Sabiedrība
2023. gada 12. decembris, 14:06

"Daudzu gadu darbs ir nolaists podā," medniekus šokē amata brāļa sarīkotās medības uz autoceļa Saldus pusē

Jauns.lv

Soctīklos izplatīts aculiecinieku video, kurā redzams, kā no braucošas automašīnas tiek šauts uz briežiem. Policija operatīvi noskaidroja, ka tas noticis Saldus novada Jaunlutriņu pagastā uz autoceļa Ventspils-Kuldīga-Saldus. Pēc dažām stundām aizturēja aizdomās turamo un atsavināja viņam piederošos medību ieročus.

Saistībā ar notikušo ierosināts kriminālprocess. "Vīrietim ir ieroču glabāšanas atļauja. Par pārējo notikumā iesaistīto personu turpmāko statusu lems izmeklēšanas gaitā," informēja Valsts policijas pārstāve Madara Šeršņova.

Par notikušo nožēlu un sašutumu pauž Latvijas medniekus apvienojošās organizācijas, kuru pārstāvji norāda, ka tik ciniski medību likumu pārkāpumi valstī iepriekš nebija fiksēti vairāk nekā 20 gadus, vēsta "TV Kurzeme".

"Šeit ir brutāli pārkāpts medību likums. 24. panta izpratnē tās ir vispār nelikumīgas medības un nerunājam nemaz par drošības tehniku un ieroču aprites likumu," sacīja Latvijas Mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Haralds Barviks.

"Ja ir kaut kas nomedīts nelikumīgi, tad būs zaudējumu atlīdzība un soda naudas. Meža dienests, ja tā ir krimināllieta, tad šie cilvēki vai cilvēks zaudēs ieroču glabāšanas atļaujas uz noteiktu laiku, vismaz uz vairākiem gadiem. Valsts Meža dienests, visticamāk, viņiem anulēs mednieku apliecības," informēja Latvijas Mednieku savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Baumanis.

Kolektīvs, kura biedrs šāva briežus, jau tuvākajā laikā tikšot izslēgts no Mednieku savienības, jo tik klaja likumu ignorēšana Baumaņa ieskatā liecinot par to, ka šajā klubā medību pārkāpumi varētu būt sistemātiska parādība.

"Man būs ļoti daudz jautājumu kluba vadītājam, kā līdz šādai situācijai varēja nonākt un šī rīcība nekādā veidā nav savienojama ar to, ko mēs esam deklarējuši, kā mēs redzam medniecību Latvijā. Man personīgi ir ārkārtīgi nepatīkami un sāpīgi, ka tu redzi, ka tavs daudzu gadu darbs, ko esi darījis faktiski no viena minūtes video tiek tā prasti izsakoties nolaists podā," sacīja Baumanis.

Likums par šādu noziegumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, sabiedrisko darbu vai arī naudas sodu.