Rīgas Kino muzejam un LNB dāvinās kino klasiķa Tulio filmu kolekcijas
Kultūra
2012. gada 17. aprīlis, 09:46

Rīgas Kino muzejam un LNB dāvinās kino klasiķa Tulio filmu kolekcijas

Jauns.lv

Rīgas Kino muzeja un Latvijas Nacionālās bibliotēkas rīcībā nonāks latviešu izcelsmes kino klasiķa Teuvo Tulio filmu kolekcijas, informēja Rīgas Kino muzeja pārstāve Līva Pētersone.

­ ­ Režisora filmu kolekcijas un viņam veltītu grāmatu dāvinājuma svinīga nodošana, kuru pasniegs Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības valdes loceklis Georgs Turlajs, notiks šodien plkst.16 Rīgas Kino muzejā.

Filmu kolekciju un grāmatas saņems Rīgas Kino muzejs un Latvijas Nacionālās bibliotēka.

Pasākumā tiks demonstrēti Tulio filmu fragmenti. Sarīkojumā piedalīsies arī režisore Kristīne Želve, kura strādā pie dokumentālas filmas par Tulio, kas pirmizrādi kopā ar Tulio filmu programmu piedzīvos šā gada rudenī.

Ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības starpniecību ziedotās Tulio filmas turpmāk jebkurš varēs noskatīties Rīgas Kino muzeja sinematēkā. Filmas un grāmatas par Tulio būs pieejamas arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumā.

Teuvo Tulio, īstajā vārdā Teodors Antonijs Tugajs, dzimis turku-poļu un latviešu-persiešu izcelsmes vecākiem. Tulio pēc dzīves Latvijā jau agri pārcēlās uz Somiju, kur guva atzinību kā mēmā kino aktieris un tika dēvēts par "somu Valentīno".

Pievēršoties režijai, Tulio radīja izteiktas melodrāmas. Viņa darbi tiek vērtēti ārkārtīgi pretrunīgi - viņš gan tiek apsūdzēts klišeju atražošanā, gan dēvēts par protofeministu, gan somu un pasaules kino dārgumu.

LETA  / Foto: publicitātes foto