foto: LETA
Ar stāšanos Valsts prezidenta amatā Rinkēviču apsveicis arīdzan ASV prezidents un Lielbritānijas karalis
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.
Sabiedrība
2023. gada 31. augusts, 21:30

Ar stāšanos Valsts prezidenta amatā Rinkēviču apsveicis arīdzan ASV prezidents un Lielbritānijas karalis

Jauns.lv/LETA

Ar stāšanos Valsts prezidenta amatā Edgara Rinkēviča apsveicēju vidū ir gan ASV prezidents Džo Baidens, gan Lielbritānijas karalis Čārlzs III, norādīja valsts pirmās personas padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

Viņš pavēstīja, ka Rinkēviču ar stāšanos Latvijas Valsts prezidenta amatā ir apsveikuši lielākoties visi Eiropas Savienības, NATO, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas un G7 dalībvalstu līderi. Piemēram, pasaules valstu līderu un starptautisko organizāciju vidū ir NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs, Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, ASV prezidents Baidens un Lielbritānijas karalis.

Tāpat apsveicēju vidū ir Japānas imperators Naruhito, Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis, Polijas prezidents Andžejs Duda. Pēc Drēģera paustā, ar stāšanos Valsts prezidenta amatā Rinkēvičs saņēmis arī apsveikumus no Latīņamerikas, Līča un Dienvidaustrumāzijas valstīm.

Saeima 31.maijā par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja premjera partijas "Jaunā vienotība" (JV) virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Rinkēviču. Par Rinkēviča ievēlēšanu nobalsoja 52 deputāti. 

Valsts prezidenta vēlēšanās kandidēja arī valdošo koalīciju veidojošā "Apvienotā saraksta" (AS) virzītais AS dibinātājs, uzņēmējs Uldis Pīlēns un opozīcijā esošo "Progresīvo" izvirzītā publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto.

Kā pirmā otrajā balsošanas kārtā no prezidenta amata izstājās Pinto, par kuru nobalsoja tikai desmit "Progresīvo" deputāti. Savukārt trešajā balsošanas kārtā Rinkēvičam zaudēja Pīlēns, par kuru tāpat kā pirmajos divos balsojumos nobalsoja 25 deputāti - viņa virzītāji "Apvienotais saraksts", kuram ir 15 balsis, kā arī Aināra Šlesera "Latvija pirmajā vietā" ar deviņām balsīm un deputāte Glorija Grevcova.

Nacionālā apvienība (NA) (13 mandāti) un Alekseja Rosļikova "Stabilitātei" (10 mandāti) vēl pirms balsošanas sākuma bija solījuši neatbalstīt nevienu no kandidātiem. Arī trešajā balsojumā piedalījās 87 deputāti, no kuriem desmit nobalsoja pret abiem kandidātiem. Pret abiem kandidātiem trešdien balsoja "Stabilitātei", bet NA politiķi savas balsis netika nodevuši.