Novadu ziņas
2022. gada 19. augusts, 06:13

Vienreizējs piedzīvojums: kājām pa Daugavas gultni līdz Svētā Meinarda salai. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Reizi gadā – vasaras otrajā pusē – visiem interesantiem rodas unikāla iespēja kājām aiziet līdz Svētā Meinarda salai, uz kuras atrodas Latvijā senākās mūra celtnes – 1185. gadā celtās Ikšķiles baznīcas drupas, jo “Latvenergo” pazeminājusi ūdens līmeni Rīgas HES ūdenskrātuvē. Ticīgajiem tas ir gluži vai svētceļojums, bet tūristiem un pastaigu mīļotājiem neaizmirstams piedzīvojums, baudot dabas un ūdens varenību.

Līdz pat septembra beigām akciju sabiedrība “Latvenergo” būs pazeminājusi ūdenslīmeni Rīgas HES ūdenskrātuvē, lai veiktu Rīgas HES ēkas un Ķeguma HES dzelzsbetona konstrukciju apsekošanu gaidāmajiem atjaunošanas darbiem. Līdz ar to nu visiem sausām kājām ir iespēja nokļūt līdz Svētā Meinarda salai, kas parasti iespējams tikai ar laivu vai plostu.

Uz salas atrodas senākās mūra ēkas drupas Latvijā. Tā ir 1185. gadā Latvijas pirmā kristiešu bīskapa Meinarda vadībā celtā Ikšķiles baznīca, kas pārbūvēta no 1879. gada līdz 1881. gadam, bet Pirmā pasaules kara laikā 1916. gadā tikusi sagrauta. Pēc Rīgas HES ūdenskrātuves uzplūdināšanas 20. gadsimta septiņdesmitajos to apņēmuši HES ūdeņi.

Mūsdienās Ikšķiles baznīcas drupas iekonservētas, virs tām uzbūvēts jumts, bet pati sala ir nostiprināta. 2002. gadā drupām uzlikts metāla segums, taču konservācijas process noritējis arī iepriekš. Uz salas atrodas arī mūsdienās izveidots akmens altāris un desmit metrus augsts metāla krusts. 2005. gadā šī baznīca iekļauta Eiropas kultūras mantojuma sarakstā kā viens no sakoptākajiem Latvijas kultūras pieminekļiem.

Ogres novada Tūrisma informācijas centrs aicina: “Svarīgi jaunumi visiem tiem, kas ļoti gaidīja iespēju tikt līdz Svētā Meinarda salai Ikšķilē. Nu tas ir iespējams, sala ir sasniedzama jebkuram interesentam, kājām gājējam”.

Rakstītajos vēstures avotos Ikšķiles vārds parādās saistībā ar Holšteinas pilsētas Zēgebergas augustīniešu klostera garīdznieka, bīskapa Meinarda (ap 1125–1196) uzsākto kristīgās misijas darbu Daugavas lībiešu vidū. Ir norādījumi, ka misionārs ieradies Daugavgrīvā no Lībekas pēc 1163. gada un, saņēmis atļauju no Polockas kņaza, uzsācis savu darbību lībiešu ciemā Ikšķilē dažus gadus pirms 1184. gada. Indriķa hronika šajā sakarā vēsta par pirmo mūra celtņu būvi mūsu zemē, un tā ir Ikšķiles baznīca un pils.

Ogres novada Tūrisma informācijas centrs centrs aicina doties pie svētā Meinarda:

Ik gadu Svētā Meinarda salā, pirmajā svētdienā pēc 15. augusta (šogad 21. augustā), katoļi svin Dievmātes debesīs uzņemšanas svētkus. Tad salā notiek dievkalpojumi, kā arī kristību un laulību ceremonijas.

Svētā Meinarda sala:

Iezīmēta pirmā Latvijas dižvieta Svētā Meinarda baznīca un sala Ikšķilē

gallery icon
foto: Juris Rozenbergs/Jauns.lv
Rīgas HES ūdenskrātuvē pazemināts ūdens līmenis un nu uz Svētā Meinarda salu var aiziet kājām.