Komponista Liepiņa dziesmu "Svētī debesīs šo zemi" neizpildīs uz Dziesmu svētku skatuves līdzautora Dimitera prokremliskās pozīcijas dēļ
Zigmars Liepiņš.
Sabiedrība
2023. gada 23. maijs, 11:59

Komponista Liepiņa dziesmu "Svētī debesīs šo zemi" neizpildīs uz Dziesmu svētku skatuves līdzautora Dimitera prokremliskās pozīcijas dēļ

Jauns.lv/LETA

Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā netiks izpildīta komponista Zigmara Liepiņa dziesma "Svētī debesīs šo zemi", norāda mākslinieks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dziesmas atsevišķu daļu autors ir arī dziesminieks Kaspars Dimiters, kurš jau kādu laiku izrāda prokremlisku pozīciju, kas Liepiņam nav pieņemama. Tāpēc lemts atsaukt dziesmu no Dziesmu un deju svētku repertuāra.

Liepiņš skaidroja, ka gada sākumā Dimiters viņam bija atsūtījusi saiti uz savu dziesmu krievu valodā, kas komponistu nepatīkami pārsteigusi. Liepiņš dziesminieku lūdzis tādus savienojumus viņam vairs nesūtīt, tomēr lieta esot progresējusi līdz tam, ka Dimiters 5.jūnijā pie savas mātes Vijas Artmanes kapa ieplānojis albuma atvēršanu.

"Viņš [Dimiters] ir nodevis Latviju, šo valsti un tās idejas. Nezinu, vai viņš kādreiz ir bijis patriots, bet šodienas izteiksmē es viņu varētu nosaukt par "putriotu". Vai nu tas ir viņam vien zināms biznesa projekts, vai nu tā ir totāla kursa maiņa attiecībā pret savu valsti. Tas ir nepieņemami," uzsvēra komponists.

Liepiņš arī uzsvēra, ka pēc Dimitera aktivitātēm nav iespējams ar viņu atrasties "uz vieniem skatuves dēļiem", jo Dziesmu un deju svētkos ir pieņemts, ka pēc dziesmas izpildīšanas tiek izsaukts arī autors.