Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 3. un 4. decembrī
Sabiedrība
2011. gada 2. decembris, 09:19

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 3. un 4. decembrī

Jauns.lv

Strauji tuvojas Ziemassvētki un tas jūtams arī šo brīvdienu pasākumu afišā. Tur, kur vēl nav paspēts, iededzinās centrālās svētku egles. Arī ziemas saulgriežu tirdziņi, izstādes, koncerti, uzvedumi.

1. Postfolkloras grupai „Iļģi” – 30. jubileja!

Sestdien, 3. decembrī, pulksten 19.00 jaunajā Rīgas koncertzālē „Palladium Rīga” (Marijas ielā 21, ieeja no Pērses ielas) notiks fascinējošās latviešu postfolkloras grupas „Iļģi” 30 gadu jubilejas koncerts. Grūti apjaust, ka laiks tik ātri rit, vai ne?

Koncerta klausītājiem būs iespēja dzirdēt daudzpusīgu programmu, sākot no rāmām, instrumentāli intravertām melodijām līdz dzīvesprieku raisošiem, enerģiskiem latviešu dančiem. Muzikālo piedzīvojumu saviem klausītājiem “Iļģi” veidos kopā ar draugiem un bijušajiem dalībniekiem - Zani Šmiti, Birutu Ozoliņu, Miku Čavartu, Arnoldu Kārkli, Juri Riekstiņu, Juri Kroiču, Jāni Abenu un citiem. Pēc koncerta – danči.

„Iļģi” ir unikāla mūzikas grupa Latvijā, kas bez pārtraukuma radoši  darbojusies 30 gadus. Smeļoties iedvesmu no latviešu folkloras, tā radījusi pati savu, oriģinālu mūziku, paverot klausītājiem durvis uz līdz tam nezināmu muzikālu pasauli; izglītojusi un pietuvinājusi latviešu senākās mūzikas izpratnei ne vienu paaudzi vien. „Iļģi” tulkojuši seno, aizmirsto valodu - mūsdienīgi, izmantojot savam laikam drosmīgus muzikālus paņēmienus.

Biļešu cenas: Ls 6 – 9. Sīkāk internetā: www.ilgi.lv.

„Iļģiem” – 30 gadi. Aicina Māris:

2. Sniega karaliene Jelgavā

Nedēļas nogalē - 3. un 4. decembrī - pirmizrādi piedzīvos Jāņa Lūsēna un Ineses Zanderes mūzikls „Sniega karaliene” mazajiem skatītājiem un ģimenēm. Muzikālais teātris „ARS NOVA” jauniestudējuma pirmās izrādes spēlēs Jelgavas Kultūras namā, un aicina Jelgavas un apkārtnes skatītājus piedzīvot jaunradītā mūzikla Zziemassvētku pasakas pirmatskaņojuma brīnumu kopā.

Izrādei režiju veidojusi režisore Inese Mičule, par krāšņo un tēlaino skatuves scenogrāfiju gādājis scenogrāfe Ieva Kauliņa un video projekciju māksliniece Ineta Sipunova, kostīmos pasakas varoņus ietērpa māksliniece Ieva Veita, bet kustība, dejas un akrobātiskie triki ir horeogrāfes Ingas Raudingas pārziņā. Lomās: Sniega karaliene - Kristīne Zadovska; Gerda - Ieva Sutugova; Kajs - Andris Ērglis; vecmāmiņa - Andžela Goba; Puķu burve - Ieva Akuratere; kovārnis, balodis - Zigfrīds Muktupāvels; princese, Ziemeļburve – Amber (Aija Vītoliņa); Laupītāju meitene - Ance Krauze; Ziemeļbriedis - Uģis Roze; vārna, balodis - Baiba Neja; princis - Kārlis Freimanis. Visās izrādēs muzikālo skanējumu nodrošinās mūziķu orķestris Jāņa Lūsēna vadībā un, kā stāsta mūzikla autors – skanēs dažādi sitamie instrumenti, perkusijas, akordeons, ģitāras un taustiņistrumenti, uzburot pasakas īpaši tēlainu un ziemeļniecisku skanējumu.

Mūzikla dramaturģe Inese Zandere pauž: „Muzikālā pasaka būs svētki ģimenei – Ziemsvētku brīvdienu laika izrāde, kopīgi skatāma dažādu vecumu bērniem un pieaugušajiem. Mīlestības roze, kas vada Gerdu cauri grūtībām, kurās abi bērni izaug un kļūst pieauguši, ir tieši tā „skaistā rozīte no sīkas saknītes”, par kuru dziedam Ziemsvētkos, tā, ko viņas sirdī dēstījis Dievs. Mums ir svarīgi nepazaudēt Andersena domu par to, no kurienes radās greizā spoguļa lauska, kas liek cilvēkiem pasauli redzēt izkropļotu – ļaunuma sakne ir prāts bez mīlestības.”

Jāņa Lūsēna mūzikla „Sniega karaliene” izrādes:

* 3. (pulksten 12.00 un 17.00) un 4. decembrī (pulksten 12.00) - Jelgavas Kultūras namā (biļešu cenas – Ls 5 – 8);

* 14., 15., 16., 17. un 18. decembrī - Rīgas Kongresu namā;

* 19. un 20. decembrī - Valmieras Drāmas teātrī.

3. Barokāls ceļojums laikā Jaunajā Ģertrūdē

Svētdien, 4. decembrī, pulksten 20.15 Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā varēs ļauties 17. gadsimta valdzinājumam. Tur baroka orķestris „Collegium Musicum Riga”, baroka koris „Collegium Choro Musici Riga” un diriģents Māris Kupčs visus aizvedīs četrus gadsimtu senā pagātnē koncertā „Ceļojums laikā: Drēzdene 1664 – Parīze 1692”.

Koncertā īpašu šarmu piešķirs vēsturiskie koka pūšaminstrumenti, īpaši cinki un baroka trompetes, kuras koncertā virtuozi pārvaldīs mūziķi no Vācijas un Igaunijas. 2011. gadā klausītājiem būs iespēja aizceļot uz tālo 1664. gadu un iedomāties, kā īpaši svinīgam gadījumam pilsētas rāte ir paredzējusi līdzekļus, lai kuplinātu koncertu ar patīkamām raga skaņām.

Klausītājiem būs iespēja dzirdēt izcilā vācu komponista Heinriha Šutca opusu „Historia”, kurā ar mūzikas palīdzību izstāstīts Jēzus piedzimšanas stāsts, kā arī Marka Antonija Harpentiera vispopulārāko skaņdarbu „Te Deum”, kura skaņas daudziem liksies ļoti pazīstamas. Māris Kupčs smejoties par to saka: „Diez vai, rakstīdams šo opusu, dižais franču meistars apzinājās, ka pēc gadsimtiem izrādīsies, ka viņa skaņdarbs lielai daļai sabiedrības pirmām kārtām asociēsies ar Eirovīzijas dziesmu konkursu. Būtībā, pats neapzinoties, viņš ir stāvējis pie Eirovīzijas šūpuļa Parīzē”.

Ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.earlymusic.lv.

Rīgas baroka koris „Collegium Choro Musici Rigi”

4. Renesanses maskošanās Bauskas pilī

Savukārt sestdien, 3. decembrī, seno mūziku un deju varēs baudīt Bauskas pils muzejā, kur pulksten 16.00 notiks seno deju grupas „Galms” koncertprogramma „Maskošanās”.

Grupas dalībnieki dejos renesanses laika dejas un izmantos īpašus rekvizītus, kādi tika izmantoti 16. un 17. gadsimta festivālos, ceremonijās, karnevālos un galma masku ballēs. Dejas veidotas pēc renesanses laika horeogrāfijas pierakstiem. Grupas sastāvā ir gan muzeja darbinieki, gan Bauskas novada iedzīvotāji, kurus interesē vēstures izzināšana, Bauskas pils pastāvēšanas laika sadzīves un galma kultūra. Dejotāju tērpi veidoti pēc 16. un 17. gadsimta vēsturisku personu parādes portretos redzamu tērpu parauga. Piemēram, izmantoti Saksijas princeses Amēlijas, Zviedrijas princeses Elizabetes un Sera Martina Frobišera tērpu paraugi.

Biļešu cenas: Ls 2. Sīkāk internetā: www.bauskaspils.lv.

5. Gaidām Ziemassvētkus

Joprojām iededzam eglītes, rīkojama labdarības pasākumus, koncertus un citas jautrības, gaidot ziemas saulgriežus:

* Alūksnē svētdien, 4. decembrī pulksten 16.00 pašvaldības administratīvās ēkas laukumā tiks iedegta pilsētas lielā egle. Pasākuma apmeklētāji varēs vērot muzikālu izrādi „Ļauj sevī ienākt pasakai”, kurā piedalīsies Alūksnes Bērnu un jauniešu centra kolektīvi.

* Dobeles lielās novada egles iedegšana norisināsies sestdien, 3. decembrī, pulksten 11.00 laukumā pie novada domes. Ciemos nāks Rūķi, lieli un mazi, ar pārsteigumu maisiem ikvienam no mums. Svētku viesis – Ziemassvētku vecītis.

* Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī sestdien, 3. decembrī, no pulksten 12.00 līdz 16.00 interesenti tiek aicināti uz radošajām nodarbībām, lai iepazītos ar puzuru veidošanu, kā arī izgatavotu savus Ziemassvētku puzurus. Dalības maksa: Ls - 1,5. Pieteikšanās pa tālruni: 63005445.

* Jūrmalā, Jomas ielā (Horna dārzā pie Majoru kultūras nama) sestdien, 3. decembrī, no pulksten 17.00 līdz 21.00 notiks Gaismas svētki, kuros Ziemassvētku egle tiks iedegta kopā ar grupu „Dzelzs Vilks” un Jūrmalas deju kolektīviem. Notiks arī lustīga sadancošana ar Rīgas danču klubu. Horna dārzā sestdien jau no pulksten 12.00 darbosies Gaismas svētku tirdziņš.

* Līgatnes kultūras namā Ziemassvētku egles iedegšanas svētki sāksies sestdien, 3. decembrī, pulksten 18.00.

* Limbažu Kultūras centrā svētdien, 4.decembrī, pulksten 13.00 būs skatāma Rūdolfa Plēpja izrāde „Ziemassvētki kaķīša dzirnavās”.

* Madonā novada galvenā egle tiks iededzināta sestdien, 3. decembrī, pulksten 19.00 Saieta laukumā.

* Mežotnes pilī sestdien, 3. decembrī pulksten 19.00  notiks koncerts „Eņģeļu balsis”, kurā iemīļotas Ziemassvētku dziesmas izpildīs Liene Šomase, Evita Zālīte un Marts Kristiāns Kalniņš. Biļešu cenas – Ls 5 (iepriekšpārdošanā – Ls 4).

* Priekulē pilsētas lielā egle tiks iedegta svētdien, 4. decembrī, pulksten 18.00.

* Rēzeknes Sāpju Dievmātes katoļu baznīcā svētdien, 4. decembrī, pulksten 17.00 notiks koncerts „Vakara lūgšana”, kurā varēs dzirdēt dzidra soprāna balss īpašnieci - Guntu Davidčuku, mūziķi ar sapņaini liegu un lokanu saksofonbalsi - Arti Sīmani un vienu no Latvijas izcilākajām ērģelniecēm - Kristīni Adamaiti. Ieeja bez maksas.

* Rīgas Rātsnamā sestdien, 3.decembrī, no pulksten 12.00 līdz 16.00 notiks Rīgas Starptautiskā sieviešu kluba Ziemassvētku labdarības tirdziņš.

* Rīgas Domā sestdien, 3. decembrī, pulksten 19.30 notiks festivāla „Eiropas Ziemassvētki” atklāšanas koncerts. Programmā: Sergejs Jēgers – „Ave Maria” (pie ērģelēm - Diāna Jaunzeme).

* Rīgas Pēterbaznīcā svētdien, 4. decembrī, pulksten 18.00 kamerkoris „Versija” ielūdz uz otrajai Adventei veltītu bezmaksas koncertu „Dievs tevi mīl”.

* Siguldā sestdien, 3. decembrī, notiks vairāki Ziemassvētku ieskaņas pasākumi un Ziemassvētku egles iedegšanas svētki. No pulksten 12.00 līdz 16.00 Siguldas Mākslu skolā „Baltais Flīģelis” norisināsies „Rūķu darbnīca”, Mākslu skolas terasē notiks Baltais tirdziņš. Pulksten 16.00 koncertzālē „Baltais Flīģelis” būs skatāma izrāde – koncerts „Gaisma pazemes ielā”. Savukārt pulksten 17.00 Siguldas Svētku laukumā tiks iedegta Ziemassvētku egle.

* Talsu galvenās egles iedegšana notiks sestdien, 3. decembrī, pulksten 16.30, kad lieli un mazi aicināti uz „Rūķu jampadraci deviņos pakalnos” Pilsētas laukumā. Tāpat pasākumā darbosies Ziemassvētku pasts un no pulksten 15.00 Pilsētas laukumā būs Ziemassvētku dāvanu tirdziņš.

* Valkas kultūras namā sestdien, 3.decembrī, pulksten 18.00 būs skatāma Rūdolfa Plēpja izrāde „Ziemassvētki kaķīša dzirnavās”.

* Ventspils bērnu parkā „Fantāzija” svētdien, 4. decembrī, no pulksten 15.00 līdz 17.00 notiks pēcpusdiena „Ziemas Saulgriežus gaidot”, kurā piedalīsies folkloras kopas „Rotaļnieks” un „Vēlava” audzēkņi.

6. Galeriju jaunumi: mānīgais klusums un padomjlaika latviešu daudzsološie mākslinieki

* Mūkusalas Mākslas salonā (Rīgā, Mūkusalas ielā 42) līdz 30. decembri ir skatāma izstāde „Mānīgais klusums”, kurā turpinot iesākto tradīciju - iepazīstināt mākslas cienītājus ar salona kolekcijā esošiem darbiem, būs skatāma klusās dabas žanra glezniecība. Ekspozīcijā ir skatāmi Leo Svempa, Līvijas Endzelīnas, Borisa Bērziņa, Johana Heinriha Baumaņa, Ugas Skulmes, Edvarda Grūbes, Bruno Vasiļevska, Raimonda Staprāna, Birutas Baumanes un citu izcilu šī žanra meistaru darbi.

Sīkāk internetā: www.mmsalons.lv.

* Galerijā „Daugava” (Rīgā, Alksnāja ielā 10/12) līdz 14. janvārim var doties glezniecības ekskursā pie pagājušā gadsimta 60., 70. un 80. gadu latviešu māksliniekiem. Tur atvērta jauna izstāde „60., 70., 80., gadi. Darbi no privātām kolekcijām”.

Būs skatītāji, kuriem tas ir jaunības laiks un iespējams, nostalģija pēc to gadu mākslas, kura Rīgas izstāžu telpās ir rets viesis, bet muzeju ekspozīcijā vienkārši nav. Bet būs arī tādi galerijas apmeklētāji, kas tikai dzimuši tajā laikā un izstāde viņiem var  būt atklājums. Tas ir laiks, kad daudzi mūsu populārie un ļoti atzinīgi vērtētie mākslinieki uzsāka savu ceļu mākslā kā „jaunie un daudzsološie”.

Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Rīgas Rātsnama 5. stāva vestibilā (darba dienās, darba laikā) līdz 9.decembrim ir apskatāma starptautiska bērnu un jauniešu mākslas izstāde „Trejdegsnis 2011”, kuru Rīgas Centra sākumskolas mākslas studija „Raibulis” organizē jau astoto gadu pēc kārtas.

Izstādē piedalās ap 100 ārzemju dalībnieku no Indijas, Lietuvas, Igaunijas, Slovēnijas un ap 150 bērni un jaunieši no 15 Latvijas izglītības iestādēm. Izstādē var aplūkot gleznas, zīmējumus, tekstilu, stiklu, keramiku un cita veida darbus.

7. Ziemassvētku izstādes: piparkūkas un eglītes

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) līdz 17. decembrim ir apskatāma labdarības izstāde „Piparkūku re-novācija”, kurai mākslas darbus – piparkūkas cepa pazīstami mākslinieki. Radošās idejas piparkūku cepumos realizējuši dažādu amatu meistari, kuri ikdienā strādā ar tādiem materiāliem kā porcelāns, stikls, tekstils, koks, metāls un citiem. Eksponātus izstādei veidojuši daudzi pazīstami Latvijas mākslinieki, to vidū arī keramiķis Pēteris Martinsons un tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere.

Ieeja izstādē par ziedojumiem, kuri tiks atvēlēti Bērnu slimnīcas fondam Mākslu terapijas kabineta izveidei Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā „Gaiļezers”. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā (Pārdaugavā, Kandavas ielā 2) līdz 8. janvārim būs apskatāmas dažādu sugu un šķirņu eglītes. Fantāzijas par Ziemassvētku tēmu savos darbos atklāj Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas audzēkņi izstādē „Meklējam eglīti”, kuri savos darbos ir izmantojuši dažādas eglītes. Izstādē redzamās eglītes ir izaudzētas Latvijas valsts mežos, Zaļenieku kokaudzētavā un stādaudzētavā „Dimzas”. Sīkāk internetā: www.botanika.lu.lv.

* Savukārt Pāvilostas novadpētniecības muzejā visu decembri ir apskatāma izstāde  „Ziemassvētku eglīšu mode”.

Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto