Sabiedrība
2023. gada 14. aprīlis, 13:28

Kas ir Daugavā redzamās biezās putas un vai tās ir bīstamas?

Jauns.lv

Vairāku cilvēku satraukumu pēdējo dienu laikā raisījušas Daugavā novērotās dīvainās, baltās putas. Kā Latvijas Televīzijas raidījumam "4. studija" skaidroja Valsts vides dienests (VVD), putas radušās no dabīgām vielām, kas lielā daudzumā nonākušas ūdenī pēc Daugavas kaskādes hidroelektrostacijas aizvaru atvēršanas, vēsta portāls "lsm.lv".

Dodoties Rīgas hidroelektrostacijas virzienā, raidījums "4. studija" novēroja, ka Daugavā putu kļūst arvien vairāk. Nonākot līdz Ķegumam, bija skaidrs, ka putas dzimst hidroelektrostacijās.

VVD norādīja, ka tajā brīdī, kad ūdens daudzums ir lielāks, nekā tas nepieciešams, un lietderīgi izmantojams drošas elektroenerģijas ražošanai, hidroelektrostacijās tiek atvērti aizvari. Tieši šāda situācija, līdzīgi kā 2015. gadā, radusies arī šajā pavasarī. Līdz ar to Daugavā strauji un bagātīgi ieplūst daudz ūdeņu, vēsta "lsm.lv".

"Ir šis ūdenskritums. Atverot vaļā aizvarus, [gāžas] ļoti liels ūdens daudzums. Krītot pāri šiem aizvariem, ūdenī nonāk ļoti liels skābekļa daudzums, un organiskās vielas saņem skābekli, un tās arī uzputojas," skaidroja VVD Operatīvā koordinācijas centra vadītāja Liene Alde. "Šīs putas nav bīstamas vai kaitīgas. Tās ir organiskās vielas, kuras ūdenī ir visu laiku."