Splendid Palace uzsāk savu 92.sezonu
„Veidojot kino repertuāru, Splendid Palace paliek uzticīgs kvalitātei un savām vērtībām.
Runā Rīga
2015. gada 21. augusts, 12:15

Splendid Palace uzsāk savu 92.sezonu

Jauns.lv

Svinot kino sezonas atklāšanas svētkus, kinoteātris Splendid Palace saviem skatītājiem sarūpējis īstu saldēdienu - Katrīna Denēva, Vims Venders, Gajs Ričijs – tie ir tikai daži no kinoskatītāju iemīļotajiem vārdiem, kuru jaunākos darbus jau drīzumā būs iespēja redzēt uz kino lielā ekrāna.

„Veidojot kino repertuāru, Splendid Palace paliek uzticīgs kvalitātei un savām vērtībām. Arī šoruden lutināsim savus skatītājus tikai ar pašām labākajām kinofilmām. Redzēsim gan publikas iemīļotus klasiķus, gan kopīgi iepazīsim jaunus kino talantus, par kuriem jau šobrīd runā visa Eiropa. Sezonas laikā atklāsim arī visas galvenās filmas, kuras šogad pretendē uz lielajām kinoakadēmijas balvām. Latviešu kino cienītājiem savukārt varam apsolīt divas lielas nacionālā kino pirmizrādes”, vakar preses konferencē, iepazīstinot ar jaunās kinoteātra sezonas jaunumiem, atklāja SIA „Rīgas nami” valdes priekšsēdētāja Vineta Verika.

Šoruden repertuārā

Jau sākot no šīs nedēļas, Splendid Palace repertuārā Kannu kinofestivāla atklāšanas filma “Karstās asinis”, ("La Tete Haute") ar franču kino pirmo lēdiju Katrīnu Denēvu vienā no galvenajām lomām, Vima Vendersa filma “Zemes sāls”, kas vēsta par leģendārā fotogrāfa Sebastio Salgado mūža odiseju cauri kameras objektīvam (pirmizrāde šovakar pl.19.00, pirms filmas kinokritiķes un Nacionālā kino centra vadītājas Ditas Rietumas komentārs un unikāls, īpaši šim notikumam veidots video sveiciens no paša režisora), kā arī pasaules festivālu sensācija - filma “Viktorija”, kas unikāla ar to, ka tās darbību kamera fiksējusi vienā kadrā. “Viktorija” jau apbalvota ar Berlināles "Sudraba lāci" par īpašu māksliniecisko sniegumu operatoru kategorijā (operators Brandts Grovlers). No Vācijas filma izvirzīta arī “Oskaram” kā labākā ārzemju filma. Režisors Darens Aronofskis, kurš pazīstams ar filmām “Rekviēms sapnim” un “Melnais gulbis”, sacījis, ka šī filma “satricinājusi viņa pasauli.” (pirmizrāde šovakar pl.22.00).

No šodienas Splendid Palace repertuārā arī Gaja Ričija jaunākā spiegu filma “Vīrs no U.N.C.L.E.”, tāpat uz ekrāniem vēl kāds izbijis slepenais aģents, bet nu jau pavisam citā ampluā, Pīrss Brosmans šarmanta mīlnieka lomā, cenšoties atgūt savu aizbēgušo sievu filmā “Kā mīlēties ar angli”. Laba humora mīļotājiem piemērota būs drosmīga franču komēdija “Šķiršanās franču stilā”.

Unikāls notikums kinoteātrī Splendid Palace skatītājus sagaida 2.septembrī – filma „Atnākšana” (The Visit), kuras pirmizrāde vienlaicīgi notiks kinoteātros visā pasaulē. Filma ir eksperiments, kas ar dokumentālās filmas līdzekļiem rada ļoti reālistisku priekšstatu par cilvēces un ārpus zemes atnācēju pirmo satikšanos. Filmu veidojis dāņu režisors un autors Maikls Madsens.

Sezonas kino notikumi

„Pagājušais rudens bija īpaši dāsns pret Latvijas kino sabiedrību, mēs piedzīvojām vairākas lieliskas latviešu kino pirmizrādes, spilgtus Eiropas kino meistardarbus un visam noslēgumā – patiesi grandiozu Eiropas kinoakadēmijas balvu pasniegšanu Rīgā. Taču arī šis gads Splendid Palace kino skatītājiem neliks vilties”, pārliecināta kinokritiķe un Splendid Palace kuratore Daira Āboliņa, šosezon repertuārā solot ne vienu vien jaudīgu filmu, dažādus festivālus un citus vēl nebijušus kino notikumus.

No 19.septembra uz Splendid Palace ekrāniem būs skatāma Pītera Grīneveja filma par pasaules slaveno rīdzinieku Sergeju Eizenšteinu, kas jau paguvusi satricināt arī Berlīnes kinofestivāla publiku, „Eizenšteins Gvanahvato”, rudenī būs iespēja redzēt autobiogrāfisku filmu „Amy” par talantīgās dziedātājas Amy Winehouse dzīvi, vēl novembrī pirmizrāde filmai par Daini Īvānu - „Īvānos” un viena no šīs sezonas lielākajām Eiropas kino intrigām – Paolo Sorrentīno filmas ”Jaunība” pirmizrāde.

Šosezon, līdzīgi kā citus gadus, Splendid Palace būs galvenā mājvieta arī vairākiem publikas iemīļotiem kinofestivāliem. „Katrs no tiem mums vienmēr ir svētki un patiesi skaistas emocijas”, uzsver SIA „Rīgas nami” vadītāja Vineta Verika, 17.septembrī visus aicinot uz starptautisko kinofestivālu „Baltijas Pērle”. No 15.oktobra Splendid Palace sāksies RigaIFF, vēl oktobrī skatītājus priecēs arī Berlināle un Starptautiskais Manhetenas īsfilmu festivāls ar tiešo balsošanu no zāles.

„Aizvien vairāk draudzējamies arī ar jauniešiem. Izveidojusies laba sadarbība ar Spektra kinoblogeriem, kopā 28.augustā Splendid Palace notiks „Spektrs komēdiju nakts”, savukārt 11.septembrī pirmo reizi notiks Studentu nakts ar kino skatīšanos līdz pat rīta ausmai, kas ekskluzīvi iesāksies ar Vudija Allena jaunās filmas „Nesaprātīgs cilvēks” pirmizrādi”, vakar stāstīja Daira Āboliņa.

Šoruden turpināsies arī kinolektoriji „Tas, ko Tu nedrīksti nezināt”, šogad tie veltīti Eiropas kino lielvalstīm. Izglītojošais 6 lekciju cikls par kino klasiskajām vērtībām Eiropā sāksies 28.oktobrī.

Kā ierasts, arī turpmāk katra mēneša pēdējā otrdienā pl.13.00 būs skatītāju iemīļotie Senioru seansu, kad cienījama vecuma kino skatītājiem tiks piedāvāta iespēja skatīties kādu no mēneša aktuālajām filmām par pazeminātām cenām. Pirmais seanss jau 25.augustā ar filmu „Karstās asinis”.

Laba kino vēstneši

Vēl šosezon, lai veicinātu laba kino atpazīstamību Latvijā, Splendid Palace iesāk pavisam jaunu akciju „Laba kino vēstneši” un ik mēnesi aicinās kādu sabiedrībā pazīstamu cilvēku, kino draugu, kļūt par laba kino vēstnesi, tādējādi ar savu pieredzi, atklāsmēm vai personīgo piemēru vedinot arī citus iepazīt kino, kas savas nekomercialitātes dēļ uz multipleksu ekrāniem nenonāk.

“Mēs esam tas, ko mēs skatāmies, ko patērējām, bieži vien pat nepamanot, ka iepretim kaut kam daudz būtiskākam esam izvēlējušies tikai ārējo čaulu. Tāpēc ir svarīgi aiz kino spozmes nepazaudēt tā īsto jēgu un saturu”, pārdomās par labu kino dalās Daira Āboliņa, atgādinot, ka tieši kino visā pasaulē ir viens no laikmeta vērtību nesējiem, reizēm esot pirmais, kurš uzrāda un diagnosticē sabiedrības problēmas un pārdzīvojumus.

Kļūt par pirmo kino vēstnesi vakar svinīgi tika uzaicināta Agnese Zeltiņa, vienīgā latviešu aktrise, kas filmējusies pie šīs sezonas kino hita „Viktorija” autora, vācu režisora Sebastiana Šiplera, un jau vairākkārt atzinusies mīlestībā Eiropas kino žanram.

Biļetes uz kino var iegādāties kinoteātra kasēs un www.splendidpalace.lv 

Regīna Zommere/Foto: Publicitātes foto

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību