Sabiedrība
2021. gada 24. novembris, 22:48

"Redzot izskatu, pārņēma šausmas un izmisums," - Ligitu pārsteidz, kā no slimnīcas atdod mirušo Covid-19 pacientu

Jauns.lv

Covid-19 mirušo statistiku veido arī Ligitas tuvinieks. Saņemot viņu no Vidzemes slimnīcas morga, sievietes sāpes vēl vairāk pastiprinājis veids, kādā tuvinieks atdots, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

"Lielas sāpes, zaudējot tuvu cilvēku. Bet redzot izskatu, pārņēma šausmas un izmisums. Mirušais ir kails, seja uzsūkta zila. Tad rodas jautājums, varbūt vispār nav vērts vest uz slimnīcu," teic Ligita.

Mediķi skaidro, ka zilumi uz sejas radušies, cilvēkam ilgi atrodoties pieslēgtam pie mākslīgās elpošanas aparātiem.

"Mirušā cilvēka ķermenis no nodaļas tiek nogādāts uz pagaidu uzglabāšanas telpu. Pēc noteikta laika atbildīgā persona paziņo morga pārstāvjiem, kas ierodas paņemt šo mirušo ķermeni. Parasti viņam ir uzvilktas autiņbiksītes un viņš ir ietīts vienreizlietojamā palagā. Covid-19 pacienti ir ielikti arī melnā maisā," skaidro Vidzemes slimnīcas pārstāve Benita Brila, kura norāda, ka tāda ir ierastā procedūra.

"Ja cilvēks nekad nav ar šādu situāciju saskāries, viņš nezina procedūru, tad var būt šoks," atzīst Brila.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas reanimatologs Pēteris Kļava skaidro, ka šī situācija attēlo komunikācijas trūkumu starp slimnīcu un aizgājēja tuviniekiem. "Ķermenis tiek nokopts. Vienmēr pacients ir kails," skaidro Kļava, norādot, ka arī zilumi un izgulējumi šādās reizēs neesot nekas neparasts. "Cilvēkiem vienkārši vajag informatīvu, draudzīgu, līdzjūtīgu sarunu," atzīst Kļava.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.