foto: Juris Rozenbergs
Viesmīlības nozare aicina valdību atgriezties pie "luksofora principa"
Viedokļi
2021. gada 14. jūnijs, 10:24

Viesmīlības nozare aicina valdību atgriezties pie "luksofora principa"

Jauns.lv

Latvijas Restorānu biedrība (LRB), Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) un Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) informē, ka kategoriski iestājas pret uzņēmējdarbības vides kropļošanu un iedzīvotāju diskrimināciju. Viesmīlības nozare aicina valdību sekot citu Eiropas valstu piemēram un atgriezties pie iepriekš apstiprinātā “luksofora” principa, ļaujot ēdināšanas uzņēmumiem brīvi uzņemt viesus arī iekštelpās.

Pretējā gadījumā nozare pieprasa arī turpmāk nodrošināt valsts atbalsta sniegšanu grūtībās nonākušajiem uzņēmumiem.

“Covid-19 krīzi Latvijā uz saviem pleciem iznesuši tieši privātie uzņēmumi, arī valsts parādu nākotnē maksās tieši uzņēmēji un darbinieki. Tāpēc ir absolūti nepieņemami, ka politiķi un ierēdniecība netur savus solījumus, neseko pašu pieņemtajiem lēmumiem. Vēl vairāk – augstākajā mērā neētiski un prettiesiski ir padarīt uzņēmējus par valdības neizdarību ķīlniekiem, “ēsmu” vakcinācijas tempu kāpināšanai. Mūsuprāt, tas nav 21. gadsimta sabiedrības un valsts cienīgi!” uzsver LRB prezidents Jānis Jenzis. 

Rīgas kafejnīcu terases mudž no apmeklētājiem

Pieņemtie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz, ka kafejnīcas un restorāni epidemioloģiski drošos apstākļos āra terasēs ...

gallery icon

LRB, LVRA un LTA norāda, ka Veselības ministrijas rosinātais dalījums dažādos drošības līmeņos un ar to saistītās prasības ēdināšanas uzņēmumiem ir ne tikai neloģiskas un nepamatotas, bet realitātē – arī neizpildāmas. "Tās ne tikai turpina šķelt sabiedrību, bet arī ģimenes, jo Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kas prasa bērniem no 12 gadu vecuma uzrādīt Covid-19 sertifikātu, ja tie vēlas apmeklēt kafejnīcu vai pasākumu. Svarīgi uzsvērt, ka lēmums par pusaudžu vakcināciju Latvijā un citviet Eiropā ir pieņemts tikai pēdējā mēneša laikā," teikts organizāciju kopīgajā paziņojumā.

LVRA prezidents Jānis Naglis: "Mēs atbalstām visus risinājumus, kas sabiedrībai ļaus atgriezties pie normālas dzīves. Vakcinācija šajā ziņā ir ļoti nozīmīga, tādēļ ļoti novērtējam katru, kas izšķīries par šo soli.

Tai pat laikā aicinām uzņēmējus nenostādīt kontrolieru lomā un dalīt klientus kādās grupās. Īpaši, ja redzam, ka kaimiņvalstīs Covid tiek veiksmīgi ierobežots arī nepastāvot šādam dalījumam."

LRB, LVRA un LTA vērš arī valdības uzmanību, ka joprojām pastāv būtiskas problēmas ar savlaicīgu atbalsta sniegšanu viesmīlības uzņēmumiem, nereti atbalsts tiek saņemts ar 3-6 mēnešu kavēšanos. Paziņojumā teikts, ka esot arī virkne uzņēmumu, kas ir spiesti atmaksāt saņemtos grantus vai tos nav saņēmuši vispār. "Tāpēc, ja valdība turpina saglabāt ierobežojumus, ir nepieciešams lemt par atbalsta pasākumu pagarināšanu un aktuālajai situācijai atbilstošu kvalifikācijas kritēriju izstrādi," norādīts paziņojumā.

Cilvēki Rīgā steidz pavadīt laiku Covid-19 pandēmijas laikā atvērtajās restorānu terasēs

Arī sestdien, 8. maijā, Rīgā netrūka cilvēku, kas steidza izmantot iespēju, jo otro dienu kā atvērtas restorānu terases.

gallery icon

“Eiropas Savienībā tiek atvērti ēdināšanas uzņēmumi, viesnīcas. Lielākoties piepildījums atļauts līdz 70%, neskaitot vakcinētos. Arī Latvijā pagājušā gadā ēdinātāji varēja pieņemt viesus, ievērojot drošības prasības. Uzskatām, ka pienācis pēdējais laiks dod iespēju atdzīvoties nozarei un dot prieku cilvēkiem, baudot maltīti patīkamā atmosfērā un epidemioloģiski drošos apstākļos,” saka LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

No otrdienas restorāni atsāk apkalpošanu iekštelpās

Jau ziņots, ka no otrdienas, 15.jūnija, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus personām, kas varēs uzrādīt derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu, varēs sniegt arī iekštelpās, paredz ceturtdien Ministru kabinetā atbalstītie Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Ēdināšanas pakalpojumi iekštelpās būs pieejami personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, pārslimojušas Covid-19, vai kurām ir sadarbspējīgs testēšanas sertifikāts, kas apliecina, ka persona pēdējo 48 stundu laikā ir veikusi Covid-19 testu un tas ir negatīvs, vai sešu stundu laikā veiktais SARS-CoV-2 antigēna tests ir negatīvs, kā arī šīs personas pavadošie bērni vecumā līdz 11 gadiem bez sertifikātiem.

Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi varēs apkalpot klientus klātienē, ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības, proti, atļaujot pie viena galdiņa atrasties līdz četrām pilngadīgām personām no divām mājsaimniecībām, neskaitot bērnus. Pie galdiņa nevarēs atrasties vairāk nekā desmit personu.

Tāpat ēdinātājiem iekštelpās būs jānodrošina vismaz divu metru attālums starp pie dažādiem galdiņiem sēdošām personām. Galda piederumus, trauku komplektus un salvetes katram apmeklētājam būs jāizsniedz individuāli, bet pēc katras ēdienreizes galdiņus jādezinficē.

Paredzēts, ka ēdinātājiem būs arī jānodrošina regulāra telpu ventilācija vai dabīga vēdināšana.

Iekštelpās klientiem būs jālieto sejas un deguna aizsegi, izņemot laika posmu, kad personas atrodas pie galdiņa.

Sabiedriskās ēdināšanas vietas darbu klātienē varēs uzsākt ne agrāk kā plkst.6 un beidz ne vēlāk kā plkst.24. Sabiedriskās ēdināšanas vietas pēc plkst.24 drīkstēs izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai.