foto: Valsts policija
Labāk slīkst, nekā dodas rokā policistam, policists "ļaunprātīgi" pērk pienu, narkotikas pusmiljona vērtībā: kriminālā province
Sēlijas pusē – Sērenes pagastā kāds šoferītis savu volksvāgenu iestūrēja pļavā un pēc tam četras reizes neveiksmīgi ar 50 eiro lielu kukuli centās atpirkties no policistiem.
112
2022. gada 24. septembris, 05:35

Labāk slīkst, nekā dodas rokā policistam, policists "ļaunprātīgi" pērk pienu, narkotikas pusmiljona vērtībā: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kāds kauslis Cēsu novada Skujenē bija izvēlējies labāk noslīkt vietējā ciema dīķī, nekā doties uz policijas iecirkni. Par laimi viņam, nodoms nerealizējās, jo likumsargs jaunieti aiz kājas izvilka no dīķa. Bet no policijas iecirkņa gan viņam izdevās izvairīties, jo “brašuli” tā vietā aizveda atdzīvināt uz slimnīcu. 

Savukārt kādam likumsargam sagādāja problēmas nopirkt pienu – Gulbenē acīgs pilsonis uzskatīja, ka policists formas tērpā nedrīkst ar dienesta auto piebraukt pie veikala un pirkt pienu. “Tikumības sargu” gan pie vietas nolika vietējais pašvaldības policijas priekšnieks.

Savukārt pilsoņu acīgums palīdzēja kādam klibam Aizkraukles suņukam. Ko norūpēties bija ceļu policistiem, kuriem šonedēļ nācās vairākkārtīgi “atkauties” no kukuļdevējiem. Sevišķi uzmācīgs bija kāds šoferītis, kurš iestūrēja Sērenes pļavās: viņš četras reizes policistiem piedāvāja 50 eiro un četras reizes policisti no naudas atteicās. Beigu galos policistiem apnika šī spēle “dod-ņem-neņem”, un viņi pret uzmācīgo autovadītāju ierosināja lietu par kukuļdošanu. Pamatīgs ķēriens policistiem iznāca tepat Rīgas pievārtē: marihuāna pusmiljona vērtībā!

Sūdzas par policistu, kurš formas mundierī pērk pienu

foto: Evija Trifanova/LETA
Kāds gulbenietis pasūdzējies par pašvaldības policistu, ka viņš “negodīgi” vietējā veikalā pircis pienu.

Gulbenietis Māris Capurnieks-Kaļva vietējam laikrakstam “Dzirkstele” pasūdzējies par pašvaldības policistu, kurš, viņaprāt, nelikumīgi veikalā pircis pienu: “5. septembrī Gulbenē pie veikala “Labais” redzēju stāvam pašvaldības policijas automašīnu. Iegāju veikalā un redzēju, ka pašvaldības policists iepērkas. Vai tā drīkst? Darba laikā, dienesta formā, piebraucot pie veikala ar darba auto. Centos to noskaidrot, zvanot uz pašvaldības policiju. Skaidru atbildi nesaņēmu, taču dzirdēju savā adresē aizskarošā formā paustus izteicienus, kas saturēja sensitīvus datus saistībā ar manām kā privātpersonas pamattiesībām un brīvību. Šajā sakarā man radās pārdomas, kurās esmu dalījies arī ar novada domes vadību. Varbūt mūsu pašvaldības atsevišķiem policistiem ir nepieciešama psiholoģiskā palīdzība, varbūt ir jāsakārto darba vide?” 

Gulbenieša raizes laikraksta slejās centies gaisināt novada pašvaldības policijas priekšnieks Mārtiņš Didrihsons-Linards, kurš pauda: “Konkrētais gadījums bija tāds, ka Gulbenē pie veikala “Labais” bija izsaukta pašvaldības policija. Darbinieks atbrauca uz izsaukumu. Un uzreiz arī pēc izsaukuma apkalpošanas iegāja nopirkt pienu. Speciāli darbinieks nebrauca uz veikalu. Tieši izsaukuma vietā bija blakus veikals, kurā pēc darba pabeigšanas viņš iegāja nopirkt pienu. Pat tad, ja viņš brauktu pa pilsētu un pa ceļam apstātos pie veikala, domāju, ka nav tur nekas neētisks. Ja policists patrulē pa novadu vai pa pilsētu, kā var iedomāties, ka viņš nevar ieiet nopirkt šokolādi, ūdeni vai pienu? Viņam jau nav tāda noteikta pusdienas laika. Pašvaldības policisti strādā bez pārtraukuma. Tāpēc, braucot garām, policists var apstāties pie veikala un ieiet kaut ko nopirkt.”

Sērenes pagastā iestūrē pļavā un četras reizes piedāvā kukuli

foto: Valsts policija
Sēlijas pusē – Sērenes pagastā kāds šoferītis savu volksvāgenu iestūrēja pļavā un pēc tam četras reizes neveiksmīgi ar 50 eiro lielu kukuli centās atpirkties no policistiem.

Valsts policijas Zemgales reģionālās pārvaldes biroja Patruļpolicijas nodaļas Satiksmes uzraudzības rotas inspektori pagājušās piektdienas, 16. septembra, rītā saņēma informāciju, ka Aizkraukles novada Sērenes pagastā no ceļa braucamās daļas ir nobraukusi automašīna un blakus negadījuma vietai esošajā autobusu pieturā atrodas vīrietis, kurš, iespējams, ir avarējušā transportlīdzekļa vadītājs. 

Ierodoties norādītajā vietā, inspektori konstatēja, ka, apdraudot ceļu satiksmes drošību, no brauktuves ir nobraukusi automašīna „Volkswagen Caddy”, un ir sabojāta autobusu pieturas betona apmale. Pārbaudot transportlīdzekļa un autobusu pieturā esošā vīrieša datus, izrādījās, ka kungs ir „Volkswagen Caddy” īpašnieks. Policisti pieņēma lēmumu par notikušo sākt administratīvā pārkāpuma procesu.

Transportlīdzekļa īpašnieks tika uzaicināts uz Valsts policijas dienesta automašīnu procesuālo darbību veikšanai. Lai netiktu noformēts ceļu satiksmes negadījuma materiāls un sākts administratīvā pārkāpuma process par ceļu satiksmes negadījumu, vīrietis četras reizes policijas darbiniekiem piedāvāja 50 eiro. Neskatoties uz to, ka vīrietim tika izskaidrots, ka par kukuļa piedāvājumu ir paredzēta kriminālatbildība, viņš uz brīdinājumiem nereaģēja.

Pēc ceļu satiksmes negadījuma materiāla noformēšanas 1968. gadā dzimušais vīrietis tika nogādāts Aizkraukles policijas iecirknī turpmāko procesuālo darbību veikšanai saistībā ar kukuļa piedāvājumu (Krimināllikumā par kukuļdošanu paredzētie sodi ir īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs, naudas sods vai brīvības atņemšana no pieciem līdz desmit gadiem).

* Bet šis nav vienīgais gadījums, kad pēdējās dienās ceļu policistiem piedāvāts kukulis. Piemēram, 20. septembrī Limbažos autovadītājs vairāk nekā divu promiļu reibumā, kurš arī stūrēja volksvāgenu, policistam piedāvāja 500 eiro kukuli, lai viņš atpirktos no atbildības. Savukārt mazāk devīgs bija kāds dzērājšoferis Varkaļānu novadā divas diennaktis vēlāk, kurš policistiem par brīvlaišanu piedāvāja “tikai” 150 eiro (tiesa gan, arī dzēruma pakāpe viņam bija mazāka – 0,7 promiles). Tomēr šiem šoferīšiem kukuli iesmērēt neizdevās, un nu viņiem nāksies atbildēt ne tikai par sēšanos pie stūres neadekvātā stāvoklī, bet arī par kukuļdošanu.

Bēgot no policijas, Skujenes dīķī gandrīz noslīkst jaunietis

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Bēgot no policijas, Skujenes dīķi noslīka gandrīz kāds divdesmitgadīgs jaunietis. Par laimi policists viņu aiz kājās pēdējā brīdī izvilka no ūdens.

Septembra sākumā Cēsu novada Skujenes pagastā dīķī gandrīz noslīcis jaunietis, kurš peldot centās aizbēgt no policijas, informē Valsts policijas Vidzemes reģionāla pārvalde:

“4. septembra vakarā policija saņēma izsaukumu uz konfliktu kādā mājā Skujenes pagastā. Policistiem tika ziņots, ka konfliktā iesaistījusies kāda agresīvi noskaņota persona, kurai, iespējams, ir šaujamierocis. Saņemot informāciju par šādiem riskiem, policijā nolemts uz notikuma vietu izsaukt arī Speciālo uzdevumu bataljona speciālistus.

Notikuma vietā policisti noskaidroja, ka konfliktā ir iesaistītas vairākas personas, tostarp 2003. un 2002. gadā dzimuši jaunieši, kuri jau devušies mājās. Noskaidrojot iesaistīto personu dzīvesvietas adresi, likumsargi abus jauniešus uzmeklēja un pārrunu laikā konstatēja, ka jaunie vīrieši atrodas stiprā alkohola reibumā.

Pārrunu laikā jaunieši policistiem atdeva pneimatisko šauteni, kā arī atklāja, ka vēl citu pneimatisko pistoli pēc konflikta izmetuši krūmos netālu no notikuma vietas. Jaunieši piekrituši policistiem parādīt vietu, kur izmetuši ieroci, tomēr viens no viņiem pēkšņi uzsācis bēgšanu.

Bēgot jaunietis ielecis dīķī, bet dīķa vidū sācis slīkt un pazudis zem ūdens. Speciālo uzdevumu bataljona policists meties viņam pakaļ un pārmeklējis vietu, kur jaunietis bija pazudis zem ūdens. Pēc brīža policists sataustījis slīkstošā jaunieša kāju, satvēris to un izvilcis bēgli no ūdens.

Jaunietis tika nogādāts krastā, taču vairs neizrādīja dzīvības pazīmes. Policisti uz notikuma vietu izsauca Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, bet līdz mediķu ierašanās brīdim paši sāka jaunieša reanimēšanu un sirds masāžu. Apmēram pēc pusotras minūtes jaunietis sāka izrādīt dzīvības pazīmes un atguva samaņu. Pēcāk viņš tika nodots mediķu aprūpē.”

Aizkrauklieši nobažījušies par klibu suni

foto: Aizkraukles novada pašvaldības policija
Aizkraukliešus mēneša sākuma bija satraucis kāda slima suņuka – Riko liktenis.

Mēneša sākumā aizkraukliešu uzmanību pievērsa kāds klibs suns, kurš vairākas dienas klejoja apkārt, un viņi izsauca pašvaldības policiju, lai tā parūpētos par suņuku. Pašvaldības policija savā “Facebook” profilā aicināja “atpazīt suni un informēt policiju par tā saimnieku”. 

Aizkraukles avīze “Staburags” raksta, ka suņuka kaimiņi pastāstījuši, ka suni sauc Riko un “viņa saimnieki ir no Jaunceltnes ielas 51. mājas. Viņi bažījas, ka suns netiek pietiekami barots, tas esot redzams pēc miesas uzbūves, kā arī viņiem ir aizdomas par Riko sišanu, jo suņa saimnieki diezgan bieži lietojot alkoholiskos dzērienus. Suns nelabprāt ejot mājās uz dzīvokli un, kad pret viņu izstiepj roku, lai paglaudītu, izvairās.

Kāda sieviete, redzēdama, ka klaiņojošais suns ir izsalcis, nopirkusi dzīvniekiem domātos konservus, un viņš tos tūlīt kāri apēdis. “Žēl suņa, viņš vēl ir jauns, varētu būt kādi divi gadi,” teic cita kaimiņiene”.

Aizkraukles novada pašvaldības policijas priekšniece Anita Ozola pastāstījusi, ka suņa noķeršanai izsaukti dzīvnieku ķērāji no Ķekavas dzīvnieku patversmes “Mežavairogi”. Kad viņi atbraukuši, saimnieks suni neesot atdevis, solot par to rūpēties pats. Pašvaldībai jāmaksā ap 50 eiro lieli transporta izdevumi. Riko ir čipēts, vakcinēts un par vardarbīgu attieksmi vai nebarošanu pašvaldības policijai nav pierādījumu.

“Mežavairogu” pārstāve Kristīne Kalniņa teica, ka nevarētu teikt, ka izsaukums uz Jaunceltnes ielu bijis veltīgs, jo ticis runāts ar suņa saimnieku, viņam izskaidrotas normatīvo aktu prasības un atbildība, un šķitis, ka suņa saimnieks visu saprot un apzinās. Kaimiņi stāsta, ka pēc notikušā suns vairs nav redzēts klaiņojam.

Mārupē atrod marihuānu pusmiljona vērtībā

Ilgstoša un mērķtiecīga darba rezultātā, izmeklējot kriminālprocesu saistībā ar narkotiku kontrabandu, policisti Mārupes novadā, Jaunmārupē, pagājušonedēļ konstatēja 51 kilogramu marihuānas, kuras kopējā vērtība tiek lēsta ap 500 000 eiro, informē Valsts policija.

Saistībā ar narkotisko vielu apriti tika aizturēts Latvijas valstspiederīgais, kuram piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka šīs narkotiskās vielas, visticamāk, ievestas no Dienvideiropas un bija paredzētas realizēšanai Baltijas valstīs.

Valsts policija bija saņēmusi informāciju par narkotiku kontrabandu no ārvalstīm, proti, par marihuānas ievešanu Latvijas teritorijā ar kravas automašīnām. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 3. nodaļas likumsargi, ilgstoši šķetinot šo lietu un veicot operatīvās un kriminālprocesuālās darbības, ieguva informāciju par personu, kas saistīta ar šo noziegumu.

13. septembrī policisti par narkotisko vielu nelikumīgu apriti Rīgā aizturēja 1976. gadā dzimušu vīrieti, kurš, iespējams, saistīts ar noziedzīgu grupējumu no ārvalstīm, visticamāk, no Spānijas. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šī persona jau ilgstoši nodarbojusies ar narkotiku nelikumīgu tirdzniecību. Kā arī jāpiemin, ka viņš jau iepriekš ir sodīts.

Tajā pašā dienā policisti Mārupes novadā, Jaunmārupē, veica kratīšanu ar aizturēto vīrieti saistītas privātmājas garāžā, kur konstatēja apmēram 51 kilogramu marihuānas, kas bija sadalīta pa vienam kilogramam un iepakota. Šī marihuāna, visticamāk, ievesta no Spānijas, un bijusi paredzēta Baltijas valstu tirgum. No aizdomās turētā vīrieša tika atsavināta arī apmēram 50 000 eiro vērta automašīna “Maserati”, kas, visticamāk, nopirkta par noziedzīgā ceļā iegūtiem līdzekļiem. 

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas –  par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos un glabāšanu realizācijas nolūkā vai par narkotisko vielu neatļautu realizēšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai ja tas izdarīts ar narkotiskajām vielām lielā apmērā. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Pēc procesuālo darbību veikšanas atsavinātā marihuāna tiks nodota iznīcināšanai Nodrošinājuma valsts aģentūrai.