu un interešu izglītības aizsegā "Maskavas namā" notiekoo Latvijas nacionālo drošību apdraudošo politisko aktivitāšu pārtraukšanu, "Maskavas nama" likvidēšanu kā Krievijas tautiešu politikas "zīmolu" un novērsīs apdraudējumu Latvijas valstiskumam un nacionālajai drošībai.

Pret Krieviju ieviestās starptautiskās sankcijas ir apgrūtinājušas "Maskavas nama" darbību, taču ne pilnībā to ierobežojušas vai izbeigušas. Valsts drošības dienests konstatējis, ka arī pēc 2022. gada 24. februāra "Maskavas nama" telpas iznomā personām, kuru darbībā saskatāmas pazīmes, kas liecina par atbalstu Krievijas īstenotajai agresīvajai ārpolitikai. Tā kā "Maskavas namā" ilglaicīgi izvērstas naidīgas un kaitnieciskas aktivitātes un šādu bīstamu politisko ideju koncentrēšanās apdraud Latvijas valsts drošību un demokrātisko valsts iekārtu, Latvijai ir pienākums aktīvi rīkoties, vēršoties pret šādu aktivitāšu atbalsta vietas pastāvēšanu, teikts likuma anotācijā.