foto: LETA
No 2024. gada laulāties varēs bez lieciniekiem, bet līgavai un līgavainim tomēr būs jāierodas personīgi
Attālināti precēties tomēr nevarēs.
Sabiedrība
2023. gada 25. maijs, 17:07

No 2024. gada laulāties varēs bez lieciniekiem, bet līgavai un līgavainim tomēr būs jāierodas personīgi

Jauns.lv/LETA

Saeima šodien, 25. maijā, otrajā lasījumā atbalstīja tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) priekšlikumus, kas paredz no 2024. gada 1. jūlija atļaut laulāties bez lieciniekiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Grozījumi atbalstīti Civillikuma un likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību".

Civillikumā paredzēts precizēt esošo normu, nosakot, ka laulāšana notiek, personīgi klātesot līgavainim un līgavai. Plānots noteikt, ka līgavainis un līgava var pieaicināt vienu vai divus pilngadīgus lieciniekus, taču liecinieku neierašanās nebūs šķērslis laulības noslēgšanai.

Likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" plānots noteikt, ka grozījums Civillikumā par atteikšanos no liecinieku obligātas klātbūtnes laulības noslēgšanas procesā stāsies spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

Civillikuma norma būs piemērojama gadījumos, kad iesniegums un citi laulības noslēgšanai nepieciešamie būs dokumenti iesniegti pēc minētā datuma.

Lībiņa-Egnere un Tieslietu ministrijā skaidro, ka jau ilgstoši praksē apspriests jautājums par liecinieku obligātas klātbūtnes nepieciešamību, reģistrējot laulību. Mūsdienās prasībai pēc divu pilngadīgu liecinieku obligātas klātbūtnes vairs nav juridiskas nozīmes, tas ir vēsturisku tradīciju jautājums, norādīts priekšlikumu pamatojumā.

TM pārstāvji skaidro, ka liecinieku klātbūtne ir kļuvusi formāla. Vēsturiski lieciniekiem tika paredzēts pienākums ar savu klātbūtni un parakstu apliecināt gan laulības noslēgšanas faktu, gan to, ka laulības noritējušas godprātīgi un pēc brīvas izvēles, taču pašlaik šo pienākumu "veiksmīgi veic dzimtsarakstu nodaļas amatpersonas".