foto: Edijs Pālens/LETA
Laima slimības ierosinātājs atklāts gandrīz ceturtdaļā pārbaudīto ērču
Ērce uz rokas.
Sabiedrība
2023. gada 26. maijs, 18:45

Laima slimības ierosinātājs atklāts gandrīz ceturtdaļā pārbaudīto ērču

Jauns.lv

Vairāk nekā 23% visās Latvijas laboratorijās analizēto ērču šogad atklātas borēlijas, kas var ierosināt Laima slimību, pret kuru vakcīnas nav, vēsta portāls "lsm.lv".

Tik daudz inficētu ērču ir salīdzinoši augsts rādītājs. Savukārt encefalīts atklāts vien dažos procentos gadījumu.

Šogad pirmā piesūkusies ērce Latvijas Infektoloģijas centra uzņemšanas nodaļā tika noņemta jau marta beigās, bet laboratoriskai pārbaudei cita atnesta vēl pirms nedēļas. Līdz šim centra laboratorijā ērču encefalīts ērcēs nav atklāts vispār, bet borēlijas, kas ierosina Laima slimību, atklātas daudz – 26% ērču. Savukārt "Centrālajā laboratorijā" Laima borelioze atklāta aptuveni 23% no 710 pārbaudītajām ērcēm.

Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle uzsvēra, ka ir svarīgi uzreiz, kad ērce pamanīta, to pēc iespējas ātrāk noņemt. Ja ērci vēlas analizēt laboratorijā, tā jānogādā 72 stundu laikā, nedrīkst izžāvēt vai saspiest.

Pēc ērces noņemšanas iesaka sekot līdzi savai veselībai, vai neparādās gripai līdzīgi simptomi. To nevajadzētu palaist garām un savlaicīgi jāvēršas pie ārsta. Laima slimību ārstē ar antibiotikām.

Pērn Latvijas Infektoloģijas centrā ārstējās 50 ērču encefalīta pacienti un 11 Laima slimības pacienti. Patlaban te ārstējas viens cilvēks, kuram Laima slimība norit smagi.

Pret Laima slimību vakcīnas nav. Tiesa, ne visi ar to saslimst. Ja imūnsistēma ir stipra, tā borēlijas uzveiks pati un tikai vēlāk asins analīzēs atklās, ka Laima slimība izslimota, pašam nezinot, vēsta "lsm.lv".