foto: LETA
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs veicis unikālu 300 mākslas darbu iepirkumu
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.
Kultūra
2020. gada 7. decembris, 16:15

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs veicis unikālu 300 mākslas darbu iepirkumu

Jauns.lv

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) veicis unikālu 300 mākslas darbu iepirkumu, saņemot finansējumu 550 000 eiro apmērā no valsts budžeta līdzekļiem, kas novirzīti Covid-19 pandēmijas seku ietekmes mazināšanai uz kultūras nozari, informē LNMM.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs saņēma finansējumu ar mērķi “mazināt Covid-19 pandēmijas izraisīto seku ietekmi uz kultūras nozari, atbalstīt krīzes skartos šobrīd aktīvi strādājošos māksliniekus un vienlaikus kvalitatīvi papildināt Muzeja krājumu ar vismaz 110 mākslinieciski augstvērtīgiem pēdējo 30 gadu laikā Latvijas mākslinieku radītiem mūsdienu vizuālās mākslas darbiem”.

LNMM ziņo, ka iepirkumu programmas ietvaros tā krājums papildināts ar aptuveni 300 mākslas darbiem, kurus radījuši vairāk nekā 100 autori un autoru apvienības. 

Krājums papildināts ar visu paaudžu šobrīd aktīvi strādājošu mākslinieku darbiem, kuri pārstāv plašu vizuālās mākslas nozaru spektru – glezniecība, tēlniecība un objekti, fotogrāfija, video, kā arī jauktu mediju instalācijas, starpdisciplināri projekti un dizaina mākslas darbi.

Ekspertu komisijas loceklis Māris Čačka norāda, ka pēdējo četrdesmit – piecdesmit gadu laikā šis ir vērienīgākais LNMM iepirkums, kas turpinās stāstu par Latvijas mākslu šodienā un nākamajās paaudzēs. “Esmu gandarīts par konstruktīvu sadarbību ar kolēģiem Ekspertu komisijā un līdzsvaru iepirkumā starp mākslinieku paaudzēm un atšķirīgajiem mākslas medijiem, sabalansējot iepirkumu arī ar līdz šim pārstāvēto autoru rokrakstu kolekcijā un rodot krājuma papildināšanas iespēju ar autoriem, kas kolekcijā nonāk pirmo reizi,” teic Čačka. 

foto: Aivars Liepiņš
Muzeju krātuve.

Savukārt Ekspertu komisijas locekle Santa Hirša teic, ka iepirkums pamata līmenī ir pandēmijas negatīvi ietekmēto mākslas tirgu kompensējošs mehānisms, kas ļāvis māksliniekiem saņemt atalgojumu par izcilu mākslas darbu radīšanu, savukārt valstij savā īpašumā iespējams iegūt darbus, kas veido mūsdienu mākslas kanonu un līdz šim skatītājiem diemžēl nav bijuši publiski pieejami apskatei.

Hirša turpina: "Man prieks, ka ekspertu loka daudzveidība šo kanonu ļāvusi veidot plašu un daudzslāņainu, neizvairoties no neērtām tēmām un tehnoloģiski sarežģītiem medijiem. Domāju, ka jauniegūtie darbi ir nenovērtējams kopieguvums ne vien finansiālā izteiksmē, bet arī kā mentāls atskaites punkts Latvijas laikmetīgās kultūras kopējai virzībai.”

Līdzīgu viedokli pauž komisijas locekle Solvita Krese: “Šī bija unikāla un nepārvērtējama iespēja ne tikai atbalstīt Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes skartos māksliniekus, bet arī būtiski papildināt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumu. Strādājot kopā ar kompetentu nozares ekspertu komandu, izdevās aizpildīt daudzus “baltos plankumus” Latvijas mākslas kopainā, kas radušies pēdējos 30 gados, – ne tikai izpaliekot regulāriem mākslas darbu iepirkumiem, bet arī tāpēc, ka mums joprojām nav Laikmetīgās mākslas muzeja. ”

Darbus izvēlējās Ekspertu komisijas sēdēs, kuru laikā tika veikta mākslas darbu atlase.

Darbs ritējis visu novembri. Iepirkuma procesu plānots pilnībā noslēgt līdz 15. decembrim. Mākslas darbu inventarizēšana Muzeja krājumā tiks nodrošināta līdz 2020. gada beigām.