Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 17. un 18. septembrī
Sabiedrība
2011. gada 16. septembris, 11:09

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 17. un 18. septembrī

Jauns.lv

Šosestdien pēc pilsoņa pienākuma izpildīšanas ir jāatkarsē vēlēšanu jūklī pārkarsušās smadzenes. To varēs izdarīt daudzajos Latvijā notiekošajos lielajos gadatirgos, kā arī citviet.

Mieru varēs iegūt Bauskas pilī, skatoties zvaigznēs un klausoties baroka mūziku. Savukārt mīļumu no vēlēšanu kaislību neskartajiem mājdzīvniekiem varēs sajust Ķīpsalā, bet trīsdimensiju mākslas brīnumus jādodas lūkot uz Rātslaukuma pagrabiem. Tie, kuri vēl nav noguruši no vasaras brīvdabas festivāliem, ir aicināti paciemoties Vecgulbenes muižas svētkos, bet tiem, kuriem pie sirds nav vis pastaiga muižas parkā un labāk patīk vecais, labais sportiskais adrenalīns, jādodas uz Biķernieku autosporta kompleksu, kur atkal notiks leģendārās, nu jau atjaunotās sacensības „Dzintara Volga”.

1. Dzīvnieku brīvdienas Ķīpsalā

Sestdien un svētdien, 17. un 18. septembrī, Ķīpsalas izstāžu hallē saimniekos murrātāji un rējēji, kā arī citi mājas mīluļi, jo tur notiks kārtējā mājdzīvnieku un zooindustrijas izstādē „Pet Ekspo 2011”, kurā varēs vērot kaķu un suņu izstādes, šovus, sacensības un paraugdemonstrējumus, klātienē aplūkot dažādus mājdzīvniekus, mājputnus un eksotiskos dzīvniekus, kā arī par izdevīgām cenām iegādāties preces mājdzīvniekiem.

Varēs vērot suņus un kaķus, sekot līdzi šķirnes dzīvnieku vērtēšanai, apskatīt trušu izstādi ar aptuveni 100 dažādu šķirņu garaušiem, tostarp arī retumu Latvijā – Angoras trusi un iedvesmoties ziemai, vērojot, kā top dzija no Angoras truša spalvām, kā arī paciemoties miniatūrajā Trušu pilsētiņā. Būs arī putnu sēta ar mājputniem, papagaiļi, visdažādākie kāmji un jūrascūciņas, fretkas, kā arī publikas mīlulis – skunkss Koko – un daudzi citi dzīvnieki. Mazajiem apmeklētājiem par prieku darbosies atrakciju parks „Lec un Minies”.

* Starptautiskajā suņu izstādē piedalīsies vairāk nekā 1500 suņu no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas un citām ārvalstīm. Šogad īpaši plaši būs pārstāvētas tādas suņu šķirnes kā: zelta retrīveri, čivavas, špici, vācu aitu suņi, Jorkšīras terjeri. Līdzās populārām un labi zināmām suņu šķirnēm būs arī Latvijā ļoti retas suņu šķirnes, tostarp arī faraonu suns. Būs arī plašs kucēnu tirgus. Savukārt ārpusē pie Ķīpsalas halles interesenti varēs uzzināt visu par suņu kamaniņu sportu un aplūkot Latvijā pirmās profesionālā suņu sporta kamanas.

* Starptautiskajā kaķu izstādē piedalīsies gandrīz 500 kaķu no Latvijas un ārzemēm, būs pārstāvētas teju visas pasaulē zināmās kaķu šķirnes. Izstādē varēs sastapt gan populāro britu īsspalvaino kaķi, Burmas kaķi, Persijas kaķi, Angoras kaķi un pat tādus retumus kā: krievu zilo kaķi, Bengālijas kaķi, Devonas reksu, Kornvolas reksu, bobteilu un daudzus citus. Svētdien, 18. septembrī, pulksten 13.00 par tituliem „Rīgas Mis Ņau” un „Rīgas Misters Ņau” sacentīsies visdažādāko šķirņu kaķi no Latvijas un ārzemēm.

* „Pet Ekspo 2011” piedalīsies arī dzīvnieku barības tirgotāji, veterinārās klīnikas, barības un aksesuāru ražotāji un tirgotāji, kas iepazīstinās ar saviem jaunumiem.

* Ikviens, kas vēlas palīdzēt mūsu četrkājainajiem draugiem Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmē Līčos, tiek aicināts izstādes laikā nodot makulatūru makulatūras savākšanas punktā. Makulatūra pēc tam tiks nogādāta otrreizējai pārstrādei un iegūtā nauda pārskaitīta Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmes iemītnieku vajadzībām.

Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

2. Pēcvēlēšanu zvaigznes un franču baroks Bauskas pilī

Līdzko aizvērsies 11. Saeimas vēlēšanu iecirkņi, uzreiz sāksies skatīšanās zvaigznēs un zīlēšana, kas tad mūsu valsti sagaidīs turpmākajos gados. Vislabāk skatīšanās zvaigznēs un to ceļu izdibināšana veiksies Bauskas pilī, jo tur sestdien, 17. septembrī, pulksten 20.00 notiks Zvaigžņu vērošanas pasākums.

Bauskas pils tornī atradīsies teleskops, ar kuru varēs vērot zvaigznes, bet Suntažu publiskās observatorijas īpašnieks Arnis Ginters apmeklētājiem stāstīs, kā laika gaitā mainījusies cilvēku izpratne par Zemi, tās vietu Saules sistēmā un Visumā.

Apmeklētāji varēs rast atbildes uz to, kas ir astronomija, kādas matērijas formas sastopamas Visumā, to uzbūvi, izvietojumu, kustību un attīstību. Piedaloties spēlēs, apmeklētāji varēs pārbaudīt iegūtās zināšanas.

Taču tie, kuriem nav nepieciešamas zinātnisks izskaidrojums Visumam, varēs atpūsties, baudīt tēju, klausīties Visuma skaņās un vērot zvaigznes.

* Toties, lai nākamajā dienā – 18. septembrī, nomierinātu nervus pēc vēlēšanu rezultātu apskates, Bauskas pilī visi tiek aicināti uz koncertu „18. gadsimta franču baroka mūzikas valoda”, kurā „Collegium musicum Riga” solisti izpildīs franču baroka laika komponistu skaņdarbus. Jāatgādina, ka tolaik franču muzikālo estētiku noteica Versaļas pils izvirzītie noteikumi un karaļa muzikālā gaume.

Franču baroka mūzikas virtuozitāte slēpjas vissīkāko detaļu precīzā atskaņojumā. Mūziķi spēlēs uz vēsturisko instrumentu kopijām, lietojot baroka laika kamertoni, savu izpildījumu cenšoties tuvināties tā laika izpildīšanas manierei, kurā rakstīts atskaņojamais skaņdarbs. Klausītāji varēs dzirdēt blokflautas, baroka vijoles, klavesīna un divu baroka čellu skanējumu, ko Latvijas koncertzālēs reti izdodas dzirdēt.

Sīkāk internetā: www.bauskaspils.lv.

3. Muižas svētki Vecgulbenē

Ja vēlēšanu dienā sestdien, 17. septembrī, nevēlaties nervozi sēdēt pie televizoru ekrāniem, gaidot vēlēšanu provizoriskos rezultātus un vērot kā Latvijas pilsoņi „ceļo” pa balsošanas iecirkņiem, fiksi jānobalso un jādodas uz Gulbenes pusi.

17. septembrī no pulksten 11.00 sāksies Vecgulbenes muižas svētki. Līdz pulksten 17.00 ilgs svētku programma muižas parkā: ceļojums senatnē, amatnieku un tirgotāju labumu andele, vizināšanās zirgu pajūgos, senās spēles un rotaļas, vērpšana, aušana, ādas apavu gatavošana, šaušana ar loku, ārstniecības augu atpazīšana, cīņas ar zobenu, ēdiena gatavošana ugunskurā, ietērpšanās senajos tērpos un bruņās, seno cīņu demonstrējumi un daudzas citas jautras atrakcijas.

Pulksten 13.05 un 14.50 varēs vērot dejojošo zirgu sveicienu svētku viesiem, 13.20 -dziedātāju Harija Ozola un Santas Zapackas koncertprogrammu „Labākais no visa...”, bet 15.05. – dziedošo ģimeņu šova dalībnieču, atraktīvo māsu Legzdiņu koncertprogrammu „Ak šī jaukā dzīve, dzīvīte...”.

Astoņos vakarā Vecgulbenes muižas Lielajā zālē sāksies svētku balle, kurā spēlēs grupa „Divatā”.

Sīkāk internetā: www.baltapils.lv.

Vecgulbenes muižas svētkos uzstāsies arī atraktīvās māsas Legzdiņas

4. Biķerniekos atkal „Dzintara Volga”

Sestdien un svētdien, 17. un 18. septembrī, Biķerniekos notiks leģendārās un vērienīgas autošosejas sacensības „Dzintara Volga 2011”. To laikā norisināsies 2011. gada Latvijas, Baltijas un Igaunijas autošosejas čempionātu pēdējie, izšķirošie posmi, seno sporta spēkratu paraugdemonstrējumi un sacensības, kā arī vēsturiskā „Dzintara Volgas” kausa izcīņa GAZ automašīnām.

Sacensību „Dzintara Volga” vēsture sākās 1964. gadā, kad notika pirmās automobiļu ātrumsacīkstes, kuras organizēja Rīgas taksometru parka fiziskās kultūras kolektīvs. Tās norisinājās nevis Biķernieku trasē, kuras tolaik vēl nemaz nebija, bet gan Mežaparka - Rīgas kultūras un atpūtas parka asfaltētajos apļos. Pirmajā „Dzintara Volgā” 19 dalībnieku starpā uzvaras laurus plūca rīdzinieks Aleksandrs Karamiševs.

No 1968. gada sacensību norises vieta tiek pārcelta uz jaunuzcelto Biķernieku automobiļu trasi. Tās kļūst par prestižākajām automobiļu sacīkstēm bijušajā Padomju Savienībā, kurā piedalās ne tik vien dalībnieki no Baltijas, Ļeņingradas, Maskavas un Minskas, bet arī tālās Krasnodaras un Taškentas. Tradicionāli šīs sacensības tika organizētas rudenī, kad par spīti biežajiem lietiem, sacensības bija ļoti plaši apmeklētas.

Pēdējo reizi vēsturiskās sacensības ar nosaukumu '”Dzintara Volga” norisinājās 1991. gadā, vēl pāris gadus tika organizētas sacīkstes „Dzintara Aplis”, bet tad tradīcija apsīka pilnībā. No jauna vēsturiskās un leģendām apvītās sacensības tika atjaunotas 2010. gadā, kad vēsturisko „Volga GAZ 24” klasē uzvaru guva Andrejs Paupers.

Šogad pirmo gadu sacensības organizē Ceļu satiksmes drošības direkcija. Sestdien, 17. septembrī, no pulksten 10:00 notiks treniņi, kvalifikācijas un pirmie braucieni. Bet spraigākā cīņu diena būs 18. septembris. Iesildīšanās un treniņu braucieni sāksies no agra rīta, bet pulksten 10.30 notiks svinīgā parāde un sacensību atklāšanas pasākums, kam visas dienas garumā sekos Latvijas, Baltijas un Igaunijas čempionāta fināls autošosejā, seno sporta spēkratu paraugdemonstrējumi un sacensības, kā arī leģendārā „Dzintara Volgas” kausa izcīņa.

Sīkāk internetā: www.bksb.lv.

Leģendārā „VOLGA GAZ 2410”

5. Olgas Pīrāgs mīļākais muzikants

Sestdiena, 17. septembrī, Rīgā, Lielajā ģildē pulksten 19.00 Olga Pīrāgs visus aicina uz savu 55 gadu jubilejas koncertu „Любимый музыкант” („Mīļākais muzikants”).

Olga Pīrāgs ir vienīgā džeza dziedātāja Latvijā, kura plaši pazīstama arī ārpus valsts. Viņas spēcīgā un lokanā balss, karstais temperaments, virtuozitāte un ritma izjūta, kā arī personības šarms rada neatkārtojamu tēlu, kuru dziedātāja nav mainījusi ilgus gadus, strādājot uz skatuves. Dziedātājai ir neparasti plaša diapazona repertuārs. Olgas izpildījumā kopā ar džezu mijas liriskas estrādes dziesmas. Tās ir klasiskas džeza kompozīcijas, romances un pazīstamu komponistu populārākās dziesmas.

Šogad dziedātājai ir 55 gadu jubileja. Simboliski apkopojot savas 40 gadus ilgās dziedātājas karjeras rezultātus, dziedātāja rīko jubilejas koncertu, kurā vēlas pateikties saviem kolēģiem, ar kuriem savas skatuves karjeras laikā ir sadarbojusies, mūziķiem, kuri viņai palīdzējuši un iedvesmojuši viņu kā uz skatuves, tā arī dzīvē. Koncerts plānots divās daļās - vienā skanēs džeza kompozīcijas, otrā – dziesmas un romances krievu valodā, no kurām daudzas veicinājušas dziedātājas popularitāti. Ņemot vērā koncerta vadmotīvu „Любимый музыкант” - dziedātāju pavadīt un piedalīties koncertā piekrituši mūziķi – pazīstamais džeza mūzikas virtuozs Viktors Ritovs, ansamblis „Inversija”, ar kuru kopā muzicējot Olga 1979. gada festivālā „Liepājas dzintars” saņēmusi Labākās solistes titulu, Valdis Albiķis, Andreja Jevsikova trio un koncertmeistare Ludmila Trifanova. Olga Pīrāgs daudzus koncerta dalībniekus patur noslēpumā, solot skatītājiem pārsteigumus un negaidītus ciemiņus.

Dziedātāja un mūzikas pedagoģe Olga Pīrāgs džeza mīļotājiem komentārus neprasa.

Savā 40 gadu skatuves darbības laikā viņa bijusi Raimonda Paula, Aļņa Zaķa un Gunāra

Rozenberga estrādes un vieglās mūzikas orķestra soliste, kā ari sadarbojusies ar

estrādes simfoniskajiem orķestriem Jurija Silantjeva, Aleksandra Mihailova,

Anatolija Badhena, Vladimira Vasiļevska, Anatolija Krolla vadībā, tāpat arī

ansambli „Меlodija” Borisa Fromkina vadībā un citiem.. Savulaik Raimonda Paula

ansambļa sastāvā viņa uzstājusies maestro radošajos vakaros Krievijā, kā arī

piedalījusies Raimonda Paula jubilejas koncertos Latvijā.

Sīkāk internetā: www.olgapirags.com.

Olgas Pīrāgs jubilejas koncerts ''Любимый музыкант''

6. Trīsdimensiju anatomija Rātslaukuma pagrabos

Rīgas izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa” (Rātslaukuma pagrabos) līdz 14. oktobrim ir apskatāma Olafa Muižnieka personālizstāde „3D anatomija” - pēdējos gados tapušie darbi datorgrafikā, kuru tapšanā izmantotas sarežģītas un reti izmantotas programmu iespējas, radot abstraktas ainas jeb „relatīvo realitāti”.

Olafs Muižnieks savos darbos rāda relatīvo realitāti, piekrītot Einšteina teiktajam, ka „Ne visam, ko var saskaitīt, ir jēga, un ne visu, kam ir jēga, var saskaitīt”.

Māksliniekam raksturīga grafikas programmu izmantošana ļoti netipiskā veidā, strādājot galvenokārt ar sarežģītām un reti izmantojamām programmu iespējām. Pēdējo gadu darbiem, raksturīgi abstrakti sižeti un mazāk krāsu izmantošana. Darbi kļūst rafinētāki un grafiski filigrānāk izstrādāti, bieži vien pat kļūstot monohromi, lai grafiskums vēl vairāk tiktu uzsvērts.

Olafs Muižnieks pēc savas pārliecības mākslā ir reālists, taču studiju laikā dziļāk studējot sirreālistus, it sevišķi Salvadoru Dali, saprata, ka reālismam var būt dažādas formas un sirreālā pasaulē ir vairāk vietas fantāzijai, lai parādītu savu attieksmi pret objektīvo realitāti.  

Mākslinieks dzimis 1936. gadā un līdzīgi daudziem savas paaudzes cilvēkiem, bērnībā izsūtīts uz Sibīriju. Latvijā atgriezies 1953. gadā, 1969. gadā pabeidzis Latvijas Mākslas Akadēmijas Grafikas nodaļu. Pēc akadēmijas beigšanas uzsācis darbu kombinātā „Māksla”, kur nostrādāti 25 gadus, veidojot interjerus un sienas gleznojumus neskaitāmos objektos Latvijā un visā Padomju Savienības teritorijā.

Līdz 1980. gadiem viņš galvenokārt strādājis grafikas tehnikās - ofortā un litogrāfijā, bet vēlāk pievērsies arī eļļas glezniecībai. 1994.gadā uzsācis nodarboties ar tajā laikā vēl pilnīgi nezināmo datorgrafiku.

„3D anatomija” ir Olafa Muižnieka 30 personālizstāde, kura sakrīt arī ar mākslinieka septiņdesmit piekto jubileju.

* Vienlaikus „Rīgas mākslas telpā” līdz 25. septembrim notiek Latvijas - Krievijas  kinematogrāfistu mākslas darbu izstāde „Pekšots Rīga - Maskava 2011”, kuras ietvaros ir skatāms viss, ko kinematogrāfisti radījuši ārpus kino: glezniecība, grafika, fotogrāfijas, instalācijas, amatniecība, īpaši notikumi un performances.

Dalībnieki no Latvijas: producents Andrejs Ēķis, operators Uldis Jancis, operators Kaspars Braķis, operators Māris Maskalāns, multiplikators Jānis Kārkliņš, grima māksliniece Ilze Trumpe, režisore Aija Bley, animācijas māksliniece, aktrise Kristiāna Dimitere, operators Valdis Eglītis, filmu mākslinieks un kombinēto kadru meistars Viktors Šildknehts un citi.

Dalībnieki no Krievijas: režisori Aleksandrs Kots un Pāvels Rumins, Sergejs Lobans, operatori Vladislavs Opeljancs, Jevgeņijs Privins, Pjotrs Duhovskoijs un Anastasijs Mihailovs, kino mākslinieki Maksims Fesjuns, Vladimirs Guduļins, Jurijs Hariks un Irina Graždankina, kā arī citi.

Sīkāk internetā: http://www.artspace.riga.lv.

7. Vēlēšanu tirgus visā Latvijā

Sestdien mēs varam izvēlēties ne tikai, kuru partiju „pirkt” un ar savu balsi maksāt par sev tīkamākajiem priekšvēlēšanu solījumiem, bet arī piedalīties andelē, kur varēsim iegūt reālu labumu un patikšanu.

Zemnieki pārsvarā ražu jau novākuši, amatnieki savus rokdarbus sadarinājuši un rūpnīcu noliktavas arī pilnas. Tā, starp citu, kuģu tilpnēs uz mūspusi atvestas arī pāris humpalu kravas.

Lai arī līdz Miķeļiem vēl gandrīz divas nedēļas, visā Latvijā sestdien sāksies lielā Miķeļdienas tirgus sezona, svinēs arī Matīsus un Lielos rudens gadatirgus. Lai gājiens uz vēlēšanām nebūtu lieks, tikai jāizvēlas, uz kuru tirgus placi doties:

Sestdienas vēlēšanu dienas tirgi

* Aizkrauklē IGA centrā kā jau katra mēneša trešajā sestdienā, arī 17. septembrī pulksten 9.00 sāksies Labās Sestdienas tirgus, kurā varēs iegādāties zemnieku audzēto un amatnieku darināto.

Pēc kārtīgas iepirkšanās, kā jau tas pienākas, vajag skatīt kumēdiņus tirgus plača tirgus teltī. Sestdien, 17. septembrī, pulksten 14.00 un svētdien, 18. septembrī, pulksten 19.00 pretī Aizkraukles tirgus laukumam notiks cirka „Alle” viesizrādes.

* Balvos rudens gadatirgus notiks sestdien, 17. septembrī no pulksten 10.00.

* Dobelē Vēlēšanu dienas tirgu lielajā tirgus placī notiks sestdien, 17. septembrī no pulksten 8.00 līdz 16.00. Tajā savus ražojumus pārdos amatnieki, mājražotāji, daiļamata meistari un visi citi tirgotāji.

* Jelgavā, Hercoga Jēkaba laukumā gadatirgus „Miķeļdienu gaidot” notiks sestdien, 17. septembrī, no pulksten 10.00 līdz 15.00. Tirdziņā klātesošos priecēs arī Jelgavas pašvaldības aģentūras „Kultūra” amatiermākslas kolektīvi.

Tirgus arī svētdien

* Apē tirgus laukumā pie „Unibodes” tradicionālais Rudens gadatirgus norisinās svētdien, 18. septembrī, no pulksten 9.00.

* Limbažos Matīsa dienas tirgus norisināsies svētdien, 18.septembrī, no pulksten 9.00 līdz 17.00.

Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto, Aigars Hibneris, Ginta Gailīte, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva